Administrația Trump a notificat Congresul SUA de intenția de a vinde 50 de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite – Cronica Externă

Europa

1. Atacatorul suspectat în uciderile din Nisa a fost identificat ca fiind un bărbat tunisian în vârstă de douăzeci și unu de ani, care a fost spitalizat și se află în situație critică, după ce a fost împușcat de poliția franceză. (AP). Franța se află la cel mai înalt nivel de alertă, după ce trei oameni au fost uciși într-o biserică din Nisa ieri, în ceea ce președintele Emmanuel Macron a descris ca fiind un ”atac terorist islamist”. (WashingtonPost)

2. Partidul Laburist al Marii Britanii și-a suspendat fostul lider, Jeremy Corbyn, pentru că a subestimat investigația unei comisii de drepturile omului cu privire la antisemitism. Raportul comisiei arată că partidul este responsabil pentru hărțuire ilegală și discriminare. În răspunsul la raport, Corbyn a numit nivelul de antisemitism din partic ”dramatic supraestimat”. (Politico)

3. Parte a unei noi carantine naționale, guvernul irlandez a hotărât ca majoritatea magazinelor să fie închise până în decembrie și a transmis marilor retaileri să închidă toate zonele care oferă produse ”neesențiale”. (Politico)

SUA

4. Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a încheiat un turneu asiatic, concentrat pe criticarea Beijing-ului, cu o ultimă oprire în Vietnam, care are dispute teritoriale cu China în Marea Chinei de Sud. Pompeo a vizitat India, Indonezia, Maldive și Sri Lanka în această săptămână și a transmis avertismente împotriva Chinei în fiecare țară. (WSJ)

5. Statele de pe teritoriul SUA raportează număr record de cazuri coronavirus. SUA au avut cel puțin 90.000 cazuri vineri, mai mult decât unul pe secundă, ajungând la un număr total de cazuri confirmate care depășește nouă milioane. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

6. Administrația Trump a notificat Congresul SUA de intenția sa de a vinde cincizeci de avioane de luptă F-35 către Emiratele Arabe Unite, conform președintelui Comisiei Afacerilor Externe din Casa Albă, Eliot Engel. Vânzarea este posibilă datorită acordului de normalizare a relațiilor dintre Israel și EAU. Engel a declarat că este îngrijorat ca vânzarea să nu erodeze avantajul militar al Israelului și să permită potențial ca tehnologia sensibilă a SUA să ajungă în mâinile Chinei și Rusiei. (Politico)

Asia

7. Japonia va bloca efectiv China în furnizarea de drone către guvernul japonez, pentru a proteja informații sensibile, conform unor oficiali japonezi. Japonia trebuie să echilibreze preocupările legate de securitate cu dependența sa economică de China și să navigheze printre ruptura din ce în ce mai puternică dintre China și SUA, aliatul de top al Japoniei. (Reuters)

Africa

8. Peste o sută de migranți s-au înecat după ce un vapor a luat foc și s-a scufundat lângă coasta Senegalului. Este cel mai grav accident al unui vapor din acest an, conform unei agenții a ONU. (NYTimes)

America Latină

9. Ministrul de externe mexican Marcelo Ebrard a declarat că guvernul și-a exprimat ”profunda nemulțumire” cu SUA pentru că nu s-au consultat cu oficialii mexicani înainte de arestarea fostului ministru mexican al apărării Salvador Cienfuegos Zepeda, în Los Angeles, pentru acuzații legate de droguri. (Reuters)

Global

10. Un nou studiu ADN publicat în revista Science arată noi informații despre istoria comună dintre oameni și câini, veche de mii de ani în urmă, câinii fiind cei mai vechi prieteni ai oamenilor. (AlJazeera)

Bonus: Weekend-ul acesta marchează două decenii de flux continuu de oameni care locuiesc pe orbită. Stația spațială s-a transformat într-un complex care este la fel de lung ca un teren de fotbal.  (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul Japoniei, Shinzo Abe, și-a anunțat retragerea din funcție, din motive de sănătate – Cronica Externă
Liderul opoziției ruse Alexei Navalnîi a fost ”fără dubiu” otrăvit cu Novichok – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău