Acest weekend este este cel mai aglomerat de pe litoral din acest sezon estival – Cronica dimineții

1. Prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat că este cel mai aglomerat weekend de pe litoral din acest sezon estival. 135.000 de turişti sunt cazați în locuri clasificate, dar mai există şi cele neclasificate în care nimeni nu poate spune cu exactitate câte persoane sunt. (News.ro)

2. PSD o acuză pe Clotilde Armand de o presupusă fraudare a alegerilor locale din Sectorul 1 și face un apel la strângerea semnăturilor necesare pentru declanșarea unui referendum de demitere a primarului Sectorului 1. (G4Media)

3. Numărul cazurilor noi zilnice de infectare, raportate ca medie, a depășit 100.000, în Statele Unite. Ultima oară când s-a atins acest nivel a fost în februarie. (Bloomberg)

4. Persoanele care fac forme ușoare de Covid, dar a căror boală este provocată de varianta Delta a coronavirusului, pot dezolva simptome care pot ușor fi confundate cu alergiile, spune un expert în sănătate publică din SUA. Șeful Direcției de Sănătate din Louisiana, Joe Kanter, spune că varianta Delta provoacă în continuarea simptomele consacrate precum tuse, febră și dificultăți respiratorii. Cu toate acestea, Kanter spune că din ce în ce mai mulți pacienți prezintă simptome care par să fie congestionarea sinusurilor, secreții nazale și dureri în gât. Aceste simptome pot fi semne că pacienții au varianta Delta. (Hotnews)

Din Cronica Spațială: Trei studii publicate în ultima lună sugerează că ipoteza potrivit căreia sub polul sudic al planei Marte există lacuri în stare lichidă este falsă. Ipoteza a apărut în 2018 pe baza semnalelor radar care au sugerat prezența apei în stare lichidă în acea zonă. Cu toate acestea, autorii celor trei studii recente arată că semnalele respective ar putea semnala de fapt prezența argilei, nu a apei în stare lichidă. (JPL)

5. Talibanii au preluat sâmbătă controlul în oraşul Sheberghan, aflat în nordul țării, care devine a doua capitală provincială ce cade în mâinile rebelilor în mai puţin de 24 de ore. (Digi24)

6. Profesorul Neil Ferguson, epidemiologul care a consiliat guvernul britanic în gestionarea pandemiei, a declarat că nu crede că Marea Britanie va mai intra în lockdown pentru a opri răspândirea virusului. Ferguson a spus că vor mai exista decese cauzate de Covid-19, mulți ani de acum înainte, până când omenirea va învăța să trăiască cu acest virus, similar cum se întâmplă cu gripă. (TheGuardian)

7. Guvernul comunist al Cubei a anunțat că va permite înființarea firmelor private de dimensiuni mici și medii, cu maxim 100 de angajați. (BBC)

8. Inginerii de la MIT și Harvard University au dezvoltat un aparat care detectează noul coronavirus dintr-o mostră de salivă. Timpul necesar diagnosticării este de o oră, iar precizia este similară cu a testelor PCR. (MITNews)

Din Cronica Sportivă: Astăzi, de la ora 14.00, va avea loc ceremonia de închidere a celei de-a XXXII-a ediții a Jocurilor Olimpice de vară, Tokyo 2020. Proba de maraton masculin este cea care va da startul ultimei zile a Jocurilor Olimpice, iar medalii se vor acorda și la baschet feminin (SUA – Japonia), volei feminin (Brazilia – SUA) și handbal feminin (Comitetul Olimpic Rus – Franța). (Eurosport)

9. Numeroşi francezi au manifestat în mai multe oraşe, sâmbătă, pentru al patrulea weekend consecutiv, faţă de extinderea permisului de sănătate şi vaccinarea obligatorie pentru personalul medical. (News.ro)

10. Producția de vin din Franța ar putea scădea cu până la 30% în acest an, la cel mai redus nivel din ultimii 50 de ani, după ce viile au fost afectate de înghețurile de primăvară și de ploile de vară, a declarat Ministerul Agriculturii. (Digi24)

Fotografia dimineții vine din Grecia, unde localnicii și-au mutat animalele din calea incendiilor. Giorgos Moutafis/Reuters:

Ți-ar mai putea plăcea
Nivelul de trai al românilor rămâne printre cele mai scăzute din UE – Cronica dimineții
Valeriu Gheorghiţă: La varianta Delta, încărcătura virală e și de 1000 de ori mai mare decât la infecţia cu varianta iniţială. Vaccinarea reduce de 25 de ori riscul de a ajunge la spital – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău