CATL a testat cu succes un avion electric de patru tone, bazat pe o baterie cu o densitate energetică de 500 Wh/kg pe celulă – Cronica de Tehnologie

1. CATL a testat cu succes un avion electric de patru tone, bazat pe o baterie cu o densitate energetică de 500 Wh/kg pe celulă. Până în 2028, compania vrea să prezinte o aeronavă de opt tone, cu o autonomie cuprinsă între două și trei mii de kilometri. (Electrek)

2. Brazilia a interzis Meta să mai folosească datele utilizatorilor pentru a-și antrena modelele lingvistice, suspendând valabilitatea politicilor modificate recent în acest sens. Compania americană are cinci zile lucrătoare pentru a-și schimba politicile, în caz contrar putând fi amendată cu peste €8.000 de euro pe zi. (BBC)

3. China are cele mai multe brevete în zona inteligenței artificiale generative – peste 38.000 – fiind urmată de Statele Unite cu 6.276. Peste 50.000 de brevete în acest domeniu au fost acordate în ultima decadă. (Reuters)

4. Threads a depășit 175 de milioane de utilizatori pe lună în anul ce s-a scurs de când a fost lansată. Platforma socială ar putea începe să afișeze reclame cândva anul viitor. (Profit.ro)

5. Startup-urile americane au atras finanțări de $56 de miliarde în al doilea trimestru al anului, în creștere cu 57% YoY. Aproape jumătate din această sumă, $27.1 miliarde, a mers către firmele de inteligență artificială. (NY Times)

6. Uniunea Europeană urmează să propună eliminarea pragului de €150 sub care bunurile de import sunt scutite de taxe vamale. Măsura pare să vizeze comercianții chinezi care au prins avânt în Europa, precum AliExpress, Temu și Shein. (FT)

7. Din decembrie 2019, OnlyFans s-a confruntat cu peste 30 de plângeri legate de mai bine de 200 de filmări explicite în care apar minori – arată o investigație. Ca răspuns, platforma spune că este mândră de măsurile riguroase de securitate pe care le folosește. (Reuters)

8. LG își propune să comercializeze, din 2028, o nouă tehnologie de fabricare a bateriilor cu acoperire uscată, care va înlocui procedura umedă, ce consumă foarte multă energie. Compania intenționează să inițieze un proiect pilot de producție în ultimul trimestru al anului. (Bloomberg)

9. Japonia a reușit, în sfârșit, să elimine folosirea dischetelor din cadrul instituțiilor guvernamentale. Pentru a realiza acest lucru, au fost eliminate 1.034 de prevederi care reglementau utilizarea acestora. (Reuters)

10. Aproape 60% din căutările cu Google făcute în Statele Unite și Uniunea Europeană se încheie fără ca utilizatorul să dea vreun click. Asta poate însemna fie că utilizatorul a găsit ceea ce căuta direct în pagina de căutare, fie că a renunțat nemulțumit de rezultate, fie că a inițiat o căutare nouă, cu alte cuvinte-cheie. (SparkToro)

Ți-ar mai putea plăcea
Cercetătorii au demonstrat cum poate fi creat un worm de AI generativ – Cronica de Tehnologie
iOS 13 poate fi instalat pe modelele de iPhone compatibile – Cronica de Tehnologie