Vicepremierul Tanczos Barna: Va exista o creştere economică ”mică” în acest an – Cronica dimineții
1. Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Bolojan a picat, luni, în Parlament, cu doar 134 de voturi favorabile. Pentru ca Guvernul să fie demis, erau necesare 233 de voturi ”pentru”. 4 parlamentari au votat împotrivă, majoritatea parlamentarilor coaliţiei asigurând prezenţa în plen, fără a-şi exprima votul. (News.ro)
2. Președintele Nicușor Dan a scris, într-o postare pe X, că România putea să treacă peste criza economică prin adoptarea unui set de măsuri fiscale negociate cu Comisia Europeană și agențiile de rating și că nu ar fi fost nevoie de majorarea TVA. Șeful statului subliniază că aceasta a fost înțelegerea cu premierul Ilie Bolojan, dar după învestire toate deciziile au fost luate de Guvern. (Digi24)
3. Vicepremierul Tanczos Barna susţine că va exista o creştere economică ”mică” în acest an, el precizând că România nu va intra în recesiune. ”Nu cred că va fi recesiune. Eu cred că vom avea o creştere economică mică, nu va fi stagnare”, a declarat, luni seară, vicepremierul Tanczos Barna. (News.ro)
4. Guvernul pregătește măsuri dure și ample pentru a descuraja folosirea procedurii insolvenței ca strategie de a face afaceri și de a evita plata datoriilor către stat. Acestea vor viza inclusiv tragerea la răspundere mai rapidă rapidă și simplă a administratorilor care devalizează firme pentru a le introduce în insolvență, prin limitarea semnificativă a perioadei în care o firmă poate sta în insolvență, prin restricții puse la înființarea de noi firme administratorilor și acționarilor care duc societăți în insolvență, precum și printr-o transparență mai mare în ceea ce privește publicarea planurilor de reorganizare și alte elemente ale procesului de insolvență. (Profit.ro)
Din Cronica de Tehnologie: Bitcoin a ajuns să valoreze peste $120,000 – cel mai ridicat prag din toate timpurile. Moneda și-a dublat valoarea anul trecut, iar din decembrie a crescut cu aproximativ 30%. (Bloomberg)
5. Piața finanţărilor ipotecare a fost pe un trend ascendent, volumul creditelor de acest tip crescând cu aproape 50% în ultimii cinci ani, până la un sold de 111 mld. lei, după cum reiese din datele BNR. Accesul la piaţa creditului s-a îmbunătăţit pe fondul creşterii veniturilor salariale, creşterea în decembrie 2024 faţă de 2023 fiind de 10% în Bucureşti şi de 11% la nivel naţional, susţine BNR. Doar unu din zece credite mai este luat în valută (11%), faţă de o treime acum cinci ani (33%). (ZF)
6. Încă un român scrie povestea succesului în Statele Unite, în domeniul inteligenței artificiale. Chris Țurlică, cofondator al startup-ului MaintainX, a atras recent o finanțare de 150 de milioane de dolari într-o rundă Seria D, care ridică valoarea companiei la 2,5 miliarde de dolari. MaintainX oferă soluții de AI pentru companii din industrii diverse – de la producție la întreținere operațională – și vine să se alăture clubului exclusivist al unicornilor tech fondați de români, alături de celebrul Daniel Dines (UiPath). (Economica)
7. Nicușor Dan a publicat prima declarație de avere ca președinte al României, după ce a promis că va face acest lucru, chiar dacă CCR a hotărât că nu mai este obligat. Potrivit documentului, Nicușor Dan se evidențiază, în primul rând, la capitolul Datorii, având de înapoiat nu mai puțin de 9.911.000 de lei și 152.000 de euro. Cele mai multe datorii provin din sponsorizările primite în campaniile electorale din ultimii doi ani. (Libertatea). Președintele Nicuşor Dan a prezentat cheltuielile făcute în campania electorală şi cine au fost principalii donatori. El a anunţat că în turul întâi şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale a cheltuit peste 60 de milioane de lei, iar principalii donatori au fost Măriuca şi Florin Talpeş, cu 810.000 de lei şi Dan Ostahie, tot cu 810.000 lei, aceasta fiind suma maximă prevăzută de lege. (News.ro)
8. Preşedintele american Donald Trump anunţat, în urma unei întâlniri în Biroul Oval cu secretarul general al NATO Mark Rutte, că Ucraina urmează să primească un ”număr mare” de echipamente militare sofisticate, în urma încheierii unui acord între NATO şi Statele Unite. Președintele american a precizat că acest armament ”de gamă înaltă” urmează le fie vândut europenilor, care îl va transfera apoi Kievului. (News.ro). Președintele SUA a declarat că Statele Unite vor impune Rusiei „tarife foarte dure” în termen de 50 de zile dacă nu se ajunge la un acord de pace cu Ucraina. Trump a spus că este „foarte nemulțumit” de acțiunile Rusiei în timpul războiului din Ucraina. Trump a vorbit despre tarife secundare de 100%, fără a preciza ce țări care fac comerț cu Rusia vor fi afectate. (G4Media)
Din Cronica Sportivă: FCSB evoluează marți, în Andorra, pe terenul celor de la Inter Escaldes, în manșa a doua a turului I preliminar din Liga Campionilor. Campioana României a câștigat primul meci, cu 3-1.
9. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a decis înlocuirea din funcție a premierului Denis Șmîhal, cea mai importantă remaniere a guvernului ucrainean de la începutul invaziei ruse pe scară largă în februarie 2022. „Am sugerat ca Iulia Svîrîdenko să conducă guvernul Ucrainei și să îi actualizeze semnificativ activitatea. Aștept cu nerăbdare să prezint programul de acțiune al noului guvern în viitorul apropiat”, a declarat Zelenski. (Hotnews)
10. Cinci ţări europene, Franţa, Danemarca, Grecia, Italia şi Spania, vor testa o aplicaţie care va permite verificarea vârstei utilizatorilor în spaţiul online pentru a împiedica copiii să acceadă la conţinuturi periculoase, a anunţat luni Comisia Europeană. „Acest dispozitiv va permite utilizatorilor să probeze uşor că au peste 18 ani, ceea ce va proteja copiii de conţinuturi neadecvate”, a explicat Henna Virkkunen, comisarul european pentru problemele tehnologice. (Hotnews)
Fotografia dimineții este una din fotografiile finaliste la concursul Beaker Street Science Photography. Jordan Cripps: