Prețul benzinei în România a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani – Cronica serii

1. Prețul benzinei în România a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 7 ani, după ce s-a aflat pe un trend ascendent de la începutul anului. Prețul motorinei a avut și el o evoluție constantă în 2021 și a atins recent maximul ultimilor 3 ani. (Digi24)

2. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va începe consultările cu partidele, pentru formarea unui nou Guvern, luni, de la ora 12.00, la Palatul Cotroceni. Şeful statului a acuzat USR că a abandonat guvernarea, iar acest Guvern a căzut victimă unor orgolii politicianiste care nu au în spate nicio gândire pentru România. Consultările vor începe cu Partidul Naţional Liberal şi se vor încheia cu grupul minorităţilor. (News.ro)

3. Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că este de acord cu plafonarea preţului la energie şi consideră că este o măsură care poate ajuta românii să treacă prin această iarnă. (News.ro)

4. Guvernul ar trebui să împrumute până la finalul anului 3,5 miliarde de euro prin vânzarea de eurobonduri pe piețele externe. Important pentru dobânzile la care se împrumută statul este că toate cele trei mari agenții de rating au programate în octombrie evaluări ale ratingului suveran al României. Guvernul are, de la toate cele trei mari agenții, S&P, Moody’s și Fitch, cel mai scăzut rating recomandat investitorilor, dar cu perspectivă negativă din partea Moody’s și Fitch, respectiv stabilă de la S&P. Mesajele recente ale acestora au fost ca politicienii să rezolve cât mai curând criza. (Profit.ro)

Din Cronica de Tehnologie: Parlamentul European a adoptat cu majoritate covârșitoare o rezoluție care interzice folosirea recunoașterii faciale în zone publice și a inteligenței artificiale de poliție. Deși nu are caracter obligatoriu, rezoluția sugerează cum va decurge adoptarea viitoarei legi a inteligenței artificiale. (Politico)

5. Guvernul a decis cum să fie repartizați în teritoriu banii din Fondul de rezervă. Este vorba de peste un miliard de lei, care vor ajunge în special la primarii PNL și UDMR, mai puțin la cei ai PSD și aproape deloc la USR. Suma care a fost aprobată în Guvern este de peste 1 miliard de lei, marii câștigători fiind primarii PNL și UDMR (EuropaLibera). Fostul lider USR Dan Barna a criticat decizia Guvernului interimar condus de Florin Cîţu de a da bani primăriilor din Fondul de rezervă şi îl acuză pe premier ”de cinism şi o nedisimulată ticăloşie”, pentru că se răzbună pe sute de mii de cetăţeni, doar pentru că nu a primit susţinere în Parlament (News.ro). Preşedintele Klaus Iohannis susține că acuzaţiile aduse premierului de către USR și PSD privind alocarea de bani din Fondul de Rezervă către administrațiile locale sunt doar ”expresia unei frustrări pentru că nu ei sunt acolo la cheia banilor”. El s-a declarat convins că ”Guvernul şi premierul Cîţu fac lucrurile exact aşa cum e legal şi corect”. (Hotnews)

6. Cinci – București, Cluj Napoca, Constanța, Iași, Timișoara – dintre cele șase mari orașe monitorizate constant au înregistrat majorări ale valorilor medii de listare pe segmentul apartamentelor, cea mai semnificativă marjă de creștere fiind observată în Iași. Excepția de la regulă este reprezentată de Brașov, unde tendința generală de scădere a fost susținută exclusiv de segmentul locuințelor noi. (Profit.ro)

7. Pfizer a anunțat că a cerut Agenție pentru Alimente și Medicamente din SUA aprobarea vaccinului anti Covid-19 pentru copiii cu vârsta intră 5 și 11 ani. (CNBC)

8. O unitate de operațiuni speciale din SUA și un contingent de pușcași marini au acționat în secret în Taiwan pentru a instrui forțele militare locale. Acțiunea face parte din eforturile de consolidare pentru apărărea insulei ținând cont de posibilele agresiuni chineze. (WSJ)

Din Cronica de Business: Americanii plătesc în aceste zile cel mai ridicat preț pe galonul de benzină din ultimii 7 ani. În unele regiuni prețul a depăși $5/galon. Comparativ cu anul trecut, prețul a crescut cu mai mult $1 din cauza cotațiilor în creștere pentru petrol. (CNBC)

9. Romancierul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul premiului Nobel pentru Literatură pe 2021, a anunţat joi Academia Suedeză. (News.ro)

10. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că România este deja în scenariul în care se afla anul trecut Italia, când făcea cu greu faţă numărului mare de bolnavi de COVID-19. El a precizat că spitalele şi unităţile de primiri urgenţe sunt asaltate şi copleşite de pacienţi diagnosticaţi cu virusul Sars-COV-2. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Muncii: Numărul angajaților din România în luna iulie este cu doar 644 mai mic decât la 1 ianuarie – Cronica serii
Guvernul a împrumutat 58,3 miliarde de lei din ianuarie până în august – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău