Aproximativ 30 de cetățeni ai unor state membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare – Cronica Externă

Europa

1. Comisia Europeană a adoptat miercuri Planul de acțiune al UE „Către reducerea la zero a poluării aerului, apei și solului” – un rezultat esenţial al Pactului verde european şi principalul subiect al Săptămânii verzi a UE din acest an. Planul de acțiune „stabilește o viziune integrată pentru 2050: o lume în care poluarea să fie redusă la niveluri care să nu mai fie dăunătoare sănătății umane și ecosistemelor naturale, precum și etapele necesare pentru a atinge acest obiectiv. (Digi24)

2. Aproximativ 30 de cetățeni ai unor state membre UE, printre care și români, au fost reținuți de autoritățile britanice în centre de imigrare pentru că au încercat să intre în Marea Britanie pentru a munci acolo fără să aibă permis de muncă sau statut de reședință. Este o nouă lovitură în relațiile post-Brexit dintre Regatul Unit și UE. (Digi24)

3. Procurorii anticorupție austrieci îl anchetează pe cancelarul Sebastian Kurz în legătură cu o posibilă mărturie falsă făcută în fața unei comisii parlamentare ce investighează așa-numitul „scandal Ibiza” ce a dus la căderea unui guvern anterior. Kurz a anunțat, în timpul unei conferințe de presă organizate în grabă, miercuri, că el și șeful său de cabinet au fost înștiințați de investigație, adăugând că „știam că exista o obligație legală de a spune adevărul în fața comisiei și, prin urmare, bineînțeles că am răspuns cu adevărul”. (Hotnews)

SUA

4. Consiliul de Securitate al ONU, care s-a reunit miercuri de urgenţă pe tema conflictului israeliano-palestinain, nu a ajuns la o înțelegere asupra unei declaraţii, din cauza unei opoziţii insistente a Statelor Unite, cel mai important susţinător al Israelului. Statele Unite consideră că acest ”Consiliu de Securitate îşi marchează îngrijorarea prin faptul că se reuneşte şi nu este nevoie de mai mult”, a declarat, sub protecţia anonimatului, un diplomat. (News.ro)

5. Republicanii din Camera Reprezentaților au dat-o afară, din structurile de conducere, pe colega lor Liz Cheney. Liz, care este fiica fostului vicepreședinte Dick Cheney, a criticat declarațiile referitoare la fraudarea votului la alegerile prezidențiale, considerând că minciunile lui Donald Trump și a fanilor săi subminează democrația americană și Constituția. Domnișoara Cheney este unul din cei 10 republicani din Camera care au votat, în ianuarie, pentru suspendarea președintelui Trump, în ultimele zile ale mandatului acestuia. (WSJ)

Rusia

6. Intervalul de timp petrecut de navele din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră în largul mării a crescut cu peste un sfert în ultima perioadă din cauza intensificării activităţii navelor NATO în regiune, susține comandantul Districtului militar Sud, Aleksandr Dvornikov. Procesul de instrucţie a navelor de suprafaţă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră a avut loc în ultimul timp în condiţiile unor măsuri de monitorizare sporită a navelor NATO care operează în Marea Neagră, a afirmat Dvornikov. (Hotnews)

Orientul Mijlociu

7. Escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas a continuat și miercuri. Noi lovituri aeriene ale Israelului au vizat poziții ale Hamas, din Gaza. În același timp, Hamas a lansat noi tiruri de rachete în sudul Israelului. Armata din Israel a anunțat pe Twitter că din Gaza se trage cu rachete spre sudul Israelului. De asemenea, au publicat imagini video cu loviturile armatei israeliene asupra a două poziții Hamas din care erau lansate rachete antitanc. (Digi24)

Asia

8. Autoritățile din nordul Indiei au declarat că au instalat plase în fluviul Gange, după ce au fost descoperite, plutind pe apă, zeci de cadavre ale unor persoane care ar fi murit de Covid-19. Descoperirea a 71 de cadavre în statul Bihar a stârnit temeri că virusul face ravagii în vasta parte rurală a Indiei, unde trăiesc două treimi din populație. Localnicii au declarat că rudele aruncă trupurile neînsuflețite în fluviu, pentru că nu își permit lemnul pentru incinerările tradiționale hinduse, iar crematoriile sunt copleșite de numărul uriaș de înmormântări. (Digi24)

9. Talibanii au cucerit un district, Nerkh, aflat sub controlul Guvernului afgan la periferia Kabulului, înainte de intrarea în vigoare a unui armistiţiu de trei zile, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Guvernului afgan. Districtul Nerkh, situat la aproximativ 40 de kilometri sud-vest de capitala afgană, în provincia Wardak, a servit mult timp talibanilor ca punct de acces în Kabul sau ca bază în lansarea unor atacuri. ”Forţele de securitate şi de apărare au operat o retragere tactică din sediul poliţiei locale a districtului Nerkh”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Interne, Tareq Arian. (News.ro)

Global

10. Un nou sistem mondial transparent este necesar să fie înfiinţat, cu scopul de a ancheta epidemiile, care să permită Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) să trimită anchetatori în cel mai scurt timp şi să-şi facă publice concluziile. Concluzia apare intr-un raport al unui grup de experţi independenţi despre felul cum a fost gestionata pandemia Covid-19. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă
Procurorii brazilieni au inițiat acuzații de deturnare de fonduri împotriva fiului președintelui Jair Bolsonaro – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău