Alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie – Cronica serii

1. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în deschiderea şedinţei Executivului, că în coaliţie s-a stabilit că alegerile prezidenţiale vor fi organizate la 24 noiembrie – turul întâi şi 8 decembrie – turul al doilea, iar alegerile parlamentare la 1 decembrie. (News.ro)

2. Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a spus, despre efectele schimbărilor climatice, că România pierde anual 1000 de hectare de teren arabil, din cauza acestora, iar „sudul României va fi deșertificat complet, în 50 de ani, dacă nu întreprindem măsurile necesare”. (Digi24)

3. Actualul secretar general adjunct al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intenţiile de vot pentru alegerile prezidenţiale, cu o cotă de 26,7%, fiind urmat de preşedintele PSD, premierul Marcel Ciolacu – 17,8%, de liderul USR Elena Lasconi, de liderul SOS România Diana Şoşoacă, liderul PNL Nicolae Ciucă – 11,9% şi de liderul AUR George Simion – 11,2%, conform unui sondaj realizat de INSCOP. Aproape trei sferturi dintre români spun că în mod cert vor merge la vot. (News.ro)

4. Guvernul va finanța de la bugetul de stat academiile de fotbal publice sau private, pe baza clasificării făcute de Federația Română de Fotbal, iar pentru fiecare leu cheltuit de FRF sau cluburi, statul român va aloca, de asemenea, un leu, a anunțat premierul Ciolacu. (Profit.ro)

Din Cronica de Turism: Italia va fi afectată de greve în transporturi în perioada 5-7 iulie. Astfel, o parte din personalul de la aeroporturile din Bologna (BLQ), Crotone (CRV), Roma Fiumicino (FCO), Milano Linate (LIN), Milano Lampensa (MXP) sau Veneția (VCE) vor fi în grevă vineri, 5 iulie, preponderent in intervalul orar 13:00 – 17:00. În plus, sindicatele muncitorilor de la cafea ferată au anunțat o grevă de 24 de ore de sâmbătă, 6 iulie, ora 19:00 până duminică, 7 iulie, ora 19:00, în regiunea Lombardia. Autoritățile locale au anunțat că, în cazul în care trenurile care circulă la aeroportul Milano Malpensa nu vor circula, vor fi introduse autobuze. (Crisis24Trenord)

5. 15% dintre europenii care au participat la un sondaj realizat de European Council on Foreign Relations (ECFR) sunt de părere că Ucraina poate câștiga războiul cu Rusia, în timp ce 40% cred că mai degrabă conflictul se va încheia pe baza unui acord de pace. Studiul a fost realizat înainte de alegerile europarlamentare, iar rezultatele sunt similare cu cele ale sondajului de la începutul anului. (Hotnews)

6. Trupele Kievului s-au retras din zona estică a orașului Ceasiv Iar, după ce rușii au distrus pozițiile fortificate ucrainene aflate pe o înălțime dominantă deasupra canalului Donețul de Nord-Donbas – un obstacol natural care făcea dificilă înaintarea rusă -, informează The Kyiv Independent. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a plâns, în cadrul unui interviu acordat Bloomberg, că ajutorul militar occidental ajunge „prea încet” la trupele ucrainene din prima linie, ceea ce complică situația de pe front. (Digi24)

7. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus miercuri lui Vladimir Putin că Ankara ar putea ajuta la încheierea războiului dintre Ucraina şi Rusia, dar purtătorul de cuvânt al liderului rus a declarat că Erdogan nu poate juca rolul de intermediar. (News.ro)

8. Rezultatul peste așteptări anunțat de Tesla săptămâna aceasta a fost o veste proastă pentru investitorii care au pariat pe o scădere a prețului acțiunii producătorului de vehicule electrice. Acțiunile au crescut cu 17% în cele două zile de tranzacționare de la anunțarea rezultatelor ceea ce a generat „short sellerilor” o pierdere de aproximativ $3,5 miliarde, potrivit datelor de la S3 Partners. (CNBC)

Din Cronica de Tehnologie: CATL a testat cu succes un avion electric de patru tone, bazat pe o baterie cu o densitate energetică de 500 Wh/kg pe celulă. Până în 2028, compania vrea să prezinte o aeronavă de opt tone, cu o autonomie cuprinsă între două și trei mii de kilometri. (Electrek)

9. În doar 20 de ani, cantitatea anuală de deșeuri din plastic produsă pe glob a crescut de la 180 de milioane de tone pe an la aproape 400 de milioane de tone, potrivit raportului Global Plastics Outlook, publicat al Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). (G4Media)

10. O tânără în vârstă de 20 de ani din București, studentă la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice, și-a dat în judecată părinții pentru bani. Ea a cerut instanței să-i oblige pe părinții săi la plata unei pensii lunare de întreținere în valoare de 2.000 de lei, până la împlinirea vârstei de 26 de ani ori până la încetarea studiilor. (Libertatea)

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: Persoanele care au primit ambele doze de vaccin nu transmit aproape niciodată virusul – Cronica serii
Estimare: economia românească are nevoie de 1 milion de oameni și 10.000 de roboți – Cronica serii