Miniștrii de interne europeni fac un apel la migranți să nu își pericliteze viețile încercând să treacă ilegal frontierele europene – Cronica Externă

SUA

1. Reprezentantul SUA la Națiunile Unite, Ambasadoarea Kelly Craft, a anunțat un fond de $108 milioane pentru asistență umanitară adițională în Siria, care vină în ajutorul oamenilor dislocați în urma conflictului declanșat de regimul Assad, Rusia și Iran. De la începutul războiului sirian, SUA au alocat peste $10,6 miliarde în ajutoare umanitare în Siria. (Link) 

2. Michael Bloomberg s-a retras din cursa preliminară pentru alegerile prezidențiale, doar după 3 luni de competiție, în care nu a reușit obțină sprijinul democraților moderați, în pofida uriașelor sume investite în campanie. Bloomberg și-a exprimat sprijinul pentru candidatul Joseph R. Biden Jr., considerat favorit în cursa finală cu Donald Trump. (NYTimes)

3. Americanii pot aplica până la finalului lunii martie pentru a deveni astronauți ai NASA în 2021. În procedura de selecție anterioară, lansată în 2017, NASA a primit 18.300 aplicații, din care a selectat 12, însă doar 11 au devenit astronauți. (Link)

Europa

4. Miniștrii de interne europeni s-au întâlnit astăzi în Bruxelles pentru a lua toate măsurile necesare împotriva trecerilor ilegale de frontieră și nerespectării acordului încheiat cu Turcia în 2016. Într-un proiect de declaratie comună apărut în presa greacă, aceștia fac un apel la migranți nu își pericliteze viețile încercând treacă ilegal frontierele europene, fie pe mare sau terestru. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Iranul riscă o nouă criză, dacă nu cooperează cu observatorii ONU în privința dezvoltării capacității pentru arme nucleare. (JPost)

Africa

6. Egipt, Sudan și Etiopia ar trebui semneze un acord la Washington, cu sprijin American, pentru GERD (Grand Ethiopian Renaissance Dam), în care se vor investi $4 miliarde. Barajul este parte a unui proiect pe Nil, care poate transforma Etiopia într-o putere în Africa. Într-o discuție telefonică cu președintele egiptean Abdel-Fattahal-Sisi avută marți, Donald Trump a exprimat necesitatea ca acest acord fie semnat între cele trei state africane. (Reuters)

Bonus: Un studiu recent coordonat de un think tank și un forum de prognoză din Dubai arată lipsa accesului la apă va fi un punct pivotal în mai multe conflicte interne și mai puțin în cele regionale în următorii 10 ani în zona Africii de Nord și Orientului Mijlociu (MENA). (ArabNews)

7. Statele din Vestul Africii, Ghana, Coasta de Fildeș, Benin și Togo, sunt expuse amenințărilor teroriste ale al-Qaeda șiISIL. Experții în Securitate avertizează aceste state sunt într-o cursă contra cronometru pentru a-și proteja frontierele. (Telegraph)

Asia

8. Un tribunal aflat sub controlul rebelilor Huti din Yemen a condamnat la moarte 35 de parlamentari pro-guvern și le-a confiscat averile, printr-o sentință pronunțată marți, a declarat un avocat local prezent în sală. (Link)

9. Acordul de pace dintre SUA și talibanii din Afghanistan, precum și retragerea trupelor americane, ridică îngrijorări legitime pentru drepturile femeilor afghane, în relația cu talibanii. (Link)

10. Au reînceput luptele în Afghanistan, după ce guvernul afghan a refuzat elibereze deținuți talibani. Mai multe incidente au fost raportate în peste 16 provincii, în care au murit opt militanți, șase civili și opt ofițeri de securitate. (BBC)

Bonus: Talibanii au publicat transcrierea conversației telefonicedintre președintele Donald Trump și un șef taliban, Mulahul Abdul Ghani Baradar, care a avut loc marți, în legătură cu retragerea trupelor americane și dorința reciprocă de pace înregiune. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
ONU: Aproape opt milioane de oameni au fost dislocați forțat până la finalul anului trecut – Cronica Externă
Comisarul pentru sănătate al UE: Vom lua ”orice acțiune necesară pentru a ne proteja cetățenii”, inclusiv restrângerea exporturilor de vaccinuri – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău