Analiza: Statul român a fost de departe cel mai mare câștigător al exploziei prețurilor la energie în primul semestru al acestui an – Cronica serii

1. Statul român a fost de departe cel mai mare câștigător al exploziei prețurilor la energie în primul semestru al acestui an, majorându-și de 11,5 ori veniturile din impozitele directe încasate de la Romgaz și de 6 ori pe cele percepute de la OMV Petrom comparativ cu cele din perioada similară a anului trecut. În total, numai de la cei doi mari producători autohtoni de hidrocarburi, Guvernul a încasat, în prima jumătate a anului, impozite directe, pe producție, de aproape 9 miliarde lei. (Profit.ro)

2. Deficitul de cont curent s-a adâncit cu 71% la jumătatea anului comparativ cu aceeași perioadă din 2021 până la 12,3 miliarde de euro, în condițiile creșterii puternice a deficitului comercial și a ieșirilor nete mai mari de fonduri primare. Vestea bună este că investițiile străine directe au continuat să crească, însă acestea finanțează doar în proporție de o treime deficitul de cont curent, față de jumătate anul trecut. (Profit.ro)

3. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat vineri o amenințare voalată la adresa aliaților occidentali ai Ucrainei, care au acuzat Rusia că a creat riscul unei catastrofe nucleare prin staționarea de forțe în jurul centralei ucrainene Zaporojie. „Se pare că jigodiile de la Kiev și patronii lor occidentali sunt gata să orchestreze un nou Cernobîl. Rachete și obuze cad din ce în ce mai aproape de reactorul centralei nucleare din Zaporojie”, a afirmat Medvedev. „Ce pot să spun? Să nu uităm că și Uniunea Europeană are centrale nucleare. Iar accidentele se pot întâmpla și acolo”, a spus Medvedev. (Hotnews)

Din Cronica de Tehnologie: Facebook și Instagram își urmăresc îndeaproape utilizatorii, prin intermediul browserelor din aplicațiile de iPhone. Paginile web accesate din cele două aplicații se încarcă în browsere proprii, nu într-o instanță care folosește Safari. Instagram, de exemplu, injectează cod JavaScript în fiecare site accesat astfel și urmărește toate acțiunile utilizatorilor, inclusiv numerele cardurilor și parolele introduse. (KrauseFx)

4. Liderul etnicilor sârbi din nordul Kosovo a avertizat că această minoritate ar putea să-şi declare în mod unilateral autonomia, indiferent de negocierile dintre Belgrad și Priștina, care au loc sub medierea Uniunii Europene. (Digi24)

5. O propunere a Uniunii Europene de relansare a acordului nuclear iranian din 2015 „ar putea fi acceptabilă dacă oferă asigurări” cu privire la principalele solicitări ale Teheranului, a transmis vineri agenția de presă de stat IRNA, citând un diplomat iranian de rang înalt. UE a anunțat luni că a prezentat un text „final” în urma a patru zile de discuții indirecte între SUA și oficialii iranieni la Viena. Un oficial de rang înalt al UE a declarat că nu mai pot fi aduse alte modificări textului, care a fost negociat timp de 15 luni. Acesta a declarat că se așteaptă la o decizie finală din partea părților în „foarte, foarte puține săptămâni”. (Hotnews)

6. Vladimir Putin l-a demis pe comandantul Flotei Rusiei din Marea Neagră, amiralul Igor Osipov, după exploziile devastatoare de la baza aeriană din Crimeea. Igor Osipov ocupa această funcție din 2019. (Digi24)

7. Interzicerea vizelor pentru toți cetățenii ruși, o altă sancțiune pentru Moscova cauzată de invazia Ucrainei, va fi discutată de Uniunea Europeană la sfârșitul lunii august, a declarat vineri șeful diplomației cehe, Jan Lipavsky, a cărui țară deține președinția Consiliului UE. (G4Media)

8. Centrul pentru Prevenția și Controlul Bolilor din SUA a anunțat că adulții și copiii expuși la Covid-19 nu mai trebuie să intre în carantină. Acest lucru înseamnă inclusiv că elevii ai căror colegi s-au îmbolnăvit pot merge la școală. (NBCNews)

Din Cronica de Divertisment: Documentarul argentinian “Bank Robbers: The Last Great Heist” a avut premiera pe Netflix în această săptămână. Producția oferă o perspectivă asupra jafului care a avut loc la Banco Rio din Buenos Aires în 2006, când patru hoți au furat 8 milioane de dolari și au scăpat cu o ambarcațiune în ciuda faptului că erau înconjurați de 200 de polițiști. Acesta este considerat “jaful secolului” în Argentina și a rămas în istorie și pentru că hoții au comandat pizza pentru ostatici și i-au cântat La mulți ani unei ostatice.

9. Un hacker susține că a obținut informațiile personale a 48,5 milioane de utilizatori ai unei aplicații mobile COVID administrată de orașul Shanghai. Este pentru a doua oară, în ultimele cinci săptămâni, când hackerii anunță obținerea datelor persoanale ale utilizatorilor din China. (Reuters)

10. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a negat, vineri, orice discuții interne pe tema unei remanieri a ministrului Apărării, Vasile Dîncu. Aflat în vizită la PSD Bistrița, organizație care l-a susținut pe Vasile Dîncu pentru funcția de ministru al Apărării, Ciolacu a spus că remanierea este un subiect „despre care n-a vorbit nimeni”. (News.ro)

Ți-ar mai putea plăcea
17.981 de adolescente și tinere cu vârsta sub 19 ani din România au devenit mame anul trecut – Cronica serii
Paisprezece state membre NATO, inclusiv România, s-au asociat cu Germania în vederea achiziţionării în comun a unor materiale de apărare antiaeriană şi antirachetă – Cronica serii

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău