Critici europene cu privire la modul în care contul Twitter al președintelui SUA Donald Trump a fost suspendat – Cronica Externă

Europa

1. Autoritățile spaniole se grăbesc să curețe zăpada de pe drumuri, pentru a transporta alimente, produse esențiale și vaccinuri COVID-19, după ce ninsorile masive au acoperit Madrid și alte regiuni. (ElPais)

2. Cancelarul german Angela Merkel are rezerve cu privire la modul în care contul Twitter al președintelui SUA Donald Trump a fost suspendat, a declarat purtătorul ei de cuvânt. Acesta a adăugat că oamenii legii, nu companiile private, trebuie să decidă orice restrângere necesară a libertății de expresie. Berlinul, ca și mare parte a Europei, este îngrijorat de puterea pe care platformele gigant de social media ca Twitter și Facebook o au în a determina discursul public (Reuters). Purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel a calificat suspendarea contului Twitter al președintelui Trump ca fiind ”problematică”. De asemenea, ministrul de finanțe francez Bruno Le Maire și-a exprimat dezacordul cu privire la abilitatea Twitter de a decide unilateral să îl elimine de pe platformă pe președintele SUA. ”Ce mă șochează este că Twitter i-a închis contul. Reglementarea lumii digitale nu poate fi făcută de oligarhia digitală”, a spus Le Maire luni dimineață. Thierry Breton, unul dintre comisarii UE cheie din spatele reformei digitale, a scris un editorial în Politico în care arată că ”faptul că un CEO poate scoate de pe platformă președintele SUA, fără niciun fel de check and balances, este stupefiant. Nu este doar o confirmare a puterii acestor platforme, dar arată o slăbiciune profundă a modului în care societatea noastră este organizată în spațiul digital”. (Politico)

SUA

3. Democrații din Camera Reprezentanților vor vota astăzi dacă îi cer vicepreședintelui Mike Pence să invoce amendamentul 25 și să-l declare pe președintele Trump incapabil pentru deținerea funcției. Președinta Camerei Nancy Pelosi a declarat că vor avansa cu procedura de acuzare a lui Trump, dacă nu va fi demis. Democrații îl acuză pe Trump de incitarea insurecției asupra Capitoliului. (WashingtonPost)

Orientul Mijlociu

4. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a confirmat că o echipă a Ministerului Apărării va aproba planurile de a construi aproximativ opt sute de case pentru coloniștii evrei în partea ocupată de Israel din Cisiordania. (TimesofIsrael)

5. Secretarul de stat Mike Pompeo a declarat că SUA va desemna rebelii Huti din Yemen ca organizație străină teroristă și va adăuga trei dintre liderii grupului pe o listă a teroriștilor globali. Decizia ar putea intra în vigoare cu o zi înainte de inaugurarea președintelui ales Joe Biden (AP). Grupurile umanitare și diplomații străini au avertizat că desemnarea ar putea înrăutăți criza umanitară din Yemen și ar complica discuțiile de pace facilitate de Națiunile Unite, între Huti sprijiniți de Iran și guvernul recunoscut internațional, aflați în război civil de aproape șase ani (WashingtonPost). Mulți dintre cetățenii țării au nevoie de ajutor umanitar, pe care organizațiile neguvernamentale se tem că va deveni mai dificil să-l livreze, din cauza sancțiunilor SUA. (Reuters)

Asia

6. Autoritățile indoneziene au determinat locația cutiei negre din avionul care transporta șaizeci și doi de pasageri, care s-a prăbușit în Marea Java sâmbătă. Ei au recuperat fragmentele și rămășițele umane din avion. Nu există semne ale unor supraviețuitori și este neclar ce a cauzat incidentul. (Link)

7. Departamentul de Stat al SUA a ridicat restricții vechi de decenii în interacțiunile cu oficialii taiwanezi, o decizie condamnată de oficialii chinezi. Ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Kelly Craft, plănuiește să viziteze Taiwan săptămâna aceasta. SUA a declarat că secretarul de stat Mike Pompeo nu va merge în Taiwan, după ce media de stat chineză a avertizat că o astfel de vizită ar putea declanșa un război. (Link)

8. Comisia Electorală Centrală a Kyrgyzstan-ului a anunțat că Sadyr Japarov, un politician naționalist, a câștigat cu aproape 80 procente din voturile exprimate în alegerile prezidențiale de duminică. Votanții au sprijinit în mod covârșitor o propunere de redistribuire a puterii către președinte, în locul Parlamentului. Anul trecut, protestatarii l-au eliberat pe Japarov din închisoare, unde executa o sentință pentru răpire, în contextul unor revolte din cauza alegerilor parlamentare controversate. (Link)

Africa

9. Discuțiile dintre Egipt, Etiopia și Sudan cu privire la barajul construit de Etiopia pe Nilul Albastru s-au prăbușit din nou. Egipt și Etiopia au blamat Sudanul pentru ultimul impas din această lungă dispută. (AlJazeera)

America Latină

10. Plângerile penale împotriva femeilor acuzate că au avut avorturi vor fi stopate, au anunțat parlamentarii argentinieni. În luna decembrie, Argentina a aprobat o nouă lege care legalizează avorturile. (TheGuardian)

Bonus: O acțiune a procurorilor federali ai New York-ului, în cazul unui traficant de droguri din Honduras, arată că președintele Juan Orlando Hernandez a primit milioane de dolari pentru a ajuta la exportul unor tone de cocaină către SUA. Guvernul din Honduras a negat acuzațiile. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
OMS: Țările trebuie să decidă individual cum vor să-și conducă campaniile de vaccinare – Cronica Externă
Secretarul de stat al SUA Mike Pompeo a făcut o vizită fără precedent într-o colonie israeliană din Cisiordania – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău