Agenția de Investigații de Mediu: Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România – Cronica Externă

Uniunea Europeană

1. Crima organizată este sursa tăierilor ilegale de păduri din România, o industrie care produce peste $1 miliard, cu ajutorul unor funcționari publici corupți și sindicate ale crimei organizate dispuse să ucidă pe oricine ar amenința afacerile, arată un manager al Agenției de Investigații de Mediu, David Gehl. (Link)

2. Înaltul reprezentant al UE pentru politică externă și de securitate, Josep Borrell a descris actualul context internațional ca fiind ”o dezordine multipolară”, lipsită de leadershipul SUA și cu tensiuni foarte ridicate între Washington și Beijing, în contextul pandemiei COVID-19. Borrell consideră că Uniunea Europeană trebuie să joace un rol cheie în reconstruirea unei noi ordini globale, însă ”UE nu poate fi puternică în lume dacă nu își construiește unitatea internă”.  (Euractiv)

SUA

3. Noi reglementări legislative au fost anunțate miercuri menite să îi protejeze pe cei acuzați de hărțuire sexuală sau agresiuni sexuale în campusurile studențești și pentru a le asigura un proces corect. Schimbările anunțate au fost criticate ca fiind descurajatoare pentru victime, însă inițiatorii au arătat că doresc să găsească un echilibru corect pentru toate părțile implicate. (CNN)

Orientul Mijlociu

4. Curtea Supremă de Justiție a Israelului a respins în unanimitate o serie de petiții care urmăreau împiedicarea lui Benjamin Netanyahu de a forma un guvern, din cauza acuzațiilor de corupție pe care le are în instanță. Decizia Curții Supreme dă undă liberă coaliției dintre Netanyahu și liderul opoziției Benny Gantz să conducă țara, alternativ ca premieri pentru o perioadă de 18 luni. Knesset-ul urmează să aprobe acordul privind coaliția joi, ceea ce încheie o perioadă de 16 luni în care Israel nu a avut un guvern pe deplin funcțional. (TimesofIsrael)

Asia

5. Taiwan a cerut Organizației Mondiale a Sănătății să îi ofere acces la informații esențiale legate de pandemia coronavirus. Taiwan nu este stat membru al OMS, la cererea Chinei, care consideră insula parte a teritoriilor sale. (Reuters)

Africa

6. Experți ai ONU care au monitorizat sancțiunile împotriva Libiei arată, într-un raport obținut miercuri de către The Associated Press, prezența companiilor rusești private de securitate în Libia, care au trimis între 800 și 1200 de mercenari pentru a-l sprijini pe comandantul libian Khalifa Hifter. Wagner Group are legături cu Evgheny Prigozhin, aparent un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin. Libia se află în război civil din 2011. (AP)

America Latină

7. Comunitățile indigene din Ecuador se tem de extincție din cauza pandemiei COVID-19. Dintre cei aproximativ 744 membri ai națiunii Siekopai, retrași în pădurea amazoniană, 15 au fost confirmați ca purtători de virus. (AlJazeera)

Global

8. Noi cercetări asupra patogenului SARS-CoV-2 scot la iveală faptul că pandemia era deja declanșată în luna octombrie 2019. Saltul de la o gazdă animală la una umană s-ar fi produs în intervalul cuprins între 6 octombrie și 11 decembrie 2019, conform unui articol care va fi publicat în ediția următoare a jurnalului științific Infection, Genetics and Evolution. Cercetătorii de la University College London și de la University of Reunion Island au stabilit evoluția virusului și au identificat mutațiile majore ale coronavirusului. (Link)

9. Suprimarea sistemului imunitar în etapele inițiale ale infecției cu COVID-19 pentru a preveni dezvoltarea unor simptome mai grave ulterior este metoda propusă de cercetători din Statele Unite pentru a trata pacienții infectați cu coronavirus.  (Link)

10. Pandemia coronavirus a lovit traficanții de cocaină, arată un raport al ONU, din cauza măsurilor de restricționare a circulației, ceea ce a afectat toate aspectele piețelor ilegale de producere și transport al drogurilor către consumatori. De asemenea, confiscările masive effectuate de poliție au condus la pierderea a 17.5 tone de cocaină destinată consumatorilor din Europa, provenind din America de Sud.  (FT)

Ți-ar mai putea plăcea
Canada a devenit a treia țară care a aprobat vaccinul COVID-19 creat de Pfizer și BioNTech – Cronica Externă
Banca Angliei a estimat că economia Marii Britanii se va reduce cu 9.5% în 2020, cu aproape 5% mai puțin decât proiecția inițială – Cronica Externă
2 comentarii la acest articol

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău