Ministrul Finanţelor: Datoria publică a României este prognozată să ajungă la sfârşitul acestui an la 60% din PIB – Cronica dimineții
1. Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a afirmat că datoria publică a României este prognozată să ajungă la sfârşitul acestui an la 60% din PIB şi a adăugat că aceasta a crescut cu 20 de procente în ultimii cinci ani, de la 570 de miliarde la peste 1.100 de miliarde. El a precizat că României i-au fost cerute permanent măsuri corective, având în vedere situaţia economică. (News.ro)
2. Cu toată că avansul anual al PIB a fost menținut la 0,3% în primul trimestru din 2025, Institutul Național de Statistică (INS) a operat ample revizuiri ale datelor privind sursele acestei creșteri economice – revizuiri ce reflectă, în principal, o temperare severă a consumului. Astfel, contribuția sectoarelor ”comerț, transport și HoReCa” la avansul PIB a fost revizuit la -0,2% în datele provizorii, față de 0% în datele provizorii publicate la începutul lunii trecute. Totodată, contribuția consumului a fost redusă de cinci ori, de la 2,5% la doar 0,5%. (Cursdeguvernare)
3. Arieratele la bugetul statului se ridicau la 127,2 miliarde lei, din care cele ale populației au ajuns la 5,2 miliarde lei, potrivit unui raport al Curții de Conturi, care analizează situația finanțelor pentru anul 2023. Din cele 122 miliarde lei datorii ale firmelor, 102,93 miliarde lei (84,4%) sunt datorii ale firmelor private, iar 19,07 miliarde lei (15,6%) ale firmelor cu capital de stat. O mare parte dintre aceste datorii, 92,6 miliarde lei, sunt, însă, nerecuperabile și doar 34,6 miliarde lei sunt considerate a fi recuperabile. (Profit.ro)
4. Simina Tănăsescu a fost aleasă preşedinte al Curţii Constituţionale, în urma votului care a avut loc duminică, după ce trei noi judecători CCR au depus jurământul şi şi-au început mandatul. Simina Tănăsescu a fost numită la CCR de preşedintele Klaus Iohannis în 2019, pentru un mandat de 9 ani. Informaţii iniţiale o dădeau ca favorită pe Mihaela Ciochină pentru şefia CCR, numită tot de preşedintele Iohannis. (News.ro)
Din Cronica de Carte: Mai multe studii au demonstrat că timpul de ecran la copiii mici (1-5 ani) este asociat cu întârzieri în dezvoltarea cognitivă și socială. Pentru a contracara acest fenomen îngrijorător, editura Nemira lansează „Restart la Povești”, inițiativă care va duce scriitorii, ilustratorii români și iubitorii de povești aproape de copii – în grădinițe și în școli pentru a le citi și a le crea legături timpurii și trainice cu obiceiul lecturii – fără de care educația formală nu este posibilă. (Răsfoiala)
5. România a importat în 2024 mere şi pere de peste 100 de milioane de euro, în creştere cu 14% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Importul vine în contextul în care anul trecut producătorii s-au confruntat cu secetă, iar în multe livezi producţia a fost mai mică, merele de exemplu s-au copt mai devreme sau au fost mai mici decât în alţi ani. Anul acesta situaţia ar putea fi similară, în condiţiile în care îngheţul târziu a afectat multe livezi. (ZF)
6. Guvernul australian a respins apelurile recente ale Pentagonului de a oferi angajamente clare privind rolul pe care l-ar avea într-un potenţial conflict militar între Statele Unite şi China în jurul Taiwanului, în contextul intensificării eforturilor americane de a consolida descurajarea militară în regiunea Indo-Pacific. Ministrul australian al Apărării, Pat Conroy, a declarat, duminică, pentru postul public ABC, că decizia de a trimite sau nu trupe într-un astfel de conflict va aparţine „guvernului de la acel moment”. „Aceasta este poziţia noastră. Nu ne angajăm în ipoteze,” a afirmat Conroy, refuzând să ofere vreun angajament prealabil. (News.ro)
7. SUA a înregistrat un excedent bugetar de $27 miliarde în iunie, datorat în mare parte tarifelor vamale. Este prima lună cu surplus din 2005. Creșterea spectaculoasă a veniturilor din tarife vamale a fost principalul motor al rezultatului pozitiv. (Link)
8. Olanda se confruntă cu o criză severă de capacitate a rețelei electrice, generată de ritmul accelerat al electrificării și lipsa investițiilor în infrastructură. Aceasta este considerată un semnal de alarmă pentru întreaga Uniune Europeană, pe măsură ce statele membre accelerează tranziția energetică. Peste 11.900 de companii sunt în așteptare pentru a se conecta la rețeaua electrică, iar alte mii de cereri provin de la spitale, stații de pompieri și locuințe noi. Termenele de conectare în unele regiuni sunt împinse până după 2030, în condițiile în care rețeaua electrică olandeză are un deficit de aproximativ 28.000 de tehnicieni necesari pentru implementarea extinderii infrastructurii. Guvernul estimează că este nevoie de 200 de miliarde de euro până în 2040 pentru extinderea rețelei (cablu, stații de transformare etc.). (FT)
Din Cronica Sportivă: Tenismanul italian Jannik Sinner, liderul mondial, s-a impus în finala turneului masculin de la Wimbledon, după ce l-a învins pe număr doi mondial, spaniolul Carlos Alcaraz, 4-6, 6-4, 6-4, 6-4.
9. Cel puţin opt palestinieni, majoritatea lor copii, au fost ucişi şi mai mult de 15 au fost răniţi duminică în centrul Fâşiei Gaza, au anunţat oficiali locali, de o rachetă israeliană despre care armata a spus că şi-a ratat ţinta vizată. Racheta a lovit un punct de distribuţie a apei potabile în tabăra de refugiaţi Nuseirat, omorând şase copii şi rănind alţi 17. Armata israeliană a transmis că racheta viza un militant al Jihadului Islamic din zonă, însă o defecţiune a făcut ca racheta să cadă ‘la câteva zeci de metri de ţintă’. (Digi24)
10. La festivalul „Beach, Please”, dedicat adolescenţilor din România, s-a scandat la unison, într-un anumit moment, „Ceauşescu, Ceauşescu!”, „un gest profund îngrijorător, ce reflectă cât de mult s-a răspândit în societate cultul dictatorului Ceauşescu, fie şi într-o formă aparent inocentă, dar care e o expresie a banalizării răului”, atrage atenţia Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. (News.ro)