Ambasadorul Chinei în Rusia: China este gata să stabilească o comunicare regulată cu Rusia cu privire la politicile comune față de SUA – Cronica Externă

Europa

1. Fondul suveran norvegian de investitii, care gestioneaza asseturi de $1300 miliarde, va analiza dacă companiile în care a investit ar fi folosit munca etnicilor Uiguri și a altor musulmani, în legătură cu sistemul de tabere de internare ale Chinei din regiunea Xinjiang. Cel mai mare fond suveran de investiții din lume, care are o imensă influență pe piață, întrucât deține 1.5% din acțiunile globale listate în 9100 companii, operează conform ghidurilor etice stabilite de parlament. (AlJazeera)

2. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că organizația trebuie să-și reducă emisiile. Stoltenberg va avea discutii cu trimisul special prezidențial pentru climat al SUA, John Kerry (DW). Kerry se va întâlnii si cu liderii europeni pentru a discuta despre problema schimbărilor climatice, săptămâna aceasta. (WSJ)

3. Reglementatorul media al Rusiei a anunțat că va reduce viteza de încărcare pentru Twitter pe telefoanele mobile și jumătate dintre desktopurile din țară. Decizia este un răspuns la eșecul platformei de social media de a elimina conținutul considerat ilegal. (TheMoscowTimes)

SUA

4. Secretarul de Stat Antony Blinken a anunțat sancțiuni împotriva a doi membri ai corpurilor gardei revoluționare islamice a Iranului din cauza presupuselor violări ale drepturilor omului, interzicându-le intrarea în SUA. Sancțiunile, primele care se adresează Iranului în administrația președintelui Joe Biden, vin la a paisprezecea aniversare a dispariției fostului agent federal american, Robert Levinson. (Link)

Orientul Mijlociu

5. Premierul libian susținut de Națiunile Unite, Abdul Hamid Dbeibah, a numit mercenarii din Libia, estimați la douăzeci de mii, ”o lovitură în spatele nostru” (France24). Dbeibah a spus parlamentului, care a aprobat cabinetul său, că va cere plecarea luptătorilor străini. (AlJazeera)

Asia

6. Ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a declarat că China este gata să stabilească comunicare regulată cu Rusia cu privire la politicile comune față de SUA. Între timp, SUA, Australia, India și Japonia, care formează așa-numita Quad, par că vor colabora pentru a contracara China și se vor întâlni vineri. (Link)

7. Consilierul pentru securitate națională al Filipine Hermogenes Esperon Jr. a confirmat un ”ordin de împușcare si ucidere” împotriva comuniștilor rebeli. Biroul drepturilor omului al Națiunilor Unite a denunțat uciderea de către poliție a nouă activiști presupuși a fi comuniști duminică. (AlJazeera)

8. Un oficial al partidului Liga Națională pentru Democrație din Myanmar a murit în custodie, al doilea oficial de partid mort în două zile. Partidul a numit un oficial pentru a exercita îndatoririle președintelui demis al țării, Win Myint și al liderului său de facto, Aung San Suu Kyi. Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a eșuat să agreeze asupra unei declarații de condamnare a loviturii militare din 1 februarie. (Link)

Africa

9. O tremie dintre femeile Africii sub-Sahariene între 15 si 49 de ani au experimentat violență sexuală și fizică din partea partenerilor intimi bărbați, conform unui raport al Națiunilor Unite. Global, cifra este 27% dintre femei. (Link)

America Latină

10. Un procuror american pretinde că președintele Honduras Juan Orlando Hernandez a ajutat la trimiterea cocainei în SUA, citându-l pe Hernandez că ar fi spus că dorește să ”pună drogurile chiar în nasurile gringos” (Link). Acuzația a venit în timpul unui proces al unui bărbat confruntat cu acuzații de trafic de droguri și arme în New York City. (NYTimes)

Ți-ar mai putea plăcea
Senatorul Bernie Sanders are cele mai multe prezentări pozitive în presa rusească Sputnik și RT – Cronica Externă
Directoarea financiară al Huawei va fi extrădată din Canada – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău