Pentru prima oară în ultimii 20 de ani numărul persoanelor care nu au acces la energie electrică, la nivel global, va crește anul acesta – Cronica dimineții

1. Ministrul Muncii, Marius Budăi, a precizat că la nivel guvernamental se discută despre o majorare a pensiilor cu 10 la sută, plus sprijinirea pensionarilor cu pensii mici şi a categoriilor vulnerabile mai ales pe perioada iernii. O decizie finală se va lua, însă, în cadrul coaliţiei, iar aceasta va fi anunţată de liderii coaliţiei de guvernare. În prezent, potrivit lui Budăi, se lucrează la construcţia bugetului pe anul 2023. (News.ro)

2. România va avea luni dimineaţă un volum de 3 miliarde metri cubi gaze în depozite, ceea ce corespunde unui grad de umplere de 97,7% din capacitatea totală de înmagazinare, potrivit datelor furnizate de către Transgaz. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, România are cu 701 milioane de metri cubi de gaze în plus în depozite. (G4Media)

3. Conform Agenției Internaționale a Energiei, pentru prima oară în ultimii 20 de ani numărul persoanelor care nu au acces la energie electrică, la nivel global, va crește anul acesta cu aproape 20 milioane. Agenția estimează că la finalul anului aproximativ 775 milioane de persoane nu vor avea acces la energie electrică. (Link)

Din Cronica de Carte: Șase studenți din Cluj au gândit o aplicație pentru copiii între 4 și 8 ani, un fel de caiet digital prin care aceștia pot să învețe să scrie, să citească și să facă, pentru început, calcule matematice simple. Soluția lor mobilă numită Manuscrito a fost desemnată câștigătoare la a patra ediție a competiției Innovators for Children, accelerator pentru start-up-urile din domeniul educației (Școala9)

4. Jake Sullivan, principalul consilier pe securitate națională al președintelui Biden s-a angajat în ultimele luni în conversații confidențiale cu consilieri de top ai președintelui rus Vladimir Putin, într-un efort de a reduce riscul unui conflict mai larg asupra Ucrainei și de a avertiza Moscova împotriva utilizării armelor nucleare sau a altor arme de distrugere în masă. Jake Sullivan a fost în contact cu Iuri Ușakov, un consilier pentru politică externă al lui Putin, și cu omologul său direct din guvernul rus, Nikolai Patrușev. (WSJ)

5. Wall Street Journal scrie că Meta/Facebook va anunța săptămâna această concedieri masive, de ordinul miilor de persoane. Ar fi prima concediere colectivă făcută de Facebook. La finalul lui septembrie, compania avea peste 87.000 de angajați. (WSJ)

6. „Facem tot posibilul” pentru a lupta împotriva pedofiliei în Biserică, a dat asigurări duminică Papa Francisc, care şi-a exprimat regretul în acelaşi timp că unele persoane din interiorul instituţiei „încă nu văd clar”. (Digi24)

Promo: S-a lansat Avocat.ro, platforma online care susține avocații din România. Aceasta facilitează în mod gratuit legătura dintre avocați și potențialii clienți care au nevoie de serviciile acestora.

7. Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo au început discuțiile pentru o alianță care are ca scop conservarea pădurilor tropicale. Pe teritoriul celor trei țări se află jumătate din pădurile tropicale ale planetei. Inițiativa i-a aparținut noului președinte al Braziliei, Lula da Silva. Brazilia a pierdut, doar anul trecut, 1,55 milioane de hectare de pădure. (TheGuardian)

8. Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator naţionalist aflat la putere în Polonia, a deplâns în weekend natalitatea scăzută din ţara sa, pe care a pus-o pe seama consumului excesiv de alcool în rândul femeilor tinere, ceea ce i-a atras o avalanşă de critici din partea opoziţiei şi în media independente. (Hotnews)

9. Boris Johnson ar fi pierdut venituri anuale de cel puțin 10 milioane de lire sterline, din discursuri și din vânzarea memoriilor sale, dacă ar fi concurat împotriva lui Rishi Sunak pentru a recâștiga șefia partidului Conservator și ar fi pierdut, potrivit unor surse informate din industria divertismentului. Sursele cred că aceste pierderi au jucat un rol în decizia lui de a se retrage din cursă. (TheGuardian)

Din Cronica Sportivă: Reprezentativa de handbal feminin a României va juca al doilea meci din cadrul grupelor Campionatului European, împotriva campioanei olimpice Franța. Partida este programată de la ora 21:30 și se vede în direct pe Digi Sport 2 și pe Prima Sport 2.

10. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că în total sunt 6 milioane de doze de vaccin anti-COVID, în România, care au expirat sau care vor expira, acestea urmând să fie casate. Rafila a adăugat că a reuşit să negocieze ca, în loc de 11,2 milioane de doze câte erau în contract de cumpărat de la compania Pfizer, România să achiziţioneze doar 3 milioane de doze. (News.ro)

Fotografia dimineții – Aurora boreală deasupra orașului Tromsø din Norvegia. Rune Stoltz Bertinussen/NTB/AFP/Getty:

Ți-ar mai putea plăcea
România a creat peste 15.000 de noi milionari în dolari în plină pandemie – Cronica dimineții
Director FMI: 48 de țări sunt expuse la criza alimentară globală – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău