Angajații din România sunt pe ultimul loc, cu o medie de 31,3 ani, în ceea ce privește durata vieții active de muncă în UE – Cronica dimineții

1. Angajații din România sunt pe ultimul loc, cu o medie de 31,3 ani, în ceea ce privește durata vieții active de muncă în UE, la nivelul anului 2021, conform Eurostat. Pe primele locuri în clasamentul european se situează Olanda – 42,5 ani, Suedia – 42,3 ani, Danemarca – 40,3 ani, apoi Finlanda, Estonia și Germania cu 38,8 ani. Pe ultimele locuri se află Grecia – 32,9 ani, Italia – 31,6 ani și România cu 31,3 ani. Media europeană este de 36,8 ani. (RFI)

2. Mai mult de jumătate din bugetul unei gospodării din România se duce, în medie, pe alimente și utilități – cele mai susceptibile la efectele crizei energetice din ultimul an, agravată de conflictul armat din Ucraina. Alimentele și utilitățile sunt totodată și elementele indispensabile din orice coș se consum, fiind capitole unde doar cu mari dificultăți se pot face economii. Datele ”oficiale” arată o creștere de sub 15% a acestora la nivelul lunii mai față de mai 2021. (Cursdeguvernare)

3. Moneda euro a coborât luni la cel mai scăzut nivel din ultimii 20 de ani şi s-a apropiat de paritatea faţă de dolar, din cauza temerilor că o criză energetică va duce regiunea într-o recesiune, în timp ce moneda americană a fost stimulată de aşteptările că Rezerva Federală va creşte dobânzile mai rapid şi mai mult decât alte bănci centrale mari. (News.ro)

4. Uniunea Europeană se pregăteşte pentru un posibil val de sosiri de refugiaţi din cauza insecurităţii alimentare, agravată de războiul din Ucraina, şi vrea să evite o „criză la frontierele sale”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson. (Digi24)

Promo: Chef Alex Petricean și restaurantul sau Noua Bucătărie Estivală vă așteaptă, din nou, la Casa de Mare, în Olimp, pe plajă. Cea mai importantă deschidere a sezonului la mare. Rezervări: 0760 855 117 (Whatsapp)

5. Liderul USR, Cătălin Drulă a declarat, luni, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, despre o candidatură a Laurei Codruţa Kovesi la prezidenţiale, din partea USR, că orice soluţie este posibilă, în general, partidele încearcă să îşi găsească candidaţi şi soluţii interne. “Să spună doamna Kovesi dacă îşi doreşte altă funcţie”, a spus Drulă. (News.ro)

6. Ministrul german de Finanțe Christian Linder blochează o tranșă financiară de 9 miliarde de euro către Ucraina de la Uniunea Europeană. Până acum, oficialul a fost de acord să plătească doar 1 miliard de euro, relatează Corriere della Sera, care citează propriile surse. Potrivit ziarului, ministrul german de Finanțe se opune alocării de fonduri Ucrainei prin datoria comună europeană, așa cum a fost cazul în timpul pandemiei de COVID-19. (G4Media)

7. Per total, țările occidentale i-au promis Ucrainei ajutoare militare în valoare de 80,7 miliarde de euro. Însă numai 10 dintre ele și-au îndeplinit promisiunile până acum, conform unui studiu realizat de Kiel Institute for the World Economy. Polonia e pe primul loc în privința acordării de ajutor militar. Țara a livrat armele promise în proporție de 100%, cu o valoare totală de 1,8 miliarde de euro. Cea mai mare economie europeană, Germania, i-a livrat Ucrainei arme valorând 269 de milioane de euro, onorându-și promisiunea în proporție de 39,9%. (Hotnews)

Din Cronica Sportivă: Simona Halep a urcat două poziţii în clasamentul WTA şi se află pe locul 16, cu 2415 puncte, după ce a participat la turneul de la Wimbledon. Românca a ajuns până în semifinale. Câştigătoarea turneului, Elena Rîbakina, se menţine pe locul 23, ea având 1805 puncte, în timp ce finalista Ons Jabeur a coborât trei locuri şi este pe 5, cu 4010 puncte. Primele patru poziţii sunt ocupate de Iga Swiatek – 8336 de puncte, Anett Kontaveit – 4326, Maria Sakkari – 4190 şi Paula Badosa –  4030. Sorana Cîrstea a coborât două locuri în clasamentul WTA şi este pe 34, cu 1330 de puncte. O coborâre, însă de şase poziţii, a înregistrat şi Irina Begu – locul 49, cu 1119 puncte.

8. Comisia Europeană îşi va reduce, încă o dată, prognozele de creştere economică în Europa pentru acest an şi anul următor, dar în paralel îşi va majora previziunile de inflaţie pentru a ţine cont de consecinţele războiului din Ucraina, a avertizat luni vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis. Executivul comunitar urmează să dea joi publicităţii noile sale previziuni revizuite. (G4Media)

9. Autorităţile sanitare din Hong Kong au anunţat luni că, începând de vineri, 15 iulie, persoanele cu COVID-19 şi aflate sub ordin de izolare la domiciliu vor fi obligate să poarte brăţări electronice. (Digi24)

10. NASA a prezentat, în cadrul unui briefing cu președintele SUA, Joe Biden, prima imagine științifică obținută de telescopul James Webb care se află la 1,6 milioane km de Terra. Imaginea reprezintă un grup de galaxii denumit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de noi. (Hotnews)

Fotografia dimineții – Oameni și tauri la festivalul San Fermín din Pamplona. Jesús Diges/EPA:

Ți-ar mai putea plăcea
Ministrul Sănătății: 80% dintre managerii spitalelor din România ar trebui schimbați din funcții – Cronica dimineții
Alegeri în SUA: Cele mai recente proiecţii ale rezultatelor arată un avantaj pentru republicani la Cameră şi o cursă strânsă pentru controlul Senatului – Cronica dimineții
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău