Alegătorii din Republica Moldova vor alege azi președintele țarii – Cronica dimineții

1. Un incendiu a izbucnit sâmbătă seara la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Pacienții internați pe secție erau bolnavi cu Covid-19. Zece pacienți au murit, iar alte șapte persoane, inclusiv medicul de gardă, sunt în stare critică. Șase răniți au fost transferați la Iași, în timp ce medicul, care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului, după ce a încercat să salveze pacienți, a fost adus la București. Azi el va fi transferat la un spital din Belgia. (Hotnews)

2. Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Republica Moldova, turul 2. Primul tur a fost câștigat de Maia Sandu care este favorită pentru a deveni președinte. (Ziare)

3. Ministrul de Finanţe a declarat că nu are un procent pe care să îl poată avansa privind creşterea pensiilor, însă a adăugat că acestea vor fi majorate în fiecare an, în perioada următoare. Referitor la creşterea salariul minim, liberalul a spus că vrea să scoată elementul politic din această discuţie. (News.ro)

4. Prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu l-a întrebat pe ministrul de Finanţe Florin Cîţu de ce investiţiile directe sunt în primele nouă luni ale acestui an de numai 1,9 miliarde euro, comparativ cu 4,47 miliarde euro în perioada similară din 2019, din timpul guvernării PSD. Social-democratul s-a mai întrebat „pe ce a cheltuit 7,4 miliarde de euro împrumutaţi anul acesta la dobânzi astronomice?!”. (News.ro)

Una din Cronica Externă: Fostul președinte american Barack Obama a declarat că republicanii americani subminează democrația, prin faptul că susțin refuzul președintelui Donald Trump de a admite că a pierdut alegerile prezidențiale de săptămâna trecută și acuzațiile nedovedite de fraudă electorală. (BBC)

5. Ministerul Transporturilor a lansat în dezbatere un proiect de Hotărâre privind aprobarea notei de fundamentare privind necesitatea şi oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiţii „Tren Metropolitan Gilău – Floreşti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bonţida – Etapa I A Sistemului De Transport Metropolitan Rapid Cluj Magistrala I De Metrou Şi Tren Metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea – Componenta 1, Magistrala I de Metrou”, din judeţul Cluj. Proiectul este estimat să coste 5,66 miliarde lei. (G4Media)

6. Orașele Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir și Abrud, dar și comuna Ciugud, vor intra în carantină din cauza numărului mare de persoane infectate cu Covid-19. Informația a fost confirmată de directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, care a anunțat că au fost primite avizele pentru toate localitățile menționate. (Hotnews)

AdvertisementPromo: Vrei să fii mereu cu un pas înaintea tuturor? Pornește la drum cu un avantaj client de 8.087* euro TVA inclus pentru Sprinter 314 CDI Furgon, 11 mc, cu tracțiune față. Alege calitatea și confortul. Bucură-te de o soluție de mobilitate orientată spre viitor. Ofertă valabilă în perioada 5 octombrie – 31 decembrie 2020. Detalii despre campanie la partenerii autorizați Mercedes-Benz sau pe www.mercedes-benz.ro/Sprinter314

7. Armenii care trebuie să părăsească teritoriile din Nagorno-Karabakh cedate Azerbaijanului, în urma acordului de încetare a conflictului, mediat de Rusia, au început să-și dea foc caselor înainte de a le părăsi. (Reuters)

8. Austria va intra de marți în carantină la nivel național, a anunțat cancelarul Sebastian Kurz. Magazinele care nu sunt esențiale se vor închide, interzicerea deplasărilor va fi extinsă la nivelul întregii zile, iar acolo unde este posibil se va trece la telemunca. Va fi permisă ieșirea din casă pentru cumpărături și pentru sport. Interdicțiile vor fi valabile trei săptămâni. (Reuters)

Una din Cronica Sportivă: Astăzi, reprezentativa României trebuia să joace împotriva Norvegiei, în grupa 1 a Ligii B din Liga Națiunilor la fotbal. Totuși, în cursul zilei de ieri, meciul a stat mult timp sub semnul întrebării, întrucât formația oaspete nu a primit permisiunea de a decola de la Oslo, după ce fundașul dreapta Omar Elabdellaoui a fost depistat pozitiv cu noul coronavirus. Seara târziu, UEFA a anunțat că meciul a fost anulat și o decizie privind rezultatul acestuia va fi comunicată zilele următoare. Se va juca astăzi doar un meci în grupa noastră, Austria – Irlanda de Nord. (Gsp.ro)

9. O lege care conține pasaje controvestate a fost pusă în dezbatere în Danemarca. Conform propunerii, Autoritatea Daneză pentru Sănătate poate defini anumite grupuri de persoane care trebuie să fie vaccinate obligatoriu, pentru controlul si combaterea bolilor. În cazul refuzului se poate apela la detenția persoanei respective, cu ajutorul poliției. (Link)

10. Marea Britanie ar putea interzice vânzarea mașinilor diesel și benzina din 2030. În februarie, premierul Johnson a schimbat termenul din 2040 în 2035, iar săptămâna viitoare ar putea anunța că mașinile alimentate de combustibil mai pot fi vândute încă 10 ani. (TheGuardian)

Fotografia dimineții – Un suporter al președintelui Trump prezent ieri la mitingul de susținere al acestuia din fața Casei Albe. Pe fundal se vede un banner postat de protestatarii anti Trump pe care scrie “Loser”. Bill O’Leary, Washington Post:

Ți-ar mai putea plăcea
Un nou record, aproape 92.000 persoane, au fost vaccinate ieri – Cronica dimineții
Nicuşor Dan: Nu va exista târg de Crăciun în această iarnă, din cauza situaţiei sanitare – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău