Ana Blandiana, Sjón și Vesna Goldsworthy, printre invitații Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – Cronica de Carte

1. Între 25-28 octombrie 2023, va avea loc a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara. Printre invitații din Sala Baroc a Muzeului de Artă Timișoara, se numără scriitorii Ana Blandiana, Sjón (Islanda), Christian Kracht (Elveția), Tatiana Țîbuleac (Republica Moldova), Vesna Goldsworthy (Marea Britanie) și Anna Nikvul (Serbia). De asemenea, FILTM se va desfășura și la Lugoj, Jimbolia și Sânnicolaul Mare, dar și în liceele timișorene. (Link)

2. Ediția a X-a a Poets in Transylvania, festival organizat de Muzeul Asta și Revista Transilvania, va avea loc la Sibiu în perioada 11-13 octombrie. Printre scritorii invitați se numără Burhan Sönmez, scriitor turc publicat în peste 40 de țări, de edituri precum Random House, Gallimard etc., Marci Shore, profesoară la Universitatea Yale, precum și scriitorii români Ruxandra Cesereanu, Florin Iaru, Moni Stănilă și Andrei Zbîrnea. (Link)

3. Proiectul “Centenar Monica Lovinescu, vocea demnității”, realizat de Radio România Cultural și Humanitas, începe pe 2 octombrie cu o lansare publică, transmisă live de la Librăria Humanitas Cișmigiu, și cu difuzarea primelor episoade din seria Martor, în care secvențe din jurnalele Monicăi Lovinescu vor fi povestite de oamenii pe care i-a cunoscut. (Radio România Cultural)

4. Au fost anunțați câștigătorii Premiilor fantasy britanice, în cadrul festivalului FantasyCon: astfel, cel mai bun roman fantasy a fost considerat „The Spear Cuts Through Water”, de Simon Jimenez, cel mai bun roman horror – „Just Like Home”, de Sarah Gailey, în vreme ce  Hiron Ennes a fost considerat cel mai bun debutant. (TOR)

5. Știri pozitive din lumea literară:

-O bibliotecă aflată pe o barcă (construită în 1963) transportă cărți spre satele izolate aflate de-a lungul coastei norvegiene (New York Times);

-Muzeul Smithsonian (Muzeul Național de Istorie și Cultură Afro-Americană) a achiziționat un manuscris nepublicat semnat de Phillis Wheatley, o sclavă considerată primul american de origine africană (bărbat sau femeie) care a publicat vreodată o carte (New York Times).

6. După trecerea a zece ani, „Sticletele”, de Donna Tartt (la noi, la Editura Litera), „Și munții au ecou”, de Khaled Hosseini (Editura Niculescu) și „Umanii”, de Matt Haig (Editura Nemira) sunt considerate cele mai bune 10 cărți din 2013, în vreme ce „Înainte să te cunosc”, de Jojo Moyes (Editura Litera) și „Inferno”, de Dan Brown (Editura Rao) sunt printre cele care nu au îmbătrânit la fel de bine. (BookRiot)

7. „Ulise” și „Finnegans Wake”, de James Joyce, „Zgomotul și furia”, de William Faulkner, „Moby-Dick”, de Herman Melville și „Curcubeul gravitației”, de Thomas Pynchon, sunt pe primele cinci locuri în topul celor mai dificile 100 romane de citit din toate timpurile. (List Challenges).

8. Cele mai vândute cărți din SUA, conform New York Times: la categoria Fiction, pe locul întâi se află o noutate, cartea „The Last Devil to Die”, de Richard Osman (al 4-lea volum din seria Clubul Crimelor de Joi, primele trei volume fiind traduse în limba română la Editura Crime Scene Press); la categoria NonFiction, pe locul întâi se află tot o noutate, respectiv „The Democrat Party Hates America”, de Mark R. Levin. O noutate interesantă în top, la categoria non-ficțiune, volumul „Astor”, de Anderson Cooper și Katherine Howe, despre istoria familiei Astor în perioada 1793-2009. (New York Times)

9. Recomandări cărți în limba română, apariții noi sau reeditări:

-Cronica barbară, de Ana-Maria Negrilă, Editura Hyperliteratura

-Integrala poemelor, de Ana Blandiana, Editura Humanitas

-G L A D I V S, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță, Editura Crime Scene Press

-Cea mai mică realitate comună, de Mai Thi Nguyen-Kim, Editura Publica

-Viața prin lentile groase, de Luminița Rusu, Editura Paralela 45

-Povestea Vienei, de Jean des Cars, Editura Corint

-Arcul de triumf, de Erich Maria Remarque, Editura Polirom

-Moarte subită, de J.K. Rowling, Editura Trei

10. Pe scurt, din lumea literară:

-Terézia Mora, Necati Öziri, Anne Rabe, Tonio Schachinger, Sylvie Schenk și Ulrike Sterblich sunt cei șase scriitori nominalizați la Premiul German pentru Carte 2023 (Livres Hebdo);

-O povestire inedită, recent descoperită, a lui Truman Capote, despre viața unei americance în Sicilia, va fi publicată în revista Strand (The Guardian);

-A fost anunțată lista lungă a nominalizărilor la Premiul literar francez Interallié 2023 (ActuaLitte);

-Jean-Baptiste Andrea, Dominique Barbéris și Éric Reinhardt sunt printre nominalizații la Marele premiu pentru roman al Academiei franceze (Livres Hebdo);

-Editura MacLehose Press va publica două romane noi ale scriitorului ucrainean Andrei Kurkov, din seria sa intitulată „Kyiv Mysteries” (BookSeller);

-11 cărți recomandate de scriitoarea Colleen Hoover (BookRiot);

-8 cărți pe care autorii lor au regretat că le-au scris (BookRiot).

Fotografia ediției: Singura fotografie color avându-l în prim-plan pe Lev Nikolaevici Tolstoi, în 1908, la vârsta de 80 de ani, realizată de chimistul Serghei Prokudin Gorsky. Sursa: Open Culture.

Ți-ar mai putea plăcea
13 scriitori nominalizați la Booker Prize 2020 – Cronica de Carte
19 recomandări de cărți, citite în 2019 de Barack Obama – Cronica de Carte

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău