Cronica serii – Dragnea anunta posibile corecții pentru OUG 114

1. Indicele S&P 500 al bursei americane a împlinit 10 ani de creștere, perioada în care a câștigat, în medie, 15% în fiecare an. Cine a cumpărat acțiuni la retailerul de cosmetice Ulta Beauty pe 9 Martie 2009 are astăzi un câștig de 7.000%, în timp ce acțiunile Netflix au avut cel de-al doilea cel mai bun randament, cu o creștere de 6.000%.(Reuters)

2. Guvernul discută în această perioadă cu reprezentanți ai băncilor, administratorilor de pensii Pilon II si ai companiilor din energie și telecom variante de modificare a OUG 114 acceptabile pentru Executiv, dar și pentru companii, astfel că în săptămâna care începe pe 18 martie coaliția PSD-ALDE să discute cu premierul Viorica Dancila și cu miniștrii de resort ai domeniilor respective „o eventuală ordonanță, care să completeze ordonanța 114 în aceste domenii”, a declarat astăzi liderul PSD, Liviu Dragnea. (Profit.ro)

3. Compania turcă Alsim Alarko va proiecta și construi, pentru circa 160 de milioane de euro, Lotul 2 (16,3 km) al Autostrăzii de Centură Sud (A0), o nouă șosea de mare viteză, diferită de actuala centură, practic prima bucată adevărată de autostradă care ar urma să ocolească Bucureștiul. Licitația a fost demarată în iulie 2017, la pachet cu încă alte două loturi care încă sunt in contestații. Compania turcă va avea termen nu mai puțin de doi ani și jumătate pentru finalizarea proiectului. (Hotnews)

4. Toyota a avertizat că va înceta orice producție de automobile în Marea Britanie dacă țara va eșua în semnarea unui acord cu Uniunea Europeană sau o va face în termeni nefavorabili, adăugându-se astfel la lista deja lungă a constructorilor de automobile care pun sub semnul întrebării viitorul în Marea Britanie după Brexit. (Profit.ro)

5. Ceremonia de inaugurare a lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA a fost finanțată cu $75.000 de companii fantomă care au mascat implicarea unui finanțator străin sau legături străine. The Guardian a identificat creatorii a trei firme obscure care au contribuit cu bani la comitetul de inaugurare al lui Trump, care a colectat suma record de $107 milioane pentru acest eveniment. Fiecare dintre cele trei companii au donat $25.000 pentru fondul de inaugurare al lui Trump. Cel puțin una dintre firme a fost creată pentru un stat străin care pare neeligibilă pentru a face donații în SUA. Procurorii din New York ancheteaza cum s-au cheltuit cele $107 milioane. (TheGuardian)

6. Agenția olandeză pentru protecția datelor personale a anunțat că ferestrele care apar la deschiderea unui site și cer acceptarea cookie-urilor pentru a putea accesa siteul nu sunt legale și nu respectă regulile GDPR. (TechCrunch)

7. Rich Benoit ar putea fi primul mecanic amator care a construit o mașină Tesla S. Cum politica Tesla este că toate mașinile sunt reparate de companie, refuzând să furnizeze vreo piesă de schimb, Benoit a trebuit să se descurce cu ceea ce a obținut dintr-un model S lovit și dintr-un alt model S afectat de o inundație. Video plus povestea în Boston Globe.

8. Comisia Europeană intenţionează să amendeze grupurile Daimler, BMW şi Volkswagen cu până la 1 miliard de euro fiecare pentru că s-au asociat pentru a reduce eficienţa sistemelor de filtrare a gazelor de eşapament, a relatat publicaţia germană Der Spiegel. Producătorii auto germani au colaborat pentru a reduce mărimea rezervoarelor pentru soluţia Adblue şi au convenit să nu includă filtre de reducere a particulelor fine pentru vehiculele cu motoare pe benzină, a relatat Der Spiegel. BMW a refuzat să comenteze, Daimler a anunţat că a oferit cooperarea sa autorităţilor europene şi că a solicitat statutul de martor colaborator, iar Volkswagen colaborează la rândul său cu autorităţile. (News.ro)

9. O japoneză în vârstă de 116 ani, care iubeşte matematica şi consideră că cel mai bun moment din viaţa ei este „acum”, a fost confirmată drept cea mai vârstnică persoană din lume, a anunţat Cartea Recordurilor Guinness. Kane Tanaka este născută pe 2 ianuarie 1903, în acelaşi an în care fraţii Orville şi Wilbur Wright au reuşit primul zbor motorizat din istorie, actul de naştere al aviaţiei moderne. Ceremonia de înmânare a diplomei a avut loc la căminul de bătrâni din oraşul Fukuoka, în vestul Japoniei, acolo unde locuieşte. (News.ro)

10. “Little black dress”, conceptualizată pentru prima oară de Chanel în anii ‘20, a fost reinventată de două cercetătoare de la MIT cu ajutorul Inteligenței Artificiale care poate desena o rochie neagră unică. (Link)

Fotografia serii – Un copil îmbrăcat ca Papa plânge în Piața Sfântului Petru, Vatican, Tiziana Fabi / AFP / Getty:

Promo: Cu peste 100 de premii câștigate, Volvo XC90, cel mai premiat SUV al secolului, este disponibil până la 31 martie 2019 în ediție limitată, cu 5 Pachete de opționale incluse, roți de iarnă și Avantaj Client de 11.500 € +TVA. Detalii aici. 

Ți-ar mai putea plăcea
UE: Italia, România şi Ungaria au avut cele mai mari deficite guvernamentale în 2022 – Cronica serii
Austria nu renunța la vetoul împotriva României privind aderarea și cu granițe terestre la Schengen – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău