Administrația Trump a anunțat o reevaluare a programului de vize H1B pentru lucrătorii înalt calificați – Cronica Externă

Europa

1. O instanță din Grecia a hotărât, după un proces de cinci ani, că partidul de extremă dreaptă Golden Dawn a operat ca o organizație criminala. Golden Dawn a fost fondat ca o organizație neo-nazistă în anii ’80, dar a devenit al treilea mare partid al Greciei în timpul crizei financiare din țară. (AP)

Rusia

2. Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat că liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost otrăvit cu o substanță similară cu agentul Noviciok. E posibil ca această confirmare să determine sancțiuni asupra Rusiei, care este acuzată de utilizarea unor arme chimice din era sovietică. (NYTimes)

America de Nord

3. Guvernul premierului Canadian Justin Trudeau a supraviețuit unui vot de încredere în Parlament, care ar fi declanșat alegeri anticipate. (WashingtonPost)

4. Administrația Donald Trump a anunțat o reevaluare a programului de vize H1B pentru lucrătorii înalt calificați, cerând salarii mai mari pentru angajările străinilor și restrângând criteriile de eligibilitate. Administrația spune că schimbările vor proteja locurile de muncă americane în timpul pandemiei. Avocații de imigrări se așteaptă ca legea, care intră în vigoare în șaizeci de zile, să fie atacată în instanță. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

5. Președintele Iranian Hassan Rouhani a avertizat că luptele dintre Azerbaidjan și Armenia din regiunea disputată din Nagorno-Karabakh, unde peste trei sute de oameni au fost uciși pot conduce la un război regional. Turcia și Rusia, aliate cu Azerbaijan, respectiv cu Armenia, ar putea fi atrase în conflict. (Reuters)

6. Într-o alocuțiune televizată, un membru senior al familiei regale saudite a acuzat liderii palestinieni că au dezamăgit poporul palestinian, un semn al scăderii sprijinului saudit pentru cauza lor, în contextul acordurilor de normalizare a relațiilor dintre Israel cu Bahrain și Emiratele Arabe Unite. (NYTimes)

Asia

7. China ar trebui să se oprească din a găsi bătălii ideologice cu SUA, arată Yan Xuetong, un cercetător de top din domeniul relațiilor internaționale. Menținerea ideologiei în afara disputelor dintre cele două puteri ar ”ajuta la evitarea războaielor proxy”. Acesta a mai precizat că diplomații și oficialii chinezi ar trebui ”să fie conștienți să respecte sistemele politice ale altora și să își suprime aroganța”. (Link)

Africa

8. Senatul Etiopiei a votat să rupă legăturile dintre guvernul federal și guvernul regional din Tigray, o regiune din nordul țării, generând tensiuni entice. Decizia a venit după ce autoritățile din Tigray au decis unilateral să organizeze alegeri. (Link)

America Latină

9. Uraganul Delta a lovit peninsula Yucatan în partea de nord est a coastei, ca o furtună de categoria 2 și se așteaptă să devină mai puternic înainte de a lovi coasta SUA. (Link)

Global

10. Președintele Băncii Mondiale David Malpass a solicitat creditorilor, inclusiv China, să suspende plățile pentru datoriile din țările cu venituri mici, acuzându-i că nu au participat pe deplin în programul de suspendare a datoriilor G20. Malpass a declarat că ”creditorii bine capitalizați” ai Chinei contribuie la problema datoriilor din economiile emergente, inclusiv unele din Africa. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Mai multe țări au interzis călătoriile dinspre Marea Britanie din cauza noii tulpini de coronavirus – Cronica Externă
Polițiști germani suspendați pentru propaganda de extremă dreaptă – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău