Ministrul Educaţiei: În România sunt 836 de şcoli cu toalete în curte – Cronica dimineții

1. Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că la deschiderea anului şcolar 2020-2021 peste 800 de şcoli – unităţi de învăţământ cu personalitate juridică sau structuri ale acestora – au toalete în curte. Anisie a făcut un apel către primari să se implice şi să ajute şcoala. (News.ro)

2. România a exportat sâmbătă în jur de 1.500 de MW de electricitate, în condiţiile unei producţii foarte mari de energie eoliană, care a acoperit 32% din totalul generat la nivel naţional. (Hotnews)

3. Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, a lansat, sâmbătă, ideea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare, pe fondul epidemiei de coronavirus. El a declarat că organizarea în comun a alegerilor ar face ca „riscul de expunere al populaţiei să fie mult mai mic”. (Hotnews)

4. Un nou contract pentru proiectarea şi execuţia unui tronson din Autostrada Transilvania, pentru realizarea a 13,5 kilometri între Nuşfalău şi Suplacu de Barcău, a fost semnat sâmbătă. Este cel de-al patrulea contract semnat de la începutul acestui an pentru secţiuni din A3. Durata contractului este de 24 luni, din care şase luni perioada de proiectare şi 18 luni perioada de execuţie a lucrărilor. Perioada de garanţie a lucrărilor este de 120 de luni. (News.ro)

5. Costul viitorului vaccin anti-Covid-19 dezvoltat de laboratoarele Sanofi și Gsk „nu este încă pe deplin stabilit”, dar va fi „sub 10 euro”, a declarat Olivier Bogillot, președintele Sanofi Franța. Concurenții de la AstraZeneca au anunțat anterior că vaccinul lor va costa 2,5 euro. (Hotnews)

Una din Cronica Sportivă: Guvernul japonez se așteaptă să vaccineze întreaga populație împotriva coronavirusului până pe 23 iulie 2021, când ar trebui să înceapă Jocurile Olimpice de la Tokyo. Dar chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, organizatorii au comunicat că evenimentul sportiv se va desfășura cu siguranță, poate cu un număr limitat de spectatori. (Washington Post)

6. Un număr de 884 de absolvenţi de liceu care au susţinut examenul de bacalaureat în sesiunea din toamnă au promovat examenul după soluţionarea contestaţiilor. Astfel, după depunerea a peste zece mii de contestaţii şi recorectarea lucrărilor, rata de promovare în sesiunea de toamnă a examenului a crescut cu aproape 1,9%, ajungând la 34,1%. (News.ro)

7. 52% dintre tinerii adulți americani, 18-29, trăiesc cu părinții, conform datelor unui sondaj. Este cel mai ridicat procent înregistrat până acum, depășind nivelul din 1940, 48%. (CNN)

8. Vânzările Dacia au scăzut la un nivel foarte mic, în luna august, pe cea mai mare piață din UE, Germania, la 4.286 de unități, aproape de nivelul pe care marca îl vinde în România (circa 3.800 în aceeași lună, în țara noastră). Scăderea, de aproape 64%, nu s-a înregistrat nici măcar în lunile de blocaj. Scăderea vânzărilor vine pe fondul derulării programului de subvenționare al statului german, care a exclus de la subvenții mașinile care nu sunt electrice sau hibride, în timp ce vehiculele cu emisii de sub 95 g/km beneficiază, chiar dacă au motoare cu ardere internă, de unele reduceri de taxe și impozite. Dacia nu se încadrează în niciuna din aceste categorii de măsuri. (Profit.ro)

9. Google îşi construieşte propriul său campus asemănător unui oraş, lângă sediul central al companiei din Silicon Valley, care va reuni parcuri, restaurante şi locuinţe accesibile. Compania a prezentat în această lună propunerea pentru Middlefield Park, un campus modernizat cu o suprafaţă de 161.874 de metri pătraţi din oraşul Mountain View, California, unde se află în prezent sediul central al Google. Planul include o reţea de parcuri, spaţii comerciale, birouri, o piscină publică şi terenuri de sport. (News.ro)

10. Părintele Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, care le recomanda enoriaşilor să facă gargară cu apă şi sare şi să folosească agheasmă, ţuică şi albastru de metil pentru a preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus, a anunţat că a fost infectat cu SARS-CoV-2 şi că se află în spital. Pagina sa de Facebook este urmărită de peste 750.000 de persoane. (News.ro)

Fotografia dimineții – O veveriță și o ciocănitoare se “ceartă” pe ghinde într-o pădure din Marea Britanie. Karen Crawford/SWNS.COM:

Ți-ar mai putea plăcea
Numărul persoanelor vaccinate cu prima doză a scăzut, ieri, sub 20.000 – Cronica dimineții
Părăsirea timpurie a şcolii afectează peste 46.000 de copii anual – Cronica dimineții

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău