Premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la 8 produse alimentare de bază – Cronica dimineții

Solstiţiul de vară are loc anul acesta miercuri, la ora 17:58, ziua de 21 iunie fiind cea mai lungă din an şi marcând începutul verii astronomice. Durata zilei va fi de 15h 32m, cea a nopţii fiind de numai 8h 28m. (News.ro)

1. Premierul Ciolacu a transmis marilor lanțuri comerciale să reducă adaosurile la 8 produse alimentare de bază, astfel încât prețurile pentru populație să fie suportabile, dar și pentru ca ținta de inflație să ajungă până la finele anului la 8%. Măsura ar urma să se aplice temporar, pentru jumătate de an, iar Consiliul Concurenței ar urma să monitorizeze situația, ca lanțurile comerciale să reducă aceste prețuri. (Profit.ro)

2. Consiliul Superior al Magistraturii susține că inițiativa de reformare a sistemului de pensii este de o „gravitate deosebită” și aduce atingere independenței justiției și statutului magistraților. Deși înțelege nevoia de reformare a sistemului, CSM este de acord cu poziția magistraților și subliniază că, în ceea ce îi privește, schimbările ar avea consecințe directe asupra actului de justiție. (Digi24)

3. Un nou raport al Forumului Economic Mondial estimează că femeile vor atinge paritatea cu bărbații peste 131 de ani. Decalajul general de gen – o măsură a egalității în domeniile economiei, politicii, sănătății și educației – s-a redus cu doar 0,3% față de anul trecut. (CNN)

4. Circulaţia rutieră pe DN 7C – Transfăgărăşan se va redeschide, miercuri dimineaţă, pentru toate categoriile de autovehicule. Traficul va fi permis doar pe timpul zilei, iar CNAIR le recomandă şoferilor să circule cu atenţie, întrucât a crescut numărul urşilor care uneori stau chiar pe şosea. (News.ro)

Din Cronica Sportivă: Farul Constanţa va juca împotriva echipei moldovene Sheriff Tiraspol, în primul tur preliminar al Ligii Campionilor.

5. Pentagonul a anunțat că eroarea contabilă dezvăluită luna trecută e semnificativ mai mare, iar ajutorul acordat Ucrainei a fost supraevaluat cu $6,2 miliarde, în loc de $3 miliarde. Este vorba de valoarea armamentului trimis în Ucraina. Eroarea include anii fiscali 2022 și 2023 și s-a produs deoarece „într-un număr semnificativ de cazuri”, când SUA a transferat armamentul, oficialii militari au contabilizat costul înlocuirii armei în locul costului efectiv. (CNN)

6. Statele Unite nu promovează un candidat anume pentru a conduce NATO, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, întrebat despre postul de secretar general al alianţei, deţinut în prezent de norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat, deja prelungit de două ori, expiră la sfârşitul lunii septembrie. (News.ro)

7. Guvernul norvegian a propus permiterea mineritului pe fundul mării. Măsura a fost justificată de nevoia de a avea acces la materie primă pentru tranziția ecologică, fără a depinde de țări precum China. (Hotnews)

8. China National Petroleum Corporation și QatarEnergy au semnat un contract pe 27 de ani prin care compania deținută de statul chinez va cumpără anual 4 milioane de tone de gaze lichefiate. Acordul vine la șapte luni de la momentul când o altă companie chineză, Sinopec, a semnat un contract similar, tot pe 27 de ani. (FT)

9. Doi copii în vârstă de nouă ani se numără printre cele 25.000 de persoane sterilizate cu forța în Japonia, în conformitate cu legea eugeniei de după cel de-al Doilea Război Mondial, a dezvăluit un raport parlamentar. Legea, abrogată în 1996, a obligat oamenii să se supună unor operații pentru a nu avea copii considerați „inferiori”. Mulți dintre ei aveau dizabilități fizice sau cognitive sau boli mintale. (G4Media)

10. Un proeminent om de știință chinez, care lucra la proiecte de cercetare a coronavirusului, finanțate de guvernul SUA, este unul dintre cei trei cercetători chinezi care s-au îmbolnăvit de o boală nespecificată în timpul focarului inițial de Covid-19. Ben Hu, om de știință la Institutul de Virologie din Wuhan, care a făcut cercetări ample de laborator asupra modului în care coronavirusurile infectează oamenii, a fost identificat în rapoartele serviciilor de informații din SUA drept unul dintre cei care s-au îmbolnăvit în noiembrie 2019, cu simptome similare Covid-19 sau ale unei boli sezoniere. Niciunul dintre cei trei cercetători nu a murit. (WSJ)

Fotografia dimineții – Un vehicul blindat s-a ciocnit cu o mașină în Wrocław, Polonia. Tomasz Golla/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Românii i-au depășit pe polonezi la numărul de infractori condamnați în justiție în Regatul Unit, în 2022 – Cronica dimineții
Ministru: Toată energia din România va fi o energie verde, începând cu 2027-2030 – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău