Documentarul „colectiv” este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar – Cronica serii

1. Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, este primul film românesc nominalizat la premiile Oscar. Lungmetrajul, cronică a primului an de după tragedia din clubul bucureştean Colectiv, a fost selectat la categoriile „cel mai bun lungmetraj documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”. „Mank” al lui David Fincher, cu Gary Oldman în rol principal, a primit cele mai multe nominalizări pentru ediţia de anul acesta. (News.ro)

2. Guvernul a dat luni, 15 martie, startul înscrierilor la vaccinarea împotriva COVID-19 pentru populaţia generală însă platformă a avut probleme tehnice. Site-ul care susține platforma oficială de vaccinare a populației – programare.vaccinare-covid.gov.ro – nu a fost funcțional, luni, la primele ore ale zilei, în ciuda anunțului făcut pe Facebook de către autorități. De altfel, cei care au vrut să se programeze, dar nu au putut accesa site-ul, s-au plâns de acest lucru în comentarii care au fost postate pe pagina de Facebook ”RO Vaccinare”. (StirileProtv.ro)

3. Germania va opri administrarea vaccinului anti-Covid al AstraZeneca, a anunțat luni un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății de la Berlin. Franța a suspendat utilizarea vaccinului AstraZeneca până la un aviz al Agenției Europene a Medicamentului (EMA), așteptat marți. Anunțul a fost făcut de președintele francez Emmanuel Macron. Italia a suspendat luni, cu titlu de precauție, administrarea vaccinului AstraZeneca pe întreg teritoriul țării, după semnalarea unor posibile efecte secundare, a anunțat într-un comunicat Agenția italiană pentru Medicamente (AIFA). Cele trei țări, cele mai puternice, din punct de vedere economic, din UE, se alătură astfel mai multor țări europene care au suspendat imunizarea cu acest ser după raportarea mai multor cazuri de îmbolnăvire în rândul celor care au primit vaccinul. (Hotnews)

Una din Sinteza săptămânii: Statul needucat. 40% din elevii dezavantajați nu au făcut școală online, doi elevi minori au avut relații intime în toaleta școlii, tot mai multe minore devin mame înainte de vreme, iar România este în pericol de infringement din cauză că nu măsoară concentraţia de radon din grădiniţe și şcoli.

4. Una din patru persoane din populaţia rezidentă de doi ani şi peste suferă de cel puţin o boală cronică sau de o problemă de sănătate de lungă durată. 18,7% din populaţia rezidentă de 15 ani şi peste fumează zilnic, iar 21,4% consumă băuturi alcoolice cel puţin o dată pe săptămână. Datele apar din rezultatele unei anchete realizate de Institului Naţional de Statistică, în 2019, privind starea de sănătate a populaţiei. (News.ro)

5. România a început anul cu una dintre cele mai mari scăderi ale producției industriale din Uniunea Europeană, doar 5 state înregistrând evoluții mai slabe, potrivit datelor Eurostat. Producția industrială din România a scăzut, în ianuarie, cu 3% în ritm anual. Cele mai puternice scăderi au fost consemnate în Portugalia (-6,5%), Malta (-6,2%) și Slovacia (-4%). Evoluții mai slabe ca în România au mai fost înregistrate și în Bulgaria (-3,4%) și Germania (-3,1%). (Profit.ro)

6. Numărul deceselor înregistrate în luna ianuarie 2021 a fost de 28.390, în creştere cu 21.5% faţă de aceeaşi perioadă din 2020 şi cu 7.726 de decese mai multe faţă de luna decembrie 2020, potrivit Institutului Naţional de Statistică. De asemenea, în luna ianuarie 2021 s-au născut 13.852 de copii, în scădere cu 13,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2020. (News.ro)

7. Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României a decis luni menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, ca și menținerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 0,75% pe an, precum și a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 1,75% pe an. (Profit.ro)

Una din Cronica de Tehnologie: Marea Britanie a început testarea unui nou sistem de supraveghere, care urmărește și înregistrează istoricul de navigare al utilizatorilor. Controversatul sistem, care este în prezent atacat în justiție, este testat de National Crime Agency, împreună cu doi operatori a căror identitate a fost păstrată secretă. (Wired)

8. Autoritățile române analizează posibilitatea ca turiștii străini care vor să viziteze România să prezinte obligatoriu un test Covid negativ la intrarea în țară, a anunțat ministrul Economiei, Mediului de Afaceri și Turismului, Claudiu Năsui. (Profit.ro)

9. Războiul din Siria s-a soldat, de zece ani de când a început, cu cel puţin 388.652 de morţi, potrivit unui nou bilanţ publicat în weekend de către Observatorul Sirian al Drepturilor Omului. Conflictul, care a izbucnit în 2011 în urma unei reprimări în sânge a unor manifestaţii în favoarea democraţiei de către regimul lui Bashar al-Assad, implică în prezent o mulţime de beligeranţi şi mai multe puteri străine. Azi, Războiul din Siria intră în al 11-lea an. (News.ro)

10. Vaticanul a reafirmat luni doctrina Bisericii Catolice care consideră homosexualitatea un ”păcat” şi a confirmat imposibilitatea ca cuplurile de acelaşi sex să primească sacramanetele căsătoriei, rezervate ”uniunii indisolubile între un bărbat şi o femeie”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica serii – ISIS mai controlează 700 metri pătrați în Siria
Numărul de refugiaţi care au fugit din Ucraina în ţări vecine a depășit 800.000 – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău