Barack Obama: Republicanii americani subminează democrația – Cronica Externă

Europa

1. Protestatarii din Armenia continua să ceară demisia primului ministru, după ce acesta a acceptat un acord de pace cu Azerbaidjan, prin care cedează teritorii suplimentare în disputa dintre cele două țări din regiunea Nagorno-Karabakh. (Link). În urma acordului, a început un exod în masă al armenilor din regiunea Nagorno-Karabakh. (Link)

2. Un șef al poliției olandeze a cerut să se încheie ”vânătoarea de pedofili”, după ce un profesor pensionar de 73 ani a fost bătut de adolescenți și a murit din cauza rănilor. Oscar Dros a spus că există riscul ca mai mulți oameni să moară și a cerut ca justiția să fie lăsată în grija autorităților. Bărbatul din orașul Arnhem a fost tentat în a avea contact sexual cu un minor, în timp ce se afla într-un chatroom gay. Atacul asupra profesorului este ultimul dintr-o serie de 250 incidente care implică așa numiții ”vânători de pedofili” din Olanda. (BBC)

3. Miniștrii de interne ai Uniunii Europene au cerut vineri întărirea securității granițelor, extinderea puterilor agențiilor de poliție comunitare și eliminarea discursului urii și al propagandei online ca reacție la valul de atacuri extremiste, cele mai recente din Austria și Franța. (AP)

SUA

4. The New Yorker l-a concediat pe publicistul său Jeffrey Toobin, după o colaborare de 27 de ani, după ce s-a raportat că acesta s-a expus în timpul unei conferințe Zoom luna trecută. Toobin era deja suspendat și va fi concediat și de la CNN, under era principalul analist juridic. În vârstă de 60 de ani, Toobin era unul dintre cei mai cunoscuți autori juridici și comentatori. Acesta a scris pentru New Yorker despre procesul de crimă al lui O.J. Simpson și audierile pentru revocarea președintelui Donald Trump. (AP)

5. Fostul președinte american Barack Obama a declarat că republicanii americani subminează democrația, prin faptul că susțin refuzul președintelui Donald Trump de a admite că a pierdut alegerile prezidențiale de săptămâna trecută și acuzațiile nedovedite de fraudă electorală. (BBC)

Orientul Mijlociu

6. Cel puțin șaptezeci și patru de migranți au murit într-un naufragiu lângă coasta Libiei, conform Națiunilor Unite, fiind cel puțin al optulea naufragiu în Mediterana centrală de la începutul lunii octombrie. (AlJazeera). Un bebeluș de șase luni a murit la câteva ore după ce a fost salvat din Marea Mediterană, arată organizația caritabilă pentru salvarea refugiaților Proactiva Open Arms, din Spania. Bebelușul era din Guinea, se numea Joseph, și a fost printre cei 111 supraviețuitori luați de organizație miercuri, după ce o ambarcațiune de cauciuc s-a scufundat lângă Libia. (Link)

7. Regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, a cerut joi întregii lumi să ia ”o poziție decisivă” pentru a răspunde eforturilor Iranului de a-și dezvolta programele nucleare și de rachete balistice, în alocuțiunea sa anuală în consiliul guvernamental. ”Regatul avertizează cu privire la pericolele proiectului regional al Iranului, asupra interferențelor cu alte țări, sprijinului pe care îl acordă terorismului, alimentarea sectarismului și cere o poziție decisivă din partea comunității internaționale împotriva Iranului, care să garanteze o preluare drastică a eforturilor sale de a obține arme de distrugere în masă și de a-și dezvolta programul de rachete balistice” a spus regele Salman. (AlJazeera)

Asia

8. China a fost printre ultimele puteri globale care l-au felicitat pe președintele ales Joe Biden, la o săptămână după alegeri. ”Respectăm alegerea poporului american. Transmitem felicitări domnului Biden și doamnei Harris”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe chinez. (Link)

Africa

9. Maroc a trimis trupe într-o operațiune la granița de sud a Saharei de vest pentru a încheia ”provocările” Frontului Polisario pro-independență. Premierul Marocului a declarat că trupele vor ”stopa blocada” de camioane care călătoresc între zonele controlate de Maroc, în teritoriul disputat, și Mauritania, pentru a ”restaura circulația liberă a civililor și traficul comercial”. Frontul Polisario a avertizat că ”intrarea unor trupe militare, de securitate sau civile” în zona Guerguerat, o zonă de tranzit patrolată de forțele de menținere a păcii ale Națiunilor Unite, poate însemna ”sfârșitul încetării focului și începerea unui nou război în regiune”. (Link)

America Latină

10. Mexic a declarat că va stopa deținerea copiilor migranți în centre de detenție, ceea ce a stârnit aprecierile Națiunilor Unite și ale organizațiilor de drepturile omului. Mexico a deținut un număr record de copii, întrucât familiile acestora intrău în țară în drum spre Statele Unite, care și-a înăsprit procedura de azil. (AP)

 

Ți-ar mai putea plăcea
Premierul moldovean pro-rus Ion Chicu a demisionat – Cronica Externă
Pentru a treia săptămână consecutivă, continuă protestele masive în Belarus – Cronica Externă