Uzina Dacia îşi întrerupe din nou activitatea, din cauza crizei componentelor electronice – Cronica de Business

1. Aproximativ 11.000 de salariaţi ai uzinei Dacia din judeţul Argeş vor rămâne acasă, vineri, în condiţiile în care fabrică este nevoită să întrerupă activitatea pe fondul crizei componentelor electronice care afectează întreaga industrie de profil, la nivel mondial. Luni şi marţi la Dacia nu s-a lucrat, din aceleaşi motive. (News.ro)

2. Banca Națională a Poloniei (BNP) a majorat, pentru prima oară de la declanșarea crizei COVID-19, dobânda cheie, la o zi după o decizie similară luată de Banca Națională a României (BNR), ambele mutări surprinzând piața. Astfel, toate băncile centrale ale țărilor UE din regiunea Europei Centrale și de Est au reacționat prin creșterea dobânzilor la inflația ridicată. În plus, Polonia a crescut și rezervele minime obligatorii. (Profit.ro)

Din Cronica diminetii: Cotațiile la gaze naturale au atins miercuri noi recorduri istorice pe piața de referință din Europa, ceea ce duce creșterile cumulate înregistrate în ultimele două zile la 60%. (Profit.ro)

3. Valoarea pieţei serviciilor poştale a crescut cu 22%, până la 3,7 miliarde de lei în 2020. Din totalul de 568 de milioane de trimiteri poştale (în creştere cu 2% faţă de anul 2019), coletele au ajuns să reprezinte o treime (34%, de la 26% în 2019), în timp ce trimiterile de corespondenţă reprezintă 59%, a anunţat miercuri Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM). (News.ro)

4. Fondul de la Pilonul II al BRD Pensii avea la jumătatea anului active totale de 3,33 miliarde lei (673,36 milioane euro), în creștere cu 5,64% față de cele de 3,15 miliarde lei de la 31 martie. BRD Pensii a intrat în acționariatul Nuclearelectrica, cu o participație de 15 milioane lei, și a înstrăinat pachetele de acțiuni deținute la Sanofi și Michelin. (Profit.ro)

5. Un text final al unei revizuiri globale a impozitului pe profit urma să fie distribuit miercuri seara, a declarat ministrul de externe al Irlandei, adăugând că guvernul irlandez speră să semneze acest acord global, inițiat de Secretarul Trezoreriei SUA, care limitează la 15% taxă. (Reuters)

6. Google intenţionează să investească 1 miliard de dolari în Africa în următorii cinci ani, pentru a asigura un acest rapid şi ieftin, şi va finanţa startupuri pentru a susţine transformarea digitală a continentului. (News.ro)

Din Cronica diminetii: Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul (cu excepția comerțului cu autovehicule și motociclete) a crescut în primele opt luni față de perioada similară din 2020 atât ca serie brută cu 12,4%, cât și ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate cu 11,2%, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică. (Profit.ro)

7. În Germania, înmatriculările de mașini noi au scăzut, luna trecută, cu 26% comparativ cu luna similară a anului trecut. În total, aproximatv 197.000 mașini au fost înregistrată în septembrie. El cel mai redus număr din 1991 până în prezent. 29% dintre acestea au fost mașini electrice. (Link)

8. Americanii plătesc în aceste zile cel mai ridicat preț pe galonul de benzină din ultimii 7 ani. În unele regiuni prețul a depăși $5/galon. Comparativ cu anul trecut, prețul a crescut cu mai mult $1 din cauza cotațiilor în creștere pentru petrol. (CNBC)

9. Inflația în Marea Britanie va ajunge, cel mai probabil, la cel mai înalt nivel din ultimii 13 ani după ce indicele care compară creșterea prețurilor pe ultimii 10 ani a depășit 4%. Creșterea este influențată de cotațiile în creștere pentru gazul natural. Targetul Băncii Centrale pentru acest an a fost de 2%. (Bloomberg)

10. Sam Bankman-Fried, 29 de ani, este cel mai tânăr miliardar care intră în Forbes 400 cei mai bogați americani. Cu o avere de $22.5 miliarde, făcută din crypto, Sam speră să-și păstreze averea suficient de mult timp pentru a o putea dona. (Forbes)

Bonus: Bitcoinul a atins cea mai ridicată cotație din ultimele 5 luni, apropiindu-se de $55.000. Cotația cryptomonedei, în raport cu dolarul, a ajuns la $54.800+. (CNBC)

Ți-ar mai putea plăcea
BVB, profit de 4,24 milioane lei – Cronica de business
Dacia, scădere de 38% pe piața franceză – Cronica de Business
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău