Departamentul de stat al SUA a declarat patru trusturi media chineze ca fiind ”propagandă de stat” – Cronica Externă

Europa

1. Oficiali ai Uniunii Europene au avertizat că relația uniunii cu China poate suferi dacă Beijing nu își va deschide economia și nu va rezolva dezechilibrele din relația economică actuală. UE are nevoie de angajamentul Chinei că va rezolva problemele legate de operarea unor companii deținute de stat, ajutoarele guvernamentale și transferul forțat de tehnologie. (WSJ)

2. Partidul președintelui sârb Aleksandar Vucic a câștigat o victorie în alegerile de sâmbătă, ceea ce îi oferă o putere sporită în negocierile de pace cu Kosovo. Partidul de opoziție a numit alegerile ilegitime, prin intimidarea votanților și modul viciat de reflectare în presă. (NYTimes)

3. Guvernul britanic a fost acționat în judecată de organizația non-profit Good Law Project, pentru că ar fi achiziționat echipament protector anti-COVID-19 de la o mică companie din Sussex, care are doar 16 angajați, o decizie considerată dubioasă. (Link)

SUA

4. Departamentul de stat al SUA a declarat patru trusturi media chineze ca fiind ”propagandă de stat” și le-a desemnat ca misiuni străini, în sensul că vor fi tratate ca misiuni diplomatice. Purtătorul de cuvânt al ministrului de externe chinez a acuzat SUA de ipocrizie cu privire la libertatea de expresie și a avertizat că Beijing va reacționa. (Link)

Bonus : Donald Trump a emis un ordin executiv pentru a suspenda temporar toate vizele de muncă ale lucrătorilor străini, ceea ce blochează aproape jumătate de milion de astfel de angajați de a-și putea continua sau reînnoi contractele în SUA. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Arabia Saudită a anunțat că doar persoanele aflate deja în țară pot participa în pelerinajul haji, ritualul anual pentru milioane de musulmani, din cauza pandemiei coronavirus. Este pentru prima data de la înființarea regatului saudit modern, în 1932, când acest eveniment este în mod semnificativ limitat. (NYTimes)

Africa

6. Germania, Italia și SUA au insistat pentru o încetare a conflictului din Libia, după ce Egiptul a amenințat că va interveni militar. Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU a lansat o misiune de verificare pentru a strânge probe privind abuzurile comise în timpul războiului libian. (AP)

7. Fostul președinte sud-african Jacob Zuma a apărut în instanță marți pentru a face față acuzațiilor de fraudă, corupție și spălare de bani care i se aduc. Zuma, care a condus țara între 2009 și 2018 ar fi acceptat bani de la o companie militară franceză în schimbul protejării acesteia împotriva unor investigații. (Reuters)

Asia

8. Votanții din Singapore vor fi chemați la urne pe data de 10 iulie 2020 pentru alegerile générale. Ministrul Lee Hsien a declarat că va fi o oportunitate de a instala un guvern proaspăt, cât timp coronavirus este relativ ținut sub control. (Link)

Bonus : Oficiali militari chinezi și indieni au agreat să își retragă forțele militare și să calmeze situația de pe granița comună disputată între cele două state. (AP)

9. Fostul președinte al Kirghistanului Almazbek Atambaev a fost condamnat la unsprezece ani închisoare pentru că a eliberat un șef al mafiei în 2013, în mod ilegal. Este primul președinte condamnat din istoria țării. (Link)

America Latină

Bonus: Ambasadorul Venezuelei la ONU a spus că sancțiunile SUA împotriva țării sale împiedică plățile către ONU, ceea ce va determina pierderea dreptului de a vota în Adunarea Generală a ONU. (AP)

10. Un grup format din mai multe organizații financiare au avertizat că deforestarea pădurii amazoniene cauzează ”incertitudine extinsă” în privința investițiilor în Brazilia și a cerut președintelui Jair Bolsonaro să oprească distrugerea Amazonului. (FT)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Pentru a treia săptămână consecutivă, continuă protestele masive în Belarus – Cronica Externă
Casa Albă a autorizat sancțiuni împotriva Curții Penale Internaționale – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău