Acord pentru un guvern de uniune națională în Israel – Cronica Externă

Europa

1. Poliția britanică a confiscat un transport cu cocaină în valoare de 1 milion de lire sterline ascuns pe un vas ce transporta măști chirurgicale din Franța. Continuarea comerțului ilegal cu droguri, în plină pandemie, prezintă riscul de a menține și extinde răspândirea virusului. (Link)

2. Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce inițial a fost reticentă privind posibilitatea vacanței în acest an, a declarat, pentru o televiziune portugheză, că acum se gândește la a avea o vacanță într-un ”mod inteligent”. Ea s-a referit la măsuri de igienă, la menținerea distanțării sociale și la faptul că ”începem să învățăm să trăim cu virusul”. (Euractiv)

SUA

3. Joe Biden, candidatul nominalizat de democrații americani pentru lupta electorală cu Donald Trump își pregătește déjà platforma de politică externă, mai ales că are opinii drastic diferite de ale președintelui Donald Trump. Biden și-a propus să reconsidere relația dintre SUA și Arabia Saudită, să reia acordul nuclear cu Iranul și să își mențină opoziția cu privire la anexarea de către Israel a West Bank. Persoana însărcinată să calibreze aceste reorientări și poziționări este Tony Blinken, fostul consilier pentru securitatea națională, care a orbitat în jurul lui Biden în ultimii 18 ani. Acesta caută experți și consilieri pe politica externă din politica americană de centru-stânga pentru a-l consilia formal și informal pe Joe Biden. (Link)

Orientul Mijlociu

4. Benjamin Netanyahu și fostul său contracandidat, Benny Gantz au agreat luni seara să stabilească împreună un guvern de unitate națională, acord care pune capăt unui lung impas politic și îl menține pe Netanyahu ca premier al Israelului. (NYTimes)

5. Turcia a blocat site-urile oficiale de știri ale Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite ieri, la câteva zile după ce televiziunea de stat turcă și alte agenții de presă au fost blocate în Arabia Saudită. Procurorii turci au condamnat recent 20 de saudiți ca fiind vinovați de moartea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul saudit din Istanbul, un asasinat care a răcit relațiile dintre Ankara și Riad. (AlJazeera)

6. Arabia Saudită a arestat mai mulți înalți oficiali și complicii lor pentru că au încercat să profite ilegal din criza generată de virus, a relatat media de stat duminică. Doi dintre aceștia lucrau în ministerul sănătății și au fost implicați într-o schemă de creștere a prețurilor pentru serviciile oferite pentru a găzdui în carantină persoanele întoarse din străinătate. (Link)

Asia

7. UNICEF a solicitat un fond adițional de $92,4 miliarde pentru a lupta cu pandemia coronavirus în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, zone care sunt devastate de conflicte și unde milioane de copii se află în suferință. Yemen este în mod particular afectat, după cinci ani de război civil, niciun centru de sănătate nemaifiind operațional. Peste 2 milioane de copii suferă de malnutriție și alte boli asociate. (Link)

8. Milioane de muncitori migranți din Asia de Sud, din țări ca Pakistan, India și Bangladesh și-au pierdut locurile de muncă pe care le aveau în țările Golfului. Economiile țărilor din Golf, în contextul scăderii drastice a prețului petrolului și a crizei coronavirus au expatriat muncitorii migranți. Proiecțiile financiare prezentate recent de FMI arată că țările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord vor avea pierderi economice, între 1.1% creștere negativă pentru Kuwait și 12% pentru Liban. Libia, țară aflată în război civil, are o estimare de minus 58.7%. Muncitorii migranți din Asia de Sud au fost un factor major pentru creșterea economică și succesul țărilor din Golful Persic, cu aproximativ 23 milioane de muncitori migranți contribuind în ultimii 10 ani la economia statelor arabe.  (Link)

Africa

9. Egipt a adăugat pe lista teroriștilor 13 persoane pentru o perioadă de cinci ani, printre care fostul parlamentar Zyad Eleilaimy, pentru colaborarea cu Frăția Musulmană. Decizia a fost publicată în monitorul official egiptean. (Link)

Global

10. Traficul global de droguri este afectat de închiderea granițelor și paralizia economiilor, precum și de lipsa de acces la aprovizionarea din China, pe care traficanții contează pentru produsele chimice necesare fabricării anumitor droguri. Unul dintre furnizorii cei mai importanți pentru cartelurile globale ale drogurilor se află în Wuhan. Associated Press a intervievat mai mulți polițiști și procurori, precum și experți în traficul de droguri care au confirmat că traficul ilegal al cartelurilor din Mexic și Columbia este afectat atât în privința transportului, cât și a vânzărilor. (AP)

Ți-ar mai putea plăcea
Președintele Aleksandr Lukashenko i-a cerut lui Vladimir Putin să pregătească trupele rusești de menținere a legii pentru Belarus – Cronica Externă
O interdicție aproape totală împotriva avorturilor a intrat în vigoare în Polonia – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău