Rafila: Din aprilie am putea intra în normalitate – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că este posibil ca din luna martie să poată fi susţinute spectacole cu prezenţa publicului la 50 la sută din capacitatea sălii, iar din aprilie să se intre în normalitate. Rafila a menţionat că acest lucru ar putea însemna şi renunţarea la certificatul de vaccinare. (News.ro)

2. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu (PSD), a declarat despre plafonarea prețurilor la alimente că nu va duce la raționalizare și că aceste informații sunt doar ”speculații ale celor care habar n-au ce e în Agricultură”. Întrebat despre cele 8 alimente de bază care ar putea fi propuse de PSD în coaliție spre plafonare, Chesnoiu a spus că nu este vorba de opt alimente, iar analiza va fi finalizată ”cât mai repede posibil”. (G4Media)

3. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a transmis că nu există motive de îngrijorare în privinţa unui război la graniţa României şi că cetăţenii români nu trebuie să fie alarmaţi în această privinţă. De asemenea, Aurescu a precizat că nu va exista un conflict între NATO şi Rusia. (News.ro)

4. Centralele termice individuale vor fi interzise, printr-o decizie estimată să fie semnată în maximum 2-3 luni, urmând însă să existe și o serie de blocuri care vor fi exceptate, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna. (Profit.ro)

Din Cronica de Carte: Cititorii au achiziționat 825 de milioane de exemplare de cărți în format clasic în SUA în 2021 – cel mai bun an pentru cărțile tipărite, conform NPD Bookscan –, iar analiștii cred că tinerii care postează despre cărți pe rețelele sociale au jucat un rol important în această creștere de 9% față de anul 2020, mai ales cei de pe BookTok, comunitatea TikTok ai cărei membri postează poze, clipuri și informații despre cărți. (Forbes)

5. Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a cerut populației, duminică, să ignore “predicţiile apocaliptice” cu privire la o eventuală invadare a Ucrainei de către Rusia, el precizând că ţara este puternică şi beneficiază de o susţinere internaţională fără precedent. (News.ro)

6. LideruL USR Dacian Cioloş a afirmat de mai multe ori, în şedinţa de joi, în care şi-a prezentat programul politic, că, în cazul în care programul nu e aprobat, îşi depune mandatul, invocând inclusiv cuvântul ”demisie”, potrivit înregistrărilor de la ședință. Cioloş a declarat vineri că nu pleacă din partid, calificând drept ”complet false” informaţiile pe această temă, precum şi pe cele potrivit cărora ar fi făcut referire la posibilitatea unei separări a grupurilor parlamentare USR, invocând revenirea la PLUS. (News.ro)

7. Vladimir Putin este un dictator din secolul trecut, care nu folosește internetul, este parțial rupt de realitate, iar înțelegerea pe care o are despre lume provine exclusiv din rapoartele pe care i le pregătesc serviciile secrete, iar acestea își urmăresc propriile interese, spune Boris Akunin, considerat la ora actuală scriitorul cel mai popular din Rusia. (Digi24)

8. La doi ani de la impunerea restricțiilor, Australia își va redeschide granițele, începând cu 21 februarie, pentru cetățenii altor țări care au schema completă de vaccinare. (Bloomberg)

Din Cronica Sportivă: Campioana României la handbal feminin, CSM Bucureşti, a învins duminică, pe teren propriu, formaţia Podravka Koprivnica, scor 29-21 (19-10), în etapa a XII-a din grupa A a Ligii Campionilor. News.ro

9. Primarul capitalei Canadei, Ottawa, a declarat starea de urgență din cauza protestelor șoferilor de camioane împotriva restricțiilor impuse de pandemie. Primarul a declarat că situația, care durează de o săptămână, este ieșită de sub control, iar poliția nu mai face față. (BBC)

10. Un neo-zeelandez, aflat în carantină, a început greva foamei, după ce i-a fost respinsă cererea de a petrece perioada de izolare alături de tatăl muribund. Kurt Lehndorf, care locuieşte în Australia, al cărui tată are cancer, a anunțat că nu a mâncat şi nici nu a băut nimic de peste 50 de ore. (News.ro)

Fotografia dimineții – Zăpada a “îngropat” orașul japonez Sapporo:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Cea mai mare scadere pentru Nasdaq din August 2011
Epidemiolog: Tulpina Delta (indiană) a coronavirusului va deveni dominantă cel târziu în luna septembrie – Cronica dimineții