Cronica serii – USR și PLUS fac alianță pentru Europarlamentare

1. USR și PLUS au decis să candideze împreună la alegerile europarlamentare din 2019, iar Dacian Cioloş va deschide lista USR-PLUS pentru Parlamentul European. Este o decizie care a nemulţumit însă mai mulţi membri ai Uniunii Salvaţi România. (Digi24)

2. Ministerul Finanțelor Publice lansează de luni emisiuni de titluri de stat cu scadențe în 2, 3 și 5 ani, la dobânzi anuale de 4%, 4,5%, respectiv 5%. Decizia de a apela la populație pentru finanțare vine după ce Finanțele au anunțat că nu mai vor să se împrumute de la bănci, ca urmare a eșecului licitației din 28 ianuarie, când băncile au transmis oferte în valoare de doar 30% din suma cerută de autorități. Dobânzile oferite de Stat sunt peste ceea ce oferă băncile pentru depozite. (Hotnews)

3. Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, pentru Digi24, că proiectul de buget va fi aprobat marţi în Guvern şi trimis în aceeaşi zi Parlamentului. Teodorovici susţine că este „un buget revoluţionar“ şi anunţă că ordonatorii principali de credite vor trebui să primească aprobare de la ministrul Finanţelor pentru fiecare cheltuială, iar dacă nu se conformează vor fi amendaţi. (News.ro)

4. Rusia şi-a suspendat participarea în Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat în 1987, după o decizie similară a Statelor Unite, a anunţat Vladimir Putin. “Partenerii americani au declarat că şi-au suspendat participarea la tratat. Şi noi o suspendăm”, a spus Putin la o reuniune televizată cu miniştii Apărării şi de Externe. Putin a precizat că Rusia va începe să dezvolte noi rachete, inclusiv supersonice, şi le-a cerut miniştrilor să nu iniţieze discuţii cu Washington-ul cu privire la dezarmare. (News.ro)

5. Deputatul de Timiș Adrian Pau a anunțat astăzi că își va da demisia din PSD pentru a se înscrie în Pro România, deoarece „nu se mai regăsește” în partidul condus de Liviu Dragnea. Este al patrulea parlamentar pierdut de PSD în această săptămână. (Hotnews)

6. Un documentar despre prăbușirea aeronavei TAROM la Balotești, din 31 Martie 1995, a fost prezentat zilele trecute, la ”Air Crash Investigation”, emisiunea de analiză aviatică de la Național Geographic. Emisiunea poate fi urmărită online aici (link).

7. 6 din 10 călători au circulat fără bilet în mijloacele de transport în comun din Capitală, potrivit unui studiu al Academiei Române. Documentul mai arată că aproximativ 30% din bucureșteni s-au declarat nemulţumiţi de preţul biletelor. Conform studiului, principalul motiv pentru care bucureştenii nu îşi cumpără bilete este calitatea slabă a serviciilor. Aproape 70 la sută dintre aceştia spun că ar renunţa la autoturismul personal dacă transportul public ar fi îmbunătăţit. (Digi24)

8. Evoluția exporturilor Japoniei în Decembrie:
China: -7%
Hong Kong: -17.3%
Coreea de Sud: -11.6%
Taiwan: -7.1%
Vietnam: -8%

9. Netflix a depășit pentru prima oară, în Statele Unite, serviciile de cablu și satelit, conform unui studiu PwC. Raportul arată că abonații la serviciile de cablu și satelit TV au scăzut la 67% anul trecut, de la 73%, în 2017 și 77%, în 2016. În același timp utilizarea Netflix a crescut la 76% din utilizatorii americani, în creștere de la 73%, în 2017 și 70%, în 2016. (Link)

10. Verily, divizia Alphabet/Google pentru dezvoltarea vieții, a căutat parteneri pentru dezvoltarea unui tip de încălțăminte cu senzori care să măsoare mișcarea, greutatea și care să poată trimite alerte în cazul în care persoana care-i poartă cade. (CNBC)

Numărul serii: $10,5 milioane, un record, va costa un minut de publicitate la ediția din acest an Super Bowl, finala campionatului de fotbal american din SUA. (TelekomSport)

Fotografia serii este făcută de o dronă care a surprins nava de marfă românească Jess pe un banc de nisip de pe fluviul Dunărea, între insulele Helemba și Szob, în Ungaria. Balázs Mohai / EPA:

Daca sunteti interesati sa sponsorizati Cronica o puteti face prin 2Performant.com.

Ți-ar mai putea plăcea
Mitropolitul prorus din Chișinău: „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România” – Cronica serii
Cronica serii – PNL a anuntat ca este pregatit sa guverneze, UDMR nu a decis daca va vota motiunea de cenzura

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău