Senatul a votat ieri creșterea salariului minim astfel încât să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie până la finele anului 2024 – Cronica dimineții

1. Numărul de posturi ocupate în instituțiile și autoritățile publice a crescut și în luna martie. Totalul, de la schimbarea guvernului PSD cu un executiv PNL, la începutul lunii noiembrie 2019, a ajuns la un plus de 12.268 de posturi. (Profit.ro)

2. Aproape jumătate de milion de persoane ar putea rămâne fără loc de muncă în a doua parte a anului în România, conform unor studii, a arătat ministrul muncii, Violeta Alexandru, într-o sesiune de întrebări și răspunsuri transmisă live, marți, pe Facebook. (Link)

3. Senatul a adoptat ieri un proiect legislativ, inițiat de mai mulți deputați PSD, care prevede obligativitatea prin lege a majorării treptate a salariului de bază minim brut pe țară, astfel încât să reprezinte 60% din salariul mediu brut pe economie până la finele anului 2024. Proiectul va fi transmis Camerei Deputaților care este for decizional. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Uber a făcut o ofertă de preluare a companiei de livrări de mâncare Grubhub. Cele două entități dețin 20%, respectiv 28% din piața americană de profil, iar împreună ar deveni un rival important pentru liderul DoorDash. (Bloomberg)

4. De la mijlocul lunii martie și până la final de aprilie, Marea Britanie a înregistrat un număr de decese cu 50000+ mai mare decât media ultimilor ani. 36000 de decese sunt raportate până în prezent a fi cauzate de noul virus. (BBC)

5. George Soros a numit pandemia “criza vieții sale”, spunând că nu s-a mai confruntat cu ceva similar până acum. El a îndemnat guvernele Germaniei și Olandei să nu mai refuze emiterea de bonduri, la nivel de UE, în valoare de €2000 de miliarde pentru a susține planul de ajutorare a economiilor. (Link)

6. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo intenționează să avertizeze guvernul israelian, în cadrul vizitei care se va desfășura azi, împotriva construirii celei mai mari fabrici destinată desalinizării apei de mare de către o companie chineză. (Link)

Promo: Vrei mai multe vânzări online? Orange, Elefant, Decathlon, Fashiondays sau Vivre colaborează prin 2Performant cu mii de publisheri, specialiști PPC, comparatoare de prețuri, bloggeri sau vloggeri. Ne apropiem de 200 de milioane de euro vânzări generate pentru sute de magazine online, hai și tu alături de noi https://ro.2performant.com/advertiseri/.

7. În SUA, prețul alimentelor a crescut în aprilie cu 2,6%, comparativ cu martie. Este cea mai mare creștere înregistrată la nivelul unei luni din februarie 1974. Carnea de pui și cea de peste s-au scumpit cu 4,3%, fructele și legumele cu 1,5%, în timp ce produsele de brutărie și cerealele au crescut cu 2,9%. (CNBC)

8. Profit.ro a reușit să surprindă în teste noul Sandero Stepway, în zona Sibiului, un model care se află, cel mai probabil, la unul dintre producătorii de componente electronice din Sibiu, care fac ultimele setări. (Profit.ro)

Una din Cronica Externă: Media din Cehia a identificat diplomat rus care a intrat în țară cu o geantă care conținea ricin, parte a unei tentative de a otrăvi trei oficiali cehi, care au inițiat acțiuni ce au deranjat Kremlin-ul. Andrei Konchakov a zburat către Praga acum două luni cu un bagaj care, conform declarației acestuia, conținea ”dezinfectant și bomboane”. (Link)

9. Jack Dorsey, CEO-ul Twitter, și-a anunțat angajații a căror prezentă nu este necesară la birou că pot lucra de acasă permanent. (BuzzFeed)

10. Guvernul federal american a anulat un contract de $55,5 milioane semnat luna trecută cu o firmă mică din Virginia pentru măști de protecție N95. Firma respectivă, care trebuia să livreze 10 milioane de măști, nu a mai fost implicată până acum în tranzacții cu materiale de protecție medicale. (WSJ)

Fotografia dimineții – Coperta ediției de săptămâna viitoare a revistei New Yorker:

Ți-ar mai putea plăcea
Demisii în bloc de la ProRomânia – Cronica dimineții
România este statul UE care a înregistrat cea mai mare pondere a cheltuielilor din bugetul național pentru salariile angajaților la stat – Cronica dimineții