Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat – Cronica Externă

Europa

1. Andrzej Duda, președintele Poloniei, a câștigat cel de-al doilea mandat duminică, într-o cursă electorală strânsă cu primarul Varșoviei, obținând un procent de 51.2% din voturile exprimate. (WashingtonPost)

2. Diplomații europeni au criticat Turcia pentru explorări în apele disputate din Marea Mediterană și pentru decizia de a restaura Hagia Sofia ca moschee, înlăturând statutul de muzeu. (AP)

SUA

3. SUA se confruntă cu un număr mare de noi cazuri coronavirus. Oficiali ai administrației Trump și-au exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea cazurilor și au spus că anticipează mai multe decese cauzate de virus. Peste 130.000 de oameni au murit déjà în SUA din cauza COVID-19. (NYTimes)

Orientul Mijlociu

4. China și Iran au negociat un acord economic și de securitate, care va crește semnificativ investițiile chineze și cooperarea militară, în schimbul petrolului iranian și va reprezenta o lovitură majoră pentru eforturile administrației Donald Trump de a izola Iranul. (NYTimes)

Asia

5. China a anunțat sancțiuni împotriva unor oficiali americani, inclusive senatorii Marco Rubio și Ted Cruz, după ce SUA au sancționat oficiali chinezi implicați în deținerea Uigurilor din regiunea Xinjiang. (Link)

6. India a început negocieri comerciale cu Uniunea Europeană și este dispusă să deschidă discuții și cu Marea Britanie, conform ministrului comerțului Indian, Piyush Goyal. (Link)

Africa

7. Comandantul forțelor rebele libiene, Khalifa Haftar, a declarat că va permite redeschiderea câmpurilor de petrol și terminalelor, dacă există un mechanism pentru a distribui profiturile în toată Libia și să se asigure că banii nu sunt folosiți pentru ”teroriști și mercenari”. (AP)

8. În contextul creșterii numărului de cazuri de coronavirus, președintele Africii de Sud a interzis alcoolul, a reimpus măsuri naționale de carantină și a decis că toți sud-africanii să poarte măști în public. (Link)

America Latină

9. Mexic a depășit Italia la numărul de decese cauzate de COVID-19. Duminică s-au raportat peste 35.000 de decese, Mexic devenind a patra țară cu cel mai mare număr de morți. (Reuters)

Global

10. Organizația Mondială a Sănătății a raportat duminică peste 230.000 de noi cazuri de coronavirus pe glob, un record al infectărilor în timpul pandemiei. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Mike Pompeo: Hong Kong nu mai este autonom față de China – Cronica Externă
Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău