Frontier, dezvoltat de AMD, a devenit cel mai puternic supercomputer și cel mai rapid sistem AI din lume – Cronica de Tehnologie

1. Frontier, dezvoltat de AMD, a devenit cel mai puternic supercomputer și cel mai rapid sistem AI din lume. Cu 1.102 petaflops/s, acesta a depășit cu mult fostul lider, Fugaku, care ajungea la 442 petaflops/s. (TomsHardware)

2. Articolele presei de stat din China apar printre primele rezultate în SUA la căutările despre drepturile omului și originea COVID-19 pe Google, YouTube și Bing. De exemplu, la o căutare după “Fort Detrick” (bază militară americană sugerată de China ca sursă a COVID-19) pe YouTube, jumătate din primele zece rezultate aparțin presei de stat din China. (WSJ)

3. Clădirile înalte ar putea fi folosite pentru stocarea energiei regenerabile, conform unui concept realizat de IIASA (International Institute for Applied Systems Analysis), numit LEST (Lift Energy Storage Technology). Energia ar fi stocată prin ridicarea cu lifturile a unor containere de nisip umed sau a altor materiale de înaltă densitate, transportate apoi cu remorci autonome în holuri și apartamente nelocuite. (TechXplore)

4. Cineva a încercat să vândă pe eBay un prototip de Pixel 7, smartphone care urmează a fi lansat abia în toamnă. Licitația începea de la $450, însă, a fost oprită înainte de a se înregistra vreo ofertă. (The Verge)

5. Oamenii de știință au realizat o piele artificială care percepe durerea. Aceștia au folosit o peliculă elastică și conductivă, compusă dintr-o peliculă subțire elastomerică și nanofoi de grafen interconectate. Conceptul își poate găsi aplicațiile în domeniile roboticii soft, a protezelor inteligente și acolo unde este necesară interacțiunea om-mașină. (TechXplore)

6. Procesele de dezvoltare a cipurilor TSMC pe 3 și 4 nanometri vor putea fi folosite pentru producție în masă abia anul viitor. Asta înseamnă că, atât chipset-ul A16 de pe iPhone 14, cât și cel de pe Mac-urile pe care Apple le va lansa anul acesta, vor fi bazate tot pe un proces de 5nm, adică nu vor exista salturi semnificative de performanță. (9to5mac)

7. Mai multe startup-uri, printre care Wayve, Waabi și Ghost din SUA, sau Autobrains din Israel, preferă o abordare care folosește AI-ul end-to-end pentru mașinile autonome. Acestea speră să depășească astfel liderii actuali ai pieței, bazându-se pe echipamente mai ieftine, în spatele cărora stau ample rețele neuronale. (MIT Technology Review)

8. DeLorean a făcut publice primele imagini cu Alpha 5, versiunea electrică a mașinii din filmele Back to the Future. Cu o baterie de 100kWh, Alpha 5 ar trebui să ofere o autonomie de aproape 500 de kilometri și să atingă o viteză maximă de 250 km/h. (The Verge)

9. Amazon va oferi alte camere video de securitate celor care foloseau serviciul Cloud Cam, ce se va închide pe 2 decembrie. Deși pare o ofertă generoasă, în realitate utilizatorii vor trebui să plătească un abonament de $30 pe an pentru funcții care erau gratuite cu Cloud Cam. (Engadget)

10. Un robot de mici dimensiuni, asemănător unui miliped, care navighează în intestin pentru a livra medicamentele acolo unde sunt necesare, a fost dezvoltat în cadrul Institutului Max Planck. Robotul, lung de doar câțiva milimetri, are niște picioare minuscule, care se înfig în mucusul ce acoperă organele interne fără a face avarii. (TechXplore)

Ți-ar mai putea plăcea
Piața PC-urilor a revenit pe creștere (+1,5%) în primul trimestru, după doi ani de declin – Cronica de Tehnologie
În prima jumătate a anului, vânzările de NFT-uri au ajuns la $2.5 miliarde – Cronica de Tehnologie
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău