CEDO a decis că Laurei Codruța Kovesi i-au fost încălcate drepturi fundamentale în urma deciziei CCR de revocare a sa de la DNA – Cronica serii

1. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit, în unanimitate, că revocarea Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA s-a făcut cu încălcarea mai multor articole din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, respectiv dreptul la un proces echitabil şi dreptul la libertatea de exprimare. (News.ro)

2. Ministerul Justiţiei a propus Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcţia de membru al Comisiei de la Veneţia ca urmare a implicaţiilor Deciziei CEDO în cauza Kovesi împotriva României în ceea ce priveşte credibilitatea angajamentului Guvernului României faţă de independenţa procurorilor şi respectul regulilor de drept. (News.ro)

3. Veniturile încasate de stat de la marile companii au crescut în aprilie cu 7% comparativ cu aceeași lună a anului trecut. Firmele au fost receptive la apelul autorităților după ce rambursările de TVA au fost semnificative în martie pentru TVA, iar Finanțele au oferit bonusuri pentru plata impozitelor. (Profit.ro)

4. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anuntat că ”nu este surprinzătoare” descoperirea în Franţa a unui caz de COVID-19 datând din decembrie, mai devreme decât se credea iniţial că s-ar fi răspândit pe teritoriul acestei ţări. OMS a îndemnat şi alte ţări să verifice arhivele medicale în căutarea unor cazuri datând de la sfârşitul anului 2019, adăugând că acest lucru va oferi ”o perspectivă nouă şi mai clară” asupra epidemiei. (Hotnews)

Una din Cronica de Tehnologie: Vicepreședintele Amazon, Tim Bray, a părăsit compania din cauza concedierii angajaților care s-au plâns de lipsa măsurilor de protecție împotriva COVID-19. Acesta spune că Amazon a devenit un loc toxic de muncă și a etichetat compania cu apelativul ‘Chickenshit’. (Vice)

5. Prefectul judeţului Constanţa, George Niculescu, a declarat că turiştii care vor veni pe litoral în acest sezon ar putea fi testaţi de Covid-19, aceasta fiind una dintre propunerile făcute la întâlnirea pe care a avut cu hotelieri. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că primii turişti vor veni pe litoral atunci când autorităţile sanitare vor permite acest lucru. (News.ro)

6. Comenzile pentru industria manufacturieră din Statele Unite au scăzut în martie cu 10.3%, comparativ cu februarie. Este cea mai mare scădere de la o lună la alta înregistrată din 1992 până în prezent. (WSJ)

7. România se află pe locul 39 în lume și pe locul al doilea în Europa de Est în clasamentul statelor cu cel mai ieftin internet mobil. Prețul mediu plătit în România pentru 1 GB de date mobile este de 1,03 dolari. În clasamentul global, România a coborât 2 poziții față de 2019, deși tarifiul mediu s-a redus de la $1,89 pentru 1 GB trafic de internet mobil, la $1,12. (Profit.ro)

8. Până la 3,5 miliarde de oameni s-ar putea lupta să supraviețuiască în condiții de căldură extremă peste 50 de ani dacă emisiile de gaze cu efect de seră nu vor fi reduse, conform rezultatelor unui nou studiu realizat în Olanda. (BBC)

9. Scriitorul Colson Whitehead, podcast-ul This American Life şi jurnalişti de la New York Times şi The Washington Post, între care românca Monica Ulmanu, se numără între câştigătorii premiilor Pulitzer de anul acesta. (News.ro)

10. Pentru că muncitorii români nu au mai ajuns la fermele dintr-o localitate din landul Baden-Württemberg, germanii au fost nevoiți să-și culeagă singuri sparanghelul. Unii fermierii și-au chemat potențialii cumpărători să îi ajute, iar aceștia spun că nu este o activitate atât de simplă pe cât pare și se plâng de dureri de oase. (Link)

Fotografia serii – Judi Dench, 85 de ani, a devenit cel mai vârstnic star care apare pe coperta ediţiei britanice a Vogue:

Ți-ar mai putea plăcea
Secretarul general al NATO a cerut Rusiei să-şi retragă trupele din Transnistria – Cronica serii
Florin Cîţu vrea ca accesul în magazine să se facă pe baza certificatului verde – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău