Marea Britanie avertizează Israelul să nu anexeze coloniile din Cisiordania – Cronica Externă

Europa

1. Franța a informat NATO că își suspendă implicarea în operațiunea navală din Mediterana după ce a primit rezultatele unei investigații într-un incident între nave de război franceze și turcești. Legăturile dintre cei doi aliați NATO, Franța și Turcia s-au răcit în ultimele săptămâni din cauza Libiei, Siriei de Nord și a unor extracții din estul Mediteranei. (Reuters)

2. Marea Britanie nu va recunoaște ”nicio modificare a liniilor din 1967, decât cele agreate între ambele părți”, a avertizat premierul Boris Johnson cu privire la anexarea unor colonii din Cisiordania de către Israel, care trebuia să înceapă astăzi. Johnson a transmis că orice anexare viitoare a unor teritorii palestiniene va fi o violare a dreptului internațional și împotriva ”intereselor pe termen lung” ale Ierusalimului. (Politico)

Bonus: Germania a preluat astăzi președinția Consiliului Uniunii Europene de la Croația, pentru următoarele șase luni. (Link)

Bonus: Lucrătorii sexuali olandezi și-au reîntâmpinat clienții miercuri, după ce Olanda a limitat măsurile de restricție coronavirus, dar au fost sfătuiți să evite respiratul profund și sărutatul, pentru a reduce riscul transmiterii COVID-19. (Reuters)

Rusia

3. Rușii au decis că Vladimir Putin poate rămâne la putere până în 2036. În referendumul la care au fost chemați să aprobe sau să respingă amendamentele constituționale propuse de modificare a Constituției, rușii au votat preponderent în favoarea acestor schimbări, pe tot cuprinsul țării. (Reuters)

America de Nord

4. Un nou acord comercial între SUA, Canada și Mexic intră în vigoare astăzi, înlocuind acordul nord american pentru comerț liber (NAFTA). Negocierile pentru încheierea acestui nou acord au fost inițiate de președintele SUA Donald Trump, care a numit NAFTA ”cel mai prost acord comercial care s-a încheiat vreodată”. Acordul va reglementa tranzacții comerciale de peste 1000 miliarde de dolari pe an și noi reguli. (Reuters)

5. Candidatul democrat Joe Biden își va alege vicepreședintele la începutul lunii august. (Reuters)

Orientul Mijlociu

6. SUA a insistat pentru extinderea embargoului pe arme asupra Iranului, în timpul unei ședințe a Consiliului de Securitate al ONU, însă China și Rusia au respins demersul, iar aliații SUA au fost ambivalenți. (NYTimes)

Asia

7. Mii de oameni au protestat astăzi în Hong Kong împotriva intrării în vigoare a noii legi privind securitatea națională impusă de Beijing, care va permite regimului să aresteze cu ușurință orice voci critice. Peste 300 de protestatari au fost deja arestați.  (Link)

Africa

8. Liderii Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger s-au întâlnit cu președintele francez Emmanuel Macron pentru a discuta eforturile comune pentru a combate grupurile armate din regiunea Sahel. (Link)

Bonus: Cazurile de infecții coronavirus au depășit 400.000 pe continentul african, cu 10.000 de morți din cauza COVID-19. (Link)

America Latină

9. Guatemala a stabilit un număr al persoanelor pe care SUA le poate deporta în Guatemala în fiecare săptămână, după ce oficialii SUA au continuat să deporteze guatemalezi testați pozitiv cu coronavirus, conform unui purtător de cuvânt al ministrului de externe. (MiamiHerald)

Global

10. Prețurile la petrol au crescut miercuri, ceea ce indică semne de recuperare a economiei globale, însă fricile cu privire la un nou val de infectări cu coronavirus rămân. (Reuters)

Bonus: Reclamele pentru mai mult de 400 de companii și brand-uri, inclusiv Coca Cola și Starbucks, vor dispărea de pe Facebook miercuri, după eșecul de a stopa boicotul cauzat de discursul urii pe platformă. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Agenția de Investigații de Mediu: Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România – Cronica Externă
O treime din personalul medical NHS britanic este contaminat cu noul coronavirus – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău