Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu vaccinul Pfizer/BioNTech – Cronica serii

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinarea adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 12 şi 15 ani cu vaccinul Pfizer/BioNTech. România va demara vaccinarea acestei categorii de vârstă ”cât de repede posibil”. (Hotnews)

1. Prefectul municipiului Bucureşti, Alin Stoica, afirmă că aproape 1,2 milioane de bucureşteni s-au vaccinat anti-COVID şi anunţă organizarea de noi evenimente de vaccinare dedicate nu doar locuitorilor Capitalei, ci şi celor din judeţele limitrofe. (News.ro)

2. PSD a transmis, vineri, un comunicat în care „somează” Guvernul să schimbe decizia CNSU adoptată joi prin care se prevede posibilitatea organizării marilor festivaluri doar cu participarea persoanelor vaccinate. PSD acuză că interzicerea participării persoanelor nevaccinate la evenimente cu un număr mai mare de persoane decât cel precizat în decizia CNSU, chiar dacă acestea au fost testate negativ sau au fost imunizate prin boală, este o abordare neconstituțională și anti-europeană. (Digi24)

3. Unităţile de cazare din România au înregistrat cu 45% mai multe rezervări pentru mini-vacanţă de 1 iunie, comparativ cu 2019, conform unui raport Travelminit.ro. În topul preferinţelor, se află staţiunile de pe litoral, zonele montane şi balneoclimaterice. (News.ro)

4. Ministerul Tineretului şi Sportului a transmis, vineri, că limita de ocupare de 25% a stadioanelor şi sălilor de sport va putea fi depăşită de la 1 iunie, „dacă suporterii se vaccinează la intrarea în incintă”. (G4Media)

O stire din Cronica Stirilor Pozitive: Șapte pui de diavol tasmanian s-au născut în Australia continentala, pentru prima oară în ultimii aproape 3000 de ani. (NYTimes)

5. Hackerii ruși care s-ar afla în spatele atacului SolarWinds de anul trecut au lansat un alt atac cibernetic major, a avertizat Microsoft. Avertismentul vine cu trei săptămâni înainte ca președintele Joe Biden să se întâlnească cu președintele rus Vladimir Putin, la Geneva. Microsoft a anunțat că, săptămâna trecută, grupul de hacking cunoscut sub numele de Nobelium a atacat peste 150 de organizații din întreaga lume. Kremlinul a declarat vineri că nu are nicio informație cu privire la atacul cibernetic și că Microsoft trebuie să răspundă la mai multe întrebări, inclusiv legătura dintre atac și Rusia. (CNBC)

6. Consumul a crescut, în SUA, cu 0.5% luna trecută, comparativ cu martie. După ce au cumpărat, în lunile trecute, diverse produse, americanii au consumat mai mult servicii, în special de turism și going out. Pe baza acestei creșteri, economiștii estimează că PIB-ul SUA ca crește cu 10% în această primăvară, rata anuală. (WSJ)

7. Bashar al-Assad a câştigat, cu 95,1% dintre voturi, al patrulea mandat de preşedinte al Siriei. Preşedintele Parlamentului, Hammouda Sabbagh, a declarat într-o conferinţă că prezenţa la vot a fost de 78,6%. Opoziţia din Siria a numit aceste alegeri „o farsă”, în timp ce Statele Unite şi ţări europene au susţinut că nu au fost libere sau corecte. Assad a declarat că opinia Vestului nu contează „deloc”. (News.ro)

O stire din Cronica de Divertisment: Nu mai puțin de 8 filme au premiera la cinema în acest weekend, ca urmare a redeschiderii celor mai multe lanțuri de cinematografe din țară. Cea mai importantă premieră este “Nomadland” (“Ținutul nomazilor”), care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor (Chloé Zhao) și cea mai bună actriță în rol principal (Frances McDormand). Aceasta din urmă interpretează rolul unei femei de peste 60 de ani care pornește într-o călătorie cu camioneta prin Vestul Americii, după ce pierde totul în timpul Marii Recesiuni din 1929.

8. Rețeaua electrică din Texas a fost la 5 minute de un colaps total în timpul gerului de la mijlocul lunii februarie. Mai multe persoane și-au pierdut viața atunci, din cauza frigului. (WSJ)

9. Un studiu publicat în Lancet arată că numărul fumătorilor, la nivel global, a ajuns la cel mai ridicat nivel. Aproximativ 1.1 miliarde de persoane fumează în întreaga lume. În 20 de țări numărul de fumători de sex masculin a crescut, în timp ce în 12 țări a crescut numărul de fumătoare. 10 țări însumează două treimi din numărul total de fumători: China, India, Indonesia, SUA, Rusia, Bangladesh, Japonia, Turcia, Vietnam și Filipine. Unul din trei fumători, adică 341 de milioane, trăiește în China. (TheGuardian)

10. Nike a întrerupt, anul trecut, colaborarea cu fotbalistul brazilia Neymar după ce acesta ar fi agresat sexual o angajată a companiei. Neymar ar fi încercat să o oblige pe aceasta să-i facă sex oral, în timp ce amândoi erau într-o cameră de hotel din New York, pregătind un eveniment al companiei. Nike mai avea 8 ani de contract cu Neymar, folosit în spoturile publicitare ale companiei. (WSJ)

Ți-ar mai putea plăcea
Prețul benzinei în România a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani – Cronica serii
În următorii 10 ani, România va trebui să înlocuiască unul din patru profesori – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău