Directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA: Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare – Cronica Externă

Europa

1. Liderii europeni s-au întâlnit față în față pentru prima dată de la începutul pandemiei, deși așteptările că vor putea agrea asupra unui fond de 750 miliarde euro pentru un plan de recuperare economică sunt scăzute. Principala problemă a rămas diferențierea între ajutoare sau împrumuturi financiare. (BBC)

Bonus: Procurorii români au declarat miercuri că au adus acuzații împotriva a 14 persoane implicate în traficul de droguri de la Marea Neagră. Anul trecut, pe plaja românească a Mării Negre. poliția a colectat un total de 1.8 tone de pudră albă, care valora 600 milioane euro. Acuzațiile îl includ pe Joseph Nour Eddine Nasrallah, unul dintre cei mai prolifici lorzi ai drogurilor din Brazilia, care a a fost acuzat în absență de trafic de droguri și afilierea la un grup de crimă organizată. Operațiunea a fost numită ”Frații Grimm”, iar destinația finală a drogurilor erau Balcanii de Vest, Europa de Vest, Olanda, Belgia și Spania. (Link)

Rusia

2. Canada, Marea Britanie și SUA au acuzat hackerii ruși de țintirea unor organizații care dezvoltă vaccinuri anti-coronavirus. Atacurile au avut ca obiectiv furtul de proprietate intelectuală. Un purtător de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a spus că Rusia nu este responsabilă de hacking. (WSJ)

America de Nord

3. Procurorul general al SUA, William Barr, a acuzat companiile americane că se implică în ”calmare corporatistă” a Partidului Comunist Chinez, în special companiile tech ale SUA, inclusiv Apple. Barr a declarat că este nevoie de o abordare ”a întregii societăți” pentru a rezista influenței chineze. (NYTimes)

4. Canada, SUA și Mexic au extins restricțiile privind călătoriile neesențiale între statele lor până pe 21 august. (Reuters)

Orientul Mijlociu

5. Israel a redactat o listă cu  sute de oficiali israelieni care ar putea fi arestați în străinătate, dacă Curtea Penală Internațională deschide o investigație privind potențiale crime de război comise de Israel în teritoriile palestiniene, începând cu 2014. O decizie a Curții Penale Internaționale privind competența sa asupra teritoriilor palestiniene este așteptată în curând. Israel nu este stat membru al CPI și nu îi recunoaște competența. (Haaretz)

Asia

6. India și SUA au discutat posibilitatea unui acord de schimb comercial gratuit, conform ministrului comerțului și industriei indian, Piyush Goyal, după o discuție telefonică cu secretarul comercial al USA, Wilbur Ross. Cele două țări au negociat un pachet de comerț limitat încă de anul trecut. (Link)

Africa

7. Rose Christiane Ossouka Raponda a devenit prima femeie premier din Gabon, după ce președintele Ali Bongo Ondimba a promovat-o din poziția inițială de ministru al apărării. (Reuters)

America Latină

8. Ecuador se află sub presiunea de a-și îmbunătăți oferta de restructurare a datoriilor, după ce unii creditori au refuzat propunerea făcută. Ecuador se află în incapacitatea de a-și plăti datoriile, în timp ce se luptă cu pandemia și colapsul prețurilor la petrol. (FT)

Global

9. Pandemia nu arată niciun semn că s-ar diminua. Noile cazuri de infectări au atins cote ridicate în SUA, în timp ce americanii se străduiesc să-și redeschidă afacerile și școlile. Un nivel ridicat de noi cazuri de contaminare a fost raportat și în Brazilia și India. Joi, SUA au raportat peste 76.000 de noi cazuri. (NYTimes)

10. Rezultatele preliminare ale vaccinurilor anti-COVID-19 au fost încurajatoare, conform Dr. Francis Collins, directorul Institutelor Naționale de Sănătate ale SUA. Acesta a spus că a fost martorul unei cooperări fără precedent între industria privată și agențiile guvernamentale. (Time)

Ți-ar mai putea plăcea
Yoshihide Suga va fi viitorul premier al Japoniei – Cronica Externă
Guvernul britanic a fost foarte lent în a înțelege amenințarea intervențiilor online ale Rusiei în procesul democratic – Cronica Externă

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău