De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației – Cronica dimineții

1. De la 1 ianuarie 2023, alocațiile de stat pentru copii vor fi indexate cu rata inflației, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu, co-președinte al coaliției de guvernare, după ședința conducerii acesteia. Creșterea este obligatorie, potrivit legislației în vigoare, și se face cu un procent calculat pe baza inflației. Majoritatea copiilor, adică cei din grupa 2-18 ani, vor primi 12 lei în plus, pe lună. (Edupedu)

2. Preşedinţia cehă a Consiliului UE a pregătit două proiecte de decizie privind acceptarea de noi state membre UE în Schengen, unul pentru Croaţia şi celălalt pentru Bulgaria şi România, transmite agenția croată de presă HINA. Aceasta deschide calea pentru Croaţia să intre singură în spaţiul Schengen. În același timp, ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, şi-a reafirmat luni scepticismul faţă de extinderea spaţiului Schengen, însă omologul său croat Davor Bozinovic a declarat că Austria sprijină în continuare Croaţia pentru aderarea la acest spaţiu de liberă circulaţie, relatează agenţia croată. (Digi24)

3. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat oficial, luni seară, că în sedinţa de coaliţie s-a decis creşterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu 1 ianuarie, astfel că acesta va avea valoarea de 1.784 de lei. ”PNL s-a opus ferm unor creşteri mai mici de 15% şi a obţinut în negocieri creşteri totale care depăşesc 15,8%”, a arătat Ciucă, menţionând şi celelalte decizii luate, între care continuarea acordării sprjinului pentru cei cu pensii mici, a voucherelor sociale, a sprijinului pentru plata facturilor la energie, actualizarea alocaţiilor pentru copii şi a unor indemnizaţii. Deciziile au fost prezentate şi de liderul PSD, Marcel Ciolacu, care a afirmat însă că: ”pentru PSD nu a fost niciodată vorba de cifre sau procente, ci despre oameni şi despre ceea ce au ei nevoie acum”. La rândul său, Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, a susţinut că Uniunea ”a sprijinit dintotdeauna pensionarii”. (News.ro)

4. Probabil cel mai mare sistem de baterii electrice din Europa a fost pus în funcțiune în estul Angliei. Sistemul poate alimenta, cu energia stocată, până la 300.000 case pentru două ore, având o capacitate de 196 MWh într-un singur ciclu de încărcare. Tehnologia folosită este furnizată de Tesla. (BBC)

5. Mortalitatea în Germania a înregistrat o creștere de 9%, ca medie, în acest an, comparativ cu media anilor 2018-2021. În octombrie, creșterea a fost foarte mare, de 19%, fără să existe o explicație oficială a acestei creșteri, cauzele urmând a fi stabilite până la mijlocul anului viitor. (Link)

Din Cronica Sportivă: Programul partidelor de marți de la Campionatul Mondial din Qatar:

  • Argentina – Arabia Saudită, ora 12:00

  • Danemarca – Tunisia, ora 15:00

  • Mexic – Polonia, ora 18:00

  • Franța – Australia, ora 21:00

6. QatarEnergy a semnat un contract pe 27 de ani pentru a furniza gaze lichefiate companiei chineze Sinopec. Valoarea contractului este de $60 miliarde, fiind contractul cu cea mai lungă perioadă pentru livrarea de LNG. (Reuters)

7. Un avertisment de tsunami a fost emis în această dimineață în Insulele Solomon, după un cutremur de 7.0 magnitudine. Avertizarea vorbește despre valuri între 30 de cm și un metru care pot lovi Insulele Solomon, Papua Noua Guinee și Vanuatu. (TheGuardian)

8. Averea lui Elon Musk a scăzut anul acesta cu peste $100 miliarde, în condițiile în care prețul acțiunilor Tesla, care contribuie cu cea mai mare parte în formarea averii cofondatorului Tesla, a scăzut la cel mai redus nivel din ultimii doi ani. Musk rămâne cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la aproape $170 miliarde. În urmă cu mai bine de un an averea lui Musk era de $340 miliarde. (Bloomberg)

9. Cristiano Ronaldo a devenit prima persoană din lume care depășește pragul de 500 milioane de urmăritori pe Instagram. (Bloomberg)

10. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a precizat, după ce premierul ungar Viktor Orban s-a afişat cu un fular având harta Ungariei Mari, că instituţia a transmis ambasadorului Ungariei la Bucureşti dezaprobarea fermă faţă de gestul oficialului ungar. ”Orice manifestare de tip revizionist, indiferent de forma pe care o îmbracă, este inacceptabilă, contrară realităţilor actuale şi angajamentelor asumate în comun de România şi Ungaria”. (News.ro)

Fotografia dimineții – Un pescar britanic a prins un goldfish de 30+ kg, cea mai mare captură din lume pentru un asemenea peste:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – Dragnea: Multinaționalele finanțează rezist, finanțează aceste mișcări și îndeamnă angajații să meargă la proteste.
Pe perioada stării de urgență, peste 1 milion de români nu au ajuns deloc la muncă – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău