25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată – Cronica dimineții

1. Datele centralizate de autorităţi arată că aproximativ 25% din populaţia eligibilă la nivel naţional a fost vaccinată împotriva infecţiei provocate de SARS-CoV-2, la acest procent adăugându-se persoanele care au obţinut imunitate după ce au trecut prin boală. În topul judeţelor cu rată ridicată de vaccinare se află municipiul Bucureşti, urmat de judeţele Cluj, Sibiu, Braşov, Timiş. (News.ro)

2. 16.139 de adolescenți cu vârsta între 12-15 ani (1,9% din populația eligibilă din această grupă de vârstă) și 125.876 cu vârsta 16-19 ani (15,3% din populația eligibilă din această grupă de vârstă) s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță. (Hotnews)

3. Liderii țărilor UE au respins o propunere a Germaniei și Franței de a relua discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin. Propunerea cancelarului Angela Merkel, susținută de președintele francez Macron, a fost respinsă. Președintele Iohannis a considerat că este prea devreme pentru a iniția astfel de discuții. UE a blocat summiturile cu Putin după anexarea Crimeei. (Bloomberg)

4. Primul caz de Covid-19 ar fi apărut în China la începutul lunii octombrie 2019, cu două luni înaintea cazurilor din decembrie, înregistrate în Wuhan și raportate oficial de autoritățile chineze. (Reuters)

5. Pentru fiecare persoană infectată cu noul coronavirus, la mijlocul anului trecut, în Statele Unite, alte aproximativ 5 persoane infectare au rămas nedetectate, fiind asimptomatice. Datele apar într-un studiu care arată că SUA a înregistrat aproximativ 20 milioane persoane infectate la jumătatea anului trecut, mult mai multe decât cele 3 milioane raportate oficial. (NYTimes)

O știre din Cronica Sportivă: Circuitul Silverstone va putea avea public la capacitate maximă, adică aproximativ 140.000 de spectatori, la Marele Premiu de Formula 1 al Marii Britanii, care va avea loc în iulie. Potrivit BBC, 140.000 de spectatori ar reprezenta cel mai numeros public la un eveniment sportiv în Marea Britanie de la începutul pandemiei de coronavirus. (News.ro)

6. Numărul românilor înregistrați cu reședința în Spania a scăzut anul trecut cu 7.132, conform datelor oficiale. Populația Spaniei a crescut numeric în anul 2020 cu ajutorul imigrației, care a compensat scăderea continuă a natalității și cele peste 80.000 de decese pe care pandemia COVID-19 le-a provocat în această țară, potrivit datelor Institutului Național de Statistică spaniol (INE). (Profit.ro)

7. Preţurile petrolului au închis joi aproape de maximele ultimelor trei ani, susţinute de scăderea stocurilor în Statele Unite şi intensificarea activităţilor economice în Germania. Preţul petrolului Brent a închis în creştere cu 0,5%, la 75,56 dolari pe baril, după un maxim al zilei de 75,78 dolari pe baril. (News.ro)

8. Parlamentul European a adoptat joi un raport prin care le cere celor 27 de state membre ale Uniunii Europene să garanteze accesul femeilor la avort, supus unor legi extrem de restrictive în unele state membre, şi să asigure în acelaşi timp accesul la „o contracepţie de calitate şi la preţuri accesibile”. Raportul nu are caracter obligatoriu. (Hotnews)

9. Marea Britanie va interzice reclamele care promovează alimente nesănătoase la televizor în timpul zilei, ca parte a efortului său de a combate obezitatea şi de a încuraja alimentaţia sănătoasă. Reclamele pentru acest tip de produse vor fi drastic limitate şi în mediul online. (Digi24)

10. Deși a înregistrat scăderi luna trecută, piața totală a cryptomonedelor a crescut cu 400% comparaiv, ajungând la aproximativ $1400 de miliarde. (Bloomberg)

Fotografia dimineții – Spiderman și Papa Francisc. Remo Casilli/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica dimineții – Trump amenință din nou China cu creșterea tarifelor
Studiu: Infecția anterioară cu COVID crește imunitatea pe termen lung și scade riscul de spitalizare și deces la același nivel cu vaccinarea – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău