Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în luna septembrie a decis Curtea Constituțională – Cronica serii

1. Celine Gauer, șefa structurii Comisiei Europene care monitorizează gestionarea PNRR la nivelul UE, a venit cu o serie de avertismente pentru România, atât în ceea ce privește modul cum implementează planul, dar și în ceea ce privește evoluția economică. „România este în întârziere față de ce ar fi trebuit”, a subliniat Gauer. (Adevarul)

2. Industria de apărare din România are nevoie de investiții masive, iar lipsurile din dotarea Armatei României nu pot fi acoperite ușor deoarece țara nu are o strategie pentru apărare actualizată, după doi ani de război la graniță, iar fabricile locale nu produc armamentul de care are nevoie Ministerul Apărării. (EuropaLibera)

3. Perioada în care nu sunt aplicate sancțiuni pentru nerespectarea obligației de a transmite facturile emise și în sistemul e-Factură va fi extinsă până la 31 mai, a anunțat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. (Profit.ro)

4. Alegerile prezidențiale vor putea fi organizate în luna septembrie. Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea USR la legea care a fost adoptată de Parlament în acest sens. Pentru a intra în vigoare legea trebuie să fie promulgată de către președintele Klaus Iohannis. (News.ro)

5. Marcel Ciolacu a precizat, întrebat dacă PSD şi PNL ar putea să susţină împreună un candidat, poate şi independent pentru prezidenţiale, că „am venit cu un proiect pentru Bucureşti, am venit împreună cu un proiect pentru Europa”, iar „dacă românii o să ne dea votul pentru aceste proiecte, sunt ferm convins că o venim şi cu un proiect pentru România”. (News.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Microsoft l-a angajat pe co-fondatorul Inflection și DeepMind, Mustafa Suleyman, care va conduce o nouă divizie de inteligență artificială, numită Microsoft AI. Conform unor surse, Inflection va licenția către Microsoft tehnologiile de inteligență artificială dezvoltate până acum. (FT)

6. România a avut cel mai semnificativ declin din UE al lucrărilor de construcții în ianuarie. Lucrările de construcții au scăzut cu 1% în Uniunea Europeană și au crescut cu 0,5% în zona euro în ianuarie 2024, comparativ cu luna precedentă, când se înregistrase un avans de 1,3% în UE și de 0,5% în zona euro, arătă datele publicate miercuri de Oficiul european pentru Statistică. (Profit.ro)

7. Fostul preşedinte al Comisiei parlamentare pentru securitate naţională din legislativul de la Chişinău, Chiril Moţpan, a declarat că „aproape în toate instituţiile statului avem agenţi ai serviciilor secrete ruse”. (G4Media)

8. Papa Francisc a cerut miercuri să se depună „toate eforturile de negociere” pentru a pune capăt „ororii războiului” din Gaza şi Ucraina, la zece zile după declaraţia sa controversată prin care a cerut Kievului „să ridice un steag alb”. (Digi24)

9. Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat că are în vedere interzicerea avortului pe plan naţional din săptămâna a 15-a de sarcină, dar susţine şi „excepţii” în cazuri de viol, incest şi salvarea vieţii mamei. (Digi24)

10. România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite țări din 143 de țări. Anul trecut, țara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Finlanda este pe primul loc pentru al șaptelea an consecutiv. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
30% dintre medicii din spitalele publice nu sunt vaccinați anti-COVID-19. Persoanele care se vaccinează vor primi un voucher în valoare de 100 lei – Cronica serii
Ministerul Educației: Aproape 8.500 de elevi care au media sub 5 iau bursă de merit – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău