Femeile poloneze intră în grevă pentru a protesta împotriva interzicerii avorturilor – Cronica Externă

Europa

1. Femeile poloneze intră în grevă, continuând protestele împotriva hotărârii Tribunalului Constituțional de a interzice aproape toate avorturile. Participantele sunt așteptate să rămână acasă, de la serviciu sau școală, și să refuze să facă treburile casnice. Decizia de săptămâna trecută a instanței limitează avorturile la cazurile de viol, incest sau pericol asupra vieții mamei, însă au devenit neconstituționale avorturile în cazurile de malformații congenitale ale fătului. (BBC)

Bonus: Există o opoziție în creștere față de conceptul francez de secularism al statului sau laicitate, a declarat Dominique Schnapper, președinta Council of Elders for Secularism, care consiliază guvernul francez în privința secularismului în educație. Aceasta a spus că unii părinți musulmani din Franța nu doresc ca fiicele lor de trei, patru sau cinci ani să participe împreună cu băieții la școală. (BBC)

2. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat că statele occidentale își bat joc de Islam și doresc să ”relanseze cruciadele”, escaladând o confruntare cu Franța din cauza caricaturilor Profetului Mahommed, care au stârnit furia în țările majoritar musulmane. (Reuters)

SUA

3. SUA au raportat un număr record de 500.000+ de noi cazuri de coronavirus săptămâna trecută, în timp ce administrația Trump spune că pandemia s-a încheiat. De asemenea, spitalizările cu COVID-19 au crescut cu aproape 50%. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. Inspectorii de la Agenția Atomică Internațională confirmă că Iranul a construit o facilitate nucleară subterană, a declarat șeful agenției. Imagini din satelit arată că Iran a început construcția la facilitatea nucleară Natanz, care a fost avariată în iulie de o explozie despre care Iranul a pretins că este sabotaj (AP). Directorul general IAEA Rafael Grossi a precizat că Iranul face provizii de uraniu slab îmbogățit, desi nu pare să aibă suficient pentru a construi o armă nucleară. (AP)

5. Guvernul din Qatar a exprimat ”regrete” pentru stresul cauzat de examinările invazive asupra a zeci de femei la un aeroport din Doha, dar a precizat că erau necesare pentru a găsi persoana care și-a abandonat nou născutul acolo. Ministrul de externe al Australiei a declarat că femeile din zece zboruri, inclusiv 18 australience, au fost examinate forțat. (NYTimes)

Asia

6. Trimisul special al SUA în Afganistan, Zalmay Khalilzad, a declarat că guvernul afgan și Talibanii ”au nevoie urgent” de un acord care să reducă violența și să conducă la o încetare permanentă a atacurilor. (Link)

Africa

7. Un cetățean american a fost răpit în partea de sud a Nigeriei, lângă locul unde luptătorii islamiști sunt cunoscuți pentru atacuri, au declarat oficiali americani și nigerieni. (WashingtonPost)

8 Discuțiile comerciale bilaterale dintre Kenya și Marea Britanie au declanșat opoziția țărilor africane membre ale EAC (East African Countries), un bloc regional din care Kenya este membru. EAC, care își negociază propriul acord cu Marea Britanie, se teme că o înțelegere cu Kenya i-ar afecta uniunea vamală. (Politico)

America Latină

9 Un cunoscut activist al opoziției venezuelene, Roland Carreno, a fost arestat pentru presupusă conspirație ”împotriva păcii democratice”. Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido crede că Carreno a dispărut forțat. Grupurile de drepturile omului au declarat că președintele Nicolas Maduro arestează în mod frecvent membri ai opoziției. (Reuters)

Global

10. Directorii executivi ai Twitter și Google au apărat o lege care să protejeze companiile de internet în fața unei comisii a Senatului SUA, în timp ce fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg a avut probleme de conectare virtuală, ceea ce a determinat încheierea audierilor. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Rata infecțiilor COVID-19 în UE este aproape la nivelul ridicat din martie – Cronica Externă
Departamentul de Justiție al SUA confiscă bunurile mogului ucrainian care l-a susținut pe președintele Zelensky – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău