Agenți chinezi au intrat în rețelele de computer aparținând Vaticanului și misiunii Orașului Sfânt în China – Cronica Externă

Europa

1. Cazurile de coronavirus sunt în creștere în Europa, atât în țări care au fost lovite grav cât și cele care au fost relativ neafectate la debutul pandemiei. Oficialii europeni au atribuit intensificarea cazurilor de contaminare cu nerespectarea protocoalelor de reducere a răspândirii virusului, iar în unele țări cu relaxarea restricțiilor de călătorie, distanțare socială și altele. (FT)

2. Agenți chinezi au intrat în rețelele de computer aparținând Vaticanului și misiunii Orașului Sfânt în China, la începutul lunii mai, conform unei firme americane de securitate cibernetică. Relațiile dintre Vatican și Beijing au fost încordate câteva decenii, iar in septembrie vor avea loc discuții despre prezența bisericii catolice în China. (NYTimes)

Rusia

3. Oficiali americani au identificat trei site-uri conectate cu autoritățile din Kremlin și cu spionajul militar GRU al Rusiei, care lansează dezinformări despre coronavirus și alte teme de interes, în limba engleză. În România, interesul acestor site-uri l-a constituit sistemul antirachetă de la Deveselu. (EuropaLibera)

SUA

4. Președinții companiilor de tehnologie Amazon, Apple, Facebook și Google vor apărea miercuri prin video-chat în fața subcomisiei care se ocupă de competiția neloială și monopolul de piață din Camera Reprezentanților, în legătură cu preocuparea membrilor Congresului legată de dominarea pieței, reglementarea conținutului care apare pe platforme și a opiniilor părtinitoare. Declarații emise înainte de audiere a CEO-urilor companiilor arată că aceștia vor sublia contribuția importantă a companiilor la economia SUA. (WSJ)

Orientul Mijlociu

5. Iranul a atacat cu rachete balistice un transportator aerian americand în Strâmtoarea Hormuz. SUA a pus două baze militare din regiune în alertă și au calificat incidentul ca o încercare de ”intimidare și control”. (BBC)

Asia

6. Guvernul din Hong Kong ar putea întârzia alegerile din 6 septembrie până la un an, conform mediei locale, întrucât înăsprește măsurile pentru a controla epidemia de coronavirus. Posibila amânare a alegerilor îngrijorează pro-democrații din Hong Kong, iar SUA și oficialii UE au exprimat susținerea pentru alegerile la termenul din septembrie. (Link)

7. Japonia a avertizat că statui sud-coreene, care par a-l înfățișa pe premierul japonez Shinzo Abe înclinându-se în fața unui supraviețuitor coreean al sclaviei sexuale de război ar putea ”afecta decisiv” legăturile bilaterale. Ministrul de externe sud-coreean a declinat să comenteze despre statui, care aparțin unei grădini botanice private, dar a spus că politețea față de șefii de stat ar trebui luată în considerare. (Link)

8. Tensiunile recente dintre SUA și China și măsurile cu privire la coronavirus, de a diversifica liniile de aprovizionare, au împins companiile taiwaneze să se mute în India. Scutiri de taxe pentru companii, emise de guvernul premierului indian Narendra Modi, împreună cu piața largă a Indiei și forța de muncă ieftină au atras firmele taiwaneze. (Link)

Africa

9. Fermierii marocani se luptă să supraviețuiască, după ce guvernul marocan a impus restricții de călătorie în opt dintre cele mai mari orașe, printre care Casablanca, Marrakesh și Tanger, chiar la debutul festivității musulmane Eid Al-Adha. Maroc se confruntă cu o intensificare a cazurilor de COVID-19, cu mai multe contaminări în ultima săptămână comparativ cu ultimele patru luni. (Link)

America Latină

10. America Latină are mai mult de două treimi dintre activiștii de mediu și apărătorii pământurilor uciși în 2019, conform grupului de monitorizare Global Witness. Columbia a fost cea mai periculoasă țară pentru cei care își apără terenurile anul trecut, asasinatele fiind în creștere cu aproape 30% comparativ cu 2018. (TheGuardian)

Ți-ar mai putea plăcea
Viktor Orban: Planul de recuperare economică europeană este ”absurd” având ca scop să finanțeze state bogate de la cele sărace – Cronica Externă
Boyko Borrisov, premierul Bulgariei, este investigat pentru spălare de bani și crimă organizată – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău