Alexandru Rafila: Ne imunizăm la Covid-19 în doi ani, trecând prin boală, la fel ca o gripă obișnuită – Cronica dimineții

1. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a vorbit despre cele doua scenarii de lucru, dacă vom avea un vaccin și dacă nu vom avea un vaccin eficient pentru noul virus. În cazul lipsei unui vaccin, imunizarea s-ar face prin trecerea prin boală, iar la coronavirus va fi în doi ani de zile la fel ca o gripă obișnuită, spune Rafila. În cazul unui vaccin eficient, cel mai probabil scenariu, se va bloca rapid răspândirea bolii. (Hotnews)

2. Au fost decise regulile care vor trebui respectate în creşe, grădiniţe și afterschool-uri vara aceasta, după redeschidere, pentru prevenirea îmbolnăvirii cu COVID-19. Conform Ministerului Sănătății, printre normele care trebuie respectate se menționează că ușile de intrare vor sta deschise la venirea copiilor în unitate, în măsura în care problemele de securitate permit, pentru a limita punctele de contact. Totodată, accesul în holul de primire trebuie limitat, iar triajul epidemiologic al copiilor se efectuează zilnic de către cadrul medical al unității/persoana desemnată. (Libertatea)

3. Datoria externă totală a României a crescut în primele patru luni ale anului cu 683 milioane euro, la 106,55 miliarde euro, de la 105,87 miliarde euro la finalul anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României. (Profit.ro)

Una din Cronica de Business: VW a publicat rezultatele vânzărilor pentru luna mai, cu o scădere de peste 30% la nivel global. Cele mai mari pierderi în volume au fost în Europa de Vest, unde cifrele sunt cu aproape 60% mai mici față de anul trecut. (Profit.ro)

4. Traficul de internet și date a crescut, în medie, cu 26%, în cele două luni ale stării de urgență. Traficul de voce a înregistrat o creștere medie de 11%, comparativ cu cele 60 de zile de dinaintea instaurării stării de urgență, a anunțat Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). (Profit.ro)

5. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunţă că a desemnat câştigătorul pentru proiectarea şi execuţia lotului 1 al Centurii Bucureşti – sector Nord, în lungime de 17,5 kilometri. Ofertantul desemnat câştigător este NUROL INSAAT VE TICARET A.S., cu preţul de 746.763.568,57 Lei fără TVA şi un punctaj total de 100 puncte, din care 50 de puncte pentru componenta financiară şi 50 de puncte pentru componenta tehnică.
Durata contractului este de 34 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare şi 22 de luni perioada de execuţie a lucrărilor. (News.ro)

Promo: Mercedes-Benz Vito Furgon si Tourer, Sprinter 3,5t si 5t, Clasa V si Clasa X din stoc cu rate de leasing gratuite 4 luni, asigurare CASCO gratuita 6 luni si pachetul de 6 revizii cu 25% discount, pana la 30 septembrie. Oferta este supusa unor termene si conditii si este valabila prin Mercedes-Benz Leasing IFN S.A. Detalii la partenerii autorizati.

6. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, este considerat de CNSAS colaborator al fostei Securitati, iar Colegiul institutiei a aprobat, saptamana trecuta, nota in care ii este consemnata aceasta calitate. Conform procedurii, Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) va sesiza Curtea de Apel Bucuresti, chemata sa confirme sau sa infirme verdictul Colegiului. (Ziare.com)

7. Guvernul german va plăti 300 de milioane de euro pentru a prelua o participație de 23% la compania de biotehnologie CureVac, firmă care în prezent lucrează la un vaccin împotriva coronavirusului, a declarat luni ministrul german al Economiei, Peter Altmaier. (Profit.ro)

8. Curtea Supremă a Statelor Unite a acordat luni o victorie minorităţilor sexuale, stabilind că ele sunt protejate de mecanisme de luptă împotriva discrirminării la locul de muncă, spre deosebire de poziţia Guvernului Donald Trump în acest subiect. ”Astăzi decidem dacă un angajator poate concedia pe cineva doar pentru că este homosexual sau transsexual, Răspunsul este clar”, legea ”interzice” acest lucru, a stabilit Curtea Supremă într-o hotărâre luată cu o majoritate de şase judecători din nouă. O lege federală din 1964 interzice discriminările ”pe bază de sex”, însă unele tribunale şi administraţia miliardarului republican Donald Trump consideră că aceasta se aplică exclusiv la diferenţele dintre bărbaţi şi femei, nu și minorităţilor sexuale. (News.ro)

9. 860.000 de stații de încărcare publice pentru mașini electrice există în prezent la nivel global, în creștere cu 60% comparativ cu anul 2019. (Automarket)

10. Cercetătorii din Japonia au reușit să activeze starea de hibernare la șoareci, folosind o metodă ce ar putea fi folosită și pentru oamenii. Mai multe specii de animale, urșii, șerpii, țestoasele, hibernează pentru a-și conserva energia. (UPI)

Fotografia dimineții – Suzane Valverde își îmbrățișează mama de 85 de ani, printr-o plasă de protecție din plastic, la un centru de îngrijire al bătrânilor din São Paulo, Brazilia. Nelson Almeida/AFP/Getty Images:

Ți-ar mai putea plăcea
PNL, USR-PLUS și UDMR au ajuns la un acord, iar azi va fi anunțat noul ministru al Sănătății – Cronica diminețiii
Cronica dimineții – Standard & Poors’s a păstrat la BBB- ratingul de țară al României

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău