Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres este perfect fezabil – Cronica Spațială

1. NASA a efectuat recent un test static pentru cele patru motoare ale treptei primare a rachetei Space Launch System, care ar trebui să devină cea mai puternică rachetă construită vreodată. Testul ar fi trebuit să dureze peste 8 minute (485 de secunde) pentru a simula timpul necesar pentru ca racheta să ajungă în spațiul cosmic, însă a fost întrerupt după numai un minut din cauza limitelor stricte impuse în cadrul testului. Inginerii NASA susțin că, dacă aceste limite stricte ar fi fost active și în cadrul unei lansări reale, misiunea ar fi continuat fără probleme. Racheta Space Launch System urmează să fie folosită în cadrul misiunii umane Artemis-1 spre Lună în 2024. (NASA)

2. SpaceX a lansat cu succes pe orbită 60 de sateliți pentru viitoarea constelație de sateliți Starlink, care va oferi internet de mare viteză la nivel global. Din 2018 și până în prezent, SpaceX a lansat 1015 sateliți în cadrul proiectului Starlink, dintre care 951 sunt funcționali. Compania estimează că serviciul de internet va deveni operațional la sfârșitul anului 2021 sau începutul anului 2022. De asemenea, racheta Falcon 9 utilizată în cadrul lansării a mai fost folosită anterior în alte 7 zboruri, ceea ce marchează un nou record pentru o rachetă reutilizabilă. (Space)

3. Virgin Orbit a plasat cu succes pe orbita Pământului 10 microsateliți pentru NASA în cadrul celui de-al doilea zbor demonstrativ. Microsateliții au fost plasați pe orbită cu ajutorul rachetei LauncherOne, care a fost lansată de pe aripa unui avion comercial Boeing 747. Principalul avantaj al unei astfel de tehnici în detrimentul lansărilor tradiționale este flexibilitatea: racheta LauncherOne poate fi lansată într-un interval scurt de timp de pe orice aeroport obișnuit din lume. Virgin Orbit a devenit cu această ocazie prima companie privată din lume care reușește o astfel de lansare pe orbită. (Virgin Orbit)

4. NASA a abandonat eforturile de a utiliza unul dintre cele mai importante instrumente științifice ale robotului InSight aflat în prezent pe suprafața planetei Marte. Instrumentul Heat Flow and Physical Properties Package (HP3) avea rolul de a fora la 5 metri adâncime pentru a colecta probe care ar fi putut dezvălui evenimente din trecutul geologic al planetei. Instrumentul a reușit însă să foreze doar 2-3 centimetri de la aterizarea robotului în noiembrie 2018, iar inginerii NASA nu au reușit să remedieze problema în cei peste doi ani care au trecut de atunci. (SpaceNews)

5. Compania privată chineză iSpace lucrează la dezvoltarea unei rachete cu o treaptă primară reutilizabilă. Obiectivul este ca racheta Hyperbola-2 să aibă o înălțime de 28 de metri și o lățime de 3.35 metri și să poată plasa pe orbită o încărcătură de 800 de kilograme. China a decis în 2014 să permită companiilor private să lanseze sateliți pe orbită, iar de atunci au apărut circa 20 de companii care au un astfel de obiect principal de activitate. (SpaceNews)

6. Astroclubul București organizează începând din 2 februarie cursul de astronomie pentru copii AstroJunior. Printre altele, cursul abordează teme precum sistemul solar, planete, asteroizi și misiuni spațiale. Cursul va avea loc online pe platforma Zoom și, în funcție de vârsta copilului, include între 4 și 8 ședințe cu o durată de câte 90 de minute. Costul unei ședințe este de 35 de lei. (Astroclubul București)

7. Un astrofizician finlandez susține că proiectul unei colonii umane pe orbita lui Ceres, cel mai mare corp ceresc din centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, este perfect fezabil. Acesta propune crearea unui “megasatelit artificial” compus din câteva mii de navete spațiale de formă cilindrică pe orbita lui Ceres. Fiecare habitat cilindric ar genera atmosferă artificială și gravitație asemănătoare cu a Pământului datorită forței centrifuge generată de propria rotație, iar capacitatea ar putea ajunge până la 50.000 de persoane. O astfel de strategie de colonizare a fost propusă pentru prima oară de fizicianul american Gerard K. O’Neill și a primit numele “cilindrul O’Neill”. (LiveScience)

8. Astronomii de la Universitatea Cornell din New York estimează că adâncimea maximă a Mării Kraken de pe Titan este de cel puțin 300 de metri. Marea Kraken este formată din metan în stare lichidă, iar o astfel de adâncime ar permite explorări științifice cu ajutorul unui robot subacvatic care să fie plasat la destinație cu o sondă spațială. Titan este cea mai mare lună a planetei Saturn și, cu excepția Pământului, este singurul corp ceresc din Sistemul Solar pe care au fost descoperite lichide stabile la suprafață. (Phys)

9. O echipă de cercetători a analizat imaginile cu Soarele furnizate de NASA și a descoperit informații importante despre structurile care generează vânturile solare de mare viteză. Pe termen lung, acest lucru ar putea ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine care sunt cauzele pentru care vânturile solare au frecvent un comportament aparent haotic. Schimbările bruște suferite de vântul solar pot genera efecte inclusiv asupra vremii de pe Pământ, dar și asupra misiunilor robotice de pe alte planete. (The Astrophysical Journal)

10. Cercetătorii au descoperit recent noi informații despre modul în care se formează găurile negre supermasive, după ce astronomii au identificat cel mai îndepărtat și vechi quasar de până acum. Quasarul reprezintă o sursă de radiații luminoase și electromagnetice care se formează din discul de acreție care înconjoară găurile negre supermasive. Cercetările au arătat că noul quasar descoperit a apărut la numai 670 de milioane de ani după Bing Bang și, întrucât are o gaură neagră cu o masă de 1.6 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, înseamnă că s-a format printr-un mecanism diferit de modelele teoretice existente în prezent. (The Cosmic Companion)

De citit în tihnă: În octombrie 2017, astronomul Robert Weryk a descoperit ʻOumuamua, primul obiect interstelar care a traversat sistemul nostru solar. Acum, fizicianul Avi Loeb explică în noua sa carte „Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth” motivele pentru care consideră că există o “posibilitate serioasă” ca ʻOumuamua să fi fost, de fapt, o navă spațială extraterestră. (Salon)

Ți-ar mai putea plăcea
Astronomii bănuiesc că au descoperit prima planetă care orbitează 3 stele – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit că nucleul interior al Lunii este solid și are densitatea fierului – Cronica Spațială
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău