Angela Merkel l-a criticat dur pe președintele Donald Trump – Cronica Externă

Europa

1. Angela Merkel l-a criticat dur pe președintele Donald Trump joi, pentru haosul și violența din Capitoliul SUA. Într-un eveniment virtual organizat de partidul conservator bavarez CSU, cancelarul german a spus că imaginile cu susținătorii lui Trump intrând în Capitol miercuri au ”întristat-o și înfuriat-o”. (Politico)

America de Nord

2. Poliția din Washington DC a declarat că douăzeci și șase de oameni au fost arestați în Capitoliu (Reuters), în timp ce un polițist a murit în această dimineață din cauza rănilor, urcând la 5 bilanțul victimelor (WSJ). Congresul SUA l-a certificat pe Joe Biden ca președinte, după întreruperea violentă de către susținătorii lui Donald Trump (BBC). Foștii președinți și liderii globali și-au exprimat îngrijorarea cu privire la haosul din Washington, în timp ce Joe Biden a descris masele de protestatari ca o ”insurecție”. (WSJ)

3. Quebec, a doua cea mai populată provincie a Canadei, va intra în izolare pentru patru săptămâni, în speranța prevenirii suprasolicitării spitalelor cu pacienții COVID-19. Restricțiile vor intra în vigoare de duminică. (Link)

Bonus : China a făcut comparații între intrarea susținătorilor lui Donald Trump în Capitoliul SUA și violențele protestelor pro-democrație din Hong Kong, remarcând că nimeni nu a murit când demonstranții au intrat în Parlamentul din Hong Kong. (Reuters)

Orientul Mijlociu

4. Franța, Germania și Marea Britanie au afirmat într-o declarație comună că sunt ”profund îngrijorate” de decizia Iranului de a crește îmbogățirea uraniului la nivelurile interzise prin acordul nuclear cu Iranul din 2015. Ele au cerut ca Iran ”să se rețină de la alte măsuri de escaladare”. (Link)

Asia

5. Tokyo va intra în stare de urgență azi, din cauza creșterii cazurilor de COVID-19. Rezidenții sunt solicitați să evite călătoriile neesențiale în afara locuinței, iar restaurantele vor fi nevoite să închidă la ora 8 p.m. (Link)

6. Mii de oameni din Pakistan s-au alăturat protestelor cauzate de uciderea a unsprezece mineri din minoritatea șiită Hazara. Demonstranții au ținut o comemorare de cinci zile cu sicriele minerilor în Quetta și i-au cerut premierului Imran Khan să îi viziteze. Auto-proclamatul Stat Islamic a revendicat responsabilitatea omorurilor. (Reuters)

7. Sute de fermieri indieni s-au alăturat așa-zisului marș al tractoarelor, conducând tractoarele pe linia expresă de lângă New Delhi. Fermierii au protestat din noiembrie împotriva a trei legi de reformă a agriculturii, aprobate de guvern. (Link)

Africa

8. Noii membri aleși ai Parlamentului Ghanei s-au încăierat în timpul unui vot pentru președintele forului. Armata a intervenit și a restabilit ordinea, după ce un parlamentar a încercat să fure urna cu voturi. (Link)

America Latină

9. Uniunea Europeană a revocat recunoașterea liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, ca președinte interimar. Guaido și-a pierdut titlul de președinte al Adunării Naționale a Venezuelei, după ce aliații președintelui Nicolas Maduro au preluat controlul adunării în alegerii din decembrie, pe care observatorii le-au criticat ca fiind fraudate. (FT)

Global

10. Compania japoneză NEC, care dezvoltă sisteme de recunoaștere facială, a lansat unul care poate identifica oamenii, chiar dacă poartă măști. Sistemul se concentrează pe acea parte a feței care nu este acoperită, pentru a îi verifica identitatea. Verificarea durează mai puțin de o secundă, cu o rată de acuratețe de peste 99.9%, conform NEC. Poliția metropolitană folosește sistemul de recunoaștere facială NeoFace pentru a compara fețele din mulțime cu cele de pe listele de urmărire. Lufthansa și Swiss International Airlines folosesc sistemul. (BBC)

Ți-ar mai putea plăcea
Părinții a 545 copii migranți separați la granița dintre SUA și Mexic încă din 2017 nu pot fi găsiți – Cronica Externă
Rusia plănuiește să-și construiască prima sa bază năvală din Africa – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău