Comisia Europeană recomandă acordarea statutului de state candidate la aderarea la Uniunea Europeană Ucrainei şi R. Moldova – Cronica serii

1. Perioada 2012 – 2021 reprezintă cel mai călduros interval de zece ani consecutivi din istoria măsurătorilor, în România, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de specialitate, Elena Mateescu, directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie. (Digi24)

2. Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a declarat că România este departe de a se afla într-o situaţie de apariţie a unei crize alimentare, precizând că în 2020, cel mai secetos an din ultimii 20 de ani, agricultura României a reuşit să asigure necesarul de consum de grâu la nivel intern, dar şi un excedent de două milioane de tone. (News.ro)

3. Rata șomajului în trimestrul I 2022 a fost de 6%, în creștere cu 0,1 puncte procentuale față de cea înregistrată în trimestrul IV 2021. În trimestrul I 2022, populația activă a României era de 8.237.900 persoane, din care, 7.743.700 persoane erau ocupate și 494.200 persoane erau șomeri, arată datele publicate vineri de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

4. Comisia Europeană recomandă ca Ucraina și Republica Moldova să fie desemnate state candidate la aderarea la Uniunea Europeană, a anunţat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedinta CE Ursula von der Leyen. (News.ro)

Din Cronica de Business: Dobânda medie pentru un credit ipotecar pe 30 de ani a ajuns, în SUA, la 5,78%, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2008 până în prezent. (WSJ)

5. In Romania, aproape jumătate din populație (45,1%) locuia în locuințe supraaglomerate, in 2020, ceea ce înseamnă că nu erau suficiente camere pentru numărul persoanelor din gospodărie. Este cel mai ridicat nivel din blocul comunitar, arată datele publicate de Eurostat. Media la nivelul Uniunii Europene este de 17,5%. (Profit.ro)

6. Rusia a anunțat vineri că aproape 7.000 de „mercenari” străini din 64 de țări au venit în Ucraina de la începutul conflictului și că aproximativ 2.000 dintre ei au fost uciși, transmite AFP. După numărul de luptători care se află pe linia frontului, România s-ar clasa pe locul doi, potrivit armatei ruse. (Hotnews)

7. ANAF va începe, din iulie, „controale masive” asupra veniturilor persoanelor fizice, ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a anunțat președintele instituției Lucian Heiuș. „Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”, a afirmat Heiuș. (Profit.ro)

8. Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, joi, că Austria a tăiat ilegal alocațiile pentru copiii românilor care lucrează în această țară, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Decizia CJUE vine după ce, în 2019, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Austriei pentru controversata lege privind ajustarea alocaţiilor acordate copiilor lucrătorilor străini care nu trăiesc împreună cu părinţii lor pe teritoriul austriac. (Digi24)

Din Cronica de Tehnologie: Facebook colectează date despre pacienții a 33 dintre cele mai importante 100 de spitale din SUA, folosind același Meta Pixel ca și în cazul clinicilor care încearcă să descurajeze avorturile. Tracker-ul instalat pe site-urile spitalelor face ca Facebook să ajungă în posesia unor informații sensibile, precum afecțiunile medicale, tratamentele și programările pacienților. (The Markup)

9. Uniunea Europeană s-a lovit vineri de un veto neașteptat din partea Ungariei pentru decizia de taxare a companiilor multinaționale cu un impozit de minimum 15 la sută, după ce era așteptat un acord, întrucât Polonia renunțase la opoziția sa anterioară față de acest demers. (Digi24)

10. Președintele rus Vladimir Putin a spus vineri la Forumul Economic de la Sankt Petersburg că sancțiunile economice pe care le-au impus țările occidentale împotriva Rusiei nu au avut succes și a acuzat SUA că tratează alte țări ca pe niște „colonii”. (Hotnews)

Ți-ar mai putea plăcea
România a avut, din nou, cea mai mare creștere anuală a comerțului cu amănuntul din UE – Cronica serii
Cronica serii – Parlamentul britanic – Theresa May 3-0

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău