A fost adoptat proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip – Cronica dimineții

1. Ministrul Sănătăţi, Nelu Tătaru, a anunţat aseară că fiecare pacient infectat cu coronavirus va beneficia de o evaluare, în spital, în primele 48 de ore, iar ulterior cei asimptomatici pot merge acasă, unde trebuie să rămână izolaţi până la 14 zile. El a explicat că medicul curant va recomanda internarea sau plecarea la domiciliu, dar DSP va da decizia administrativă. ”Vom avea stare de alertă, cât va fi nevoie să avem o siguranţă pentru cetăţenii României”, a precizat Tătaru. (News.ro)

2. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat că Guvernul va prelungi, cel mai probabil, starea de alertă, având în vedere evoluţia cazurilor de coronavirus. Popescu a remarcat că ”suntem pe un platou” al cazurilor de COVID-19 şi şi-a exprimat speranţa că urmează o coborâre. (News.ro)

3. Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, decizional, proiectul de lege prin care vor putea fi eliberate cărți de identitate electronice cu cip. Pentru prima dată, va putea fi emis buletin și copiilor sub 14 ani. Cartea electronică de identitate va ține locul cardului de sănătate iar aceasta va putea fi folosită și la autentificarea în sistemele informatice ale instituțiilor statului și nu numai. (Link)

4. Directorul Centrului pentru Controlul și Prevenirea bolilor din SUA a declarat că dacă toți americanii ar purta mască, epidemia de Covid-19 ar fi sub control în 4-8 săptămâni. (Reuters)

5. România a avut, în luna mai, a treia mare scădere anuală a producției industriale din UE, potrivit datelor publicate de biroul european de statistică Eurostat. Producția industrială a României a avut un declin de 27,4% în mai anul curent față de mai 2019, scăderi mai puernice fiind înregistrate doar în Slovacia (-33,5%) și Ungaria (-27,46%). (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: Compania aeriană Virgin Atlantic a ajuns la o înțelegere cu acționarii și creditorii cu privire la un „colac de salvare” în valoare de £1,2 miliarde, ceea ce înseamnă că firma fondată de omul de afaceri Richard Branson nu va mai avea nevoie de bani de la guvernul britanic pentru a supraviețui. (Reuters)

6. Datoria externă totală a României a crescut la sfârşitul lunii mai cu 5,02 miliarde euro, la 110,89 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la sfârşitul lui 2019, potrivit datelor publicate marţi de Banca Naţională a României (BNR). (News.ro)

7. Premierul olandez Mark Rutte s-a declarat marți „destul de pesimist” în privința șanselor de a se ajunge la un acord asupra planului de relansare al UE, în timp ce, din Ungaria, Viktor Orban amenință cu veto dacă alocarea fondurilor europene este condiționată de statul de drept. (Hotnews)

8. În mai și iunie, Rusia a exportat mai mult aur decât gaz, pentru prima oară în 30 de ani. (Link)

9. Un studiu publicat în Lancet arată ca, în 2017, numărul mediu al copiilor născuți de o femeie, la nivel global, a scăzut de la 4,7, cât era în 1950 la 2,4. Estimările arată ca în 2100 va fi 1,7. Pentru menținerea populației la nivelul actual media ar trebuie să fie 2,1. (BBC)

10. Medicii francezi au raportat primul caz confirmat de contaminare intrauterină cu Covid-19, într-un studiu publicat marți în revista Nature Communications. Nou-născutul, de sex masculin, s-a născut în martie și a avut simptome neurologice asociate cu boala. „Am arătat că transmiterea de la mamă la făt este posibilă prin placentă în ultimele săptămâni de sarcină”, a declarat dr. Daniele De Luca, de la spitalul Antoine Beclere de Clamart, autorul principal al studiului. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Artificii la turnul Eiffel de ziua Franței:

Ți-ar mai putea plăcea
Cronica diminetii – 7 miliarde euro din Rusia spalati printr-o banca daneza
Lucian Croitoru, BNR: Salariile bugetarilor ar trebui înghețate timp de doi ani – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău