Prima imagine cu gaura neagră din centrul galaxiei Calea Lactee – Cronica Spațială

1. Cercetătorii de la Event Horizon Telescope (EHT) și European Southern Observatory (ESO) au publicat prima imagine directă cu gaura neagră supermasivă din centrul galaxiei Calea Lactee. Imaginea prezintă un “inel” de gaz strălucitor care înconjoară o zonă neagră cunoscută drept umbra găurii negre, care măsoară aproximativ 115 milioane de kilometri. Gaura neagră se numește Sagittarius A* și se află la circa 26.000 de ani lumină distanță. (NASA)

2. NASA a descoperit 30 de exocomete care orbitează steaua Beta Pictoris, aflată la 64 de ani-lumină distanță. Descoperirea este importantă în contextul distanței mari și a dimensiunilor relativ mici ale exocometelor, însă acest lucru a fost posibil prin observarea cozilor lungi ale exocometelor în momentul trecerii prin fața stelei. (Earth Sky)

3. Una dintre teoriile actuale este că galaxiile mici ar trebui să se afle în preajma galaxiilor mari care le găzduiesc, însă cercetătorii de la Universitatea din Nottingham au o nouă ipoteză. Aceștia susțin că distanțele dintre galaxiile mici și galaxiile mari ar putea fi explicate prin “ziduri” invizibile create de o nouă clasă de particule care a primit numele simetroni. (Futurism)

4. Telescopul spațial James Webb a trimis o nouă imagine spectaculoasă a unei galaxii învecinate, în cadrul calibrărilor tipice pentru buna funcționare a dispozitivului. Noua imagine este mult mai detaliată decât precedentele fotografii realizate și arată o parte din potențialul pe care îl are noul telescop. James Webb ar trebui să înceapă “munca” la capacitate maximă în cursul lunii iulie. (Futurism)

5. Telescopul eROSITA de la bordul observatorului spațial Spektr-RG aflat în punctul Lagrange L2 a surprins pentru prima oară “mingea de foc” a unei nove. În mediul astronomic, nova este o explozie a unei stele în urma căreia steaua respectivă devine mai strălucitoare și apoi revine la forma inițială. (Science Alert)

Bonus: Luni, 16 mai, va avea loc o eclipsă totală de Lună care va avea o durată totală de o oră și 25 de minute, care va fi vizibilă din partea de vest a Europei, Africa, America de Nord, America de Sud și Antarctica. De pe teritoriul României se va putea fi observată doar începutul eclipsei parțiale, întrucât Luna va apune înainte de startul eclipsei totale. (Astro Info)

6. Cercetătorii din Statele Unite au descoperit pentru prima oară că astronauții care petrec 6 luni pe Stația Spațială Internațională (ISS) suferă o serie de modificări la nivelul creierului. Datele au fost obținute în urma comparării analizelor efectuate de 15 astronauți înainte de plecarea pe ISS și la cel mult 6 luni de la revenirea pe Pământ. (Science Alert)

7. Sonda InSight de pe Marte a detectat în 4 mai 2022 cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată pe Planeta Roșie, care a fost estimat de specialiști la 5 grade pe scara Richter. Precedentul record fusese de 4.2 grade pe scara Richter, iar anterior au fost detectate peste 1300 de cutremuri cu magnitudini semnificativ mai mici.

8. Starea de “sănătate” a elicopterului Ingenuity de pe planeta Marte este afectată de temperaturile scăzute și praful depus pe panourile solare, care impiedică încărcarea corespunzătoare a bateriei cu energie electrică. Din acest motiv, comunicațiile elicopterului cu specialiștii NASA a fost întreruptă temporar, iar cercetătorii se așteaptă ca astfel de întreruperi să fie tot mai frecvente. (NASA)

9. Virgin Galactic a anunțat că a decis să amâne lansarea serviciului său de zboruri comerciale în spațiu până în primul trimestru al anului 2023. Compania susține că a luat decizia din cauza unor probleme de aprovizionare cu componente, dar și din cauza lipsei de forțe de muncă. (News.ro)

10. NASA a anunțat că a remediat problema tehnică la valva treptei secundare a rachetei spațiale SLS, care face parte din programul Artemis de revenire cu echipaj uman pe Lună. Prin urmare, racheta va fi transportată din nou spre rampa de lansare la începutul lunii iunie pentru o nouă încercare de efectuare a unui test de umplere cu carburant. (Space News)

Ți-ar mai putea plăcea
China vrea să trimită oameni pe Marte în 2033 – Cronica Spațială
Cercetătorii au descoperit într-un meteorit izotopi de apă identici cu cei de pe Pământ – Cronica Spațială
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău