Iohannis: Vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale – Cronica serii

1. Președintele Klaus Iohannis a declarat că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esențiale, în condițiile în care pandemia evoluează și numărul de infectări crește, dând ca exemplu personalul medical. „Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a mai spus Iohannis, într-o discuție cu jurnaliștii care îl însoțesc la New York la Adunarea Generală a ONU. (Profit.ro)

2. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a decis ca doza a treia de vaccin să fie administrată, începând din 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua. (News.ro)

3. Bucureştiul a depăşit miercuri incidenţa de 3 la mie a cazurilor de COVID-19, urmând să fie instituite noi restricţii, iar accesul la anumite evenimente să fie condiţionat de certificatului digital, care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau existenţa unui test negativ. (News.ro)

4. Şeful statului Klaus Iohannis a anunţat că va participa, sâmbătă, la Congresul PNL în care se alege preşedintele formaţiunii. Cu privire la criza guvernamentală, el a arătat, marţi, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU, că aceasta se va tranşa după congresele PNL şi USR PLUS. „Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis. (G4Media)

5. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Timiș a actualizat miercuri restricțiile, după ce rată de infectare Covid a ajuns la 4,49 cazuri la mia de locuitori. Astfel, Timișoara întră într-un nou scenariu în care se reinstituie carantină de noapte în weekend, între orele 20.00 și 5.00, iar vineri, sâmbătă și duminică, magazinele se vor închide la orele 18.00. Pentru a putea ieși din case noaptea, timișorenii vor trebui să completeze declarația pe propria răspundere. (Digi24)

Din Cronica de Business: Fermierii brazilieni au recoltat cu 40% mai puțină cafea decât anul trecut. Este cea mai scăzută cantitate recoltată din 2009 până în prezent. Diferența în minus este echivalentul a două treimi din cantitatea de cafea consumată anual de americani, care sunt cei mai mari consumatori ai acestei băuturi din lume. (Bloomberg)

6. România este prezentă cu 34 de universități și institute politehnice în ediția din acest an a clasamentului U-Multirank elaborat de Comisia Europeană. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad a obținut și în acest an cele mai multe calificative maxime (11, în urcare de la 7 la ediția precedentă), fiind urmată de Academia de Studii Economice București, Universitatea de Medicină “George Emil Palade” din Târgu Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, cu câte 7 calificative A. (Profit.ro)

Extra: DNA a început urmărirea penală in rem pentru abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu în urma plângerii depuse de comunitatea Declic împotriva premierului Florin Cîțu și a fostei consiliere de stat Mioara Costin legat de documentul de partid trimis de la Guvern, în care era stabilită strategia premierului în campania pentru șefia PNL. (Hotnews)

7. Primăria Capitalei a organizat miercuri prima dezbatere publică pe proiectul trenului metropolitan, promis de Nicușor Dan în campania electorală, ce ar urma să circule pe centura feroviară a orașului. Prima etapă, care presupune introducerea trenului pe rețeaua existentă, ar urma să fie gata până în 2026. Costurile aferente proiectului sunt estimate la circa 600 de milioane de euro, din care 400 de milioane pentru achiziția unor trenuri noi. Banii ar urma să vină din fonduri europene. (Hotnews)

8. Datele a 106 milioane de turiști care au vizitat Thailanda au fost expuse online, într-o bază de date nesecurizată. Înregistrările conțineau, printre altele, numele complete și numerele pașapoartelor. Expertul în securitate care a făcut descoperirea crede că în baza de date se află toate persoanele care au călătorit în Thailanda în ultimul deceniu. (CompariTech)

Din Cronica de Tehnologie: iPhone 13 este elogiat pentru calitatea ecranului, a camerelor foto și pentru autonomie, fiind considerat un smartphone de 9/10. Reproșurile vizează noul Cinematic Mode, camera frontală și folosirea în continuare a conectorului Lightning. (The Verge, Review)

9. Pentru al 11-lea an consecutiv, nivelul libertății online a scăzut. În ultimul an, au fost adoptate reglementări noi în cel puțin 48 de țări și, cu puține excepții, guvernele încearcă limiteze libera exprimare și să-și îmbunătățească accesul la date. Pentru al 7-lea an la rând, China reprezintă mediul cel mai ostil libertății pe internet. (Freedom House)

10. Noaptea trecută a fost neobișnuit de rece în țară, iar la vârful Omu au fost -8,5 grade. Temperatura de la Omu a fost cea mai scăzută din Europa miercuri dimineața. În general cele mai mici temperaturi din Europa sunt în nordul Rusiei, în Scandinavia sau la stațiile meteo de la peste 3.500 m alt în Alpi. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
Anul 2022 a fost al treilea cel mai călduros an din istoria măsurătorilor meteorologice din România – Cronica serii
Cancelarul Germaniei: NATO nu va risca o escaladare a războiului din Ucraina prin intervenția cu forță militară – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău