Belarus își va închide granițele vestice – Cronica Externă

Europa

1. Președintele Alexander Lukashenko a declarant că Belarus își va retrage trupele armate de pe străzi, va plasa jumătate din armată în stare de alertă și va închide granițele țării cu țările vestice. (DW)

2. Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a avertizat că ”o situație foarte serioasă se desfășoară” în Europa, în contextul creșterii cazurilor săptămânale de coronavirus mai rapid decât în timpul primului vârf al pandemiei din martie. Europa a raportat peste 4.8 milioane de cazuri. (NPR)

SUA

3. Administrația Donald Trump a emis ordine pentru limitarea drastică a operațiunilor aplicațiilor de social media chineze în SUA. Descărcările aplicațiilor WeChat și TikTok vor fi interzise începând de duminică. TikTok are peste 100 milioane de utilizatori americani. (DW)

4. Un sondaj recent arată că Joe Biden conduce în preferințele electoratului american, cu o diferență substanțială de 9%. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Șeful de personal al Casei Albe, Mark Meadows a declarat reporterilor că cinci țări nemenționate iau serios în considerare normalizarea relațiilor cu Israel. (Reuters)

Asia

6. Forțele chineze de lângă strâmtoarea Taiwan au început ieri un exercițiu militar, despre care purtătorul de cuvânt al ministrului apărării a spus că a fost necesar pentru a asigura suveranitatea națională și integritatea teritorială. În același timp, un înalt oficial al Departamentului de Stat al SUA, Keith Krach, urmează să se întâlnească cu președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen în Taiwan. (Link)

Africa

7. Un ministru al guvernului etiopian a declarat că Etiopia va repatria aproape două mii de etiopieni din Arabia Saudită, dar nu are resurse pentru a reloca alți paisprezece mii de etiopieni care trăiesc în tabere de migranți saudite. ONU a numit aceste facilități ca fiind supraaglomerate și lipsite de igienă. (Link)

America Latină

8. Congresul din Peru va vota o moțiune de blam împotriva președintelui Martin Vizcarra. Vizcarra este acuzat de ”incapacitate morală” pentru că a încercat să ascundă legăturile sale cu o cântăreață care a primit contracte guvernamentale. El poate fi eliminat din funcție imediat, dacă două treimi din membrii Congresului votează împotriva lui. (WashingtonPost)

Global

9. O nouă metodă de a detecta narcisiștii după sprâncene a câștigat premiul Nobel Ig 2020. Premiile sunt acordat cercetării care face ”oamenii să râdă, apoi să gândească”. (DW)

10. O echipă ungară a descoperit că noul coronavirus tolerează căldura, se autovindeca și este foarte rezistent la testele de laborator. (Link)

Ți-ar mai putea plăcea
Papa Francisc a respins propunerea unor cardinali de a permite numirea unor preoți catolici căsătoriți în zonele izolate – Cronica Externă
Papa Francisc a deschis un fond de urgență pentru a ajuta zonele afectate de pandemia Covid-19 – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău