Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite: Emmanuel Macron are dreptate cu privire la nevoia musulmanilor de a se ”integra” în societățile occidentale – Cronica Externă

Europa

1. Ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Anwar Gargash, a declarat luni, într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, că președintele francez Emmanuel Macron are dreptate cu privire la nevoia musulmanilor de a se ”integra” în societățile occidentale. ”Musulmanii trebuie să asculte cu atenție la ce a spus Macron în discursul său. El nu vrea să izoleze musulmanii în Vest și are perfectă dreptate”, a spus Gargash. Musulmanii ”trebuie să se integreze într-un mod mai bun” în națiunile vestice. ”Statul francez are dreptul să caute metode de a obține acest lucru, în paralel cu combaterea extremismului”. Gargash a respins acuzațiile împotriva președintelui francez că ar dori să excludă musulmanii care trăiesc în Franța. (AlJazeera)

2. Vaticanul a clarificat comentariile Papei Francisc despre uniunile gay, în sensul că au fost scoase din context într-un documentar care a pus împreună părți dintr-un interviu mai vechi, însă a confirmat faptul că Papa crede că cuplurile gay ar trebui să se bucure de protecție legală. Secretariatul de stat al Vaticanului a emis un ghid către ambasadori pentru a explica scandalul provocat de comentariile Papei, după premiera din 21 octombrie a filmului ”Francesco”, prezentat în festivalul de film de la Roma. Trimisul Vaticanului în Mexic, arhiepiscopul Franco Coppola a postat ghidul nesemnat pe pagina sa de Facebook. (AP)

3. Prim-ministrul Poloniei Mateusz Morawiecki a apelat luni la discuții cu liderii protestelor masive declanșate de înăsprirea restricțiilor legii avortului, care continuă de zile întregi, în pofida reizbucnirii cazurilor de COVID-19 în Polonia. Apelul lui Morawiecki nu a oprit protestele din Varșovia, Cracovia, Wroclaw, Gdansk și Bialystok, care au intrat luni în a douăsprezecea zi. Un lider al protestelor a declarat că decizia Tribunalului Constituțional, care a revoltat femeile, trebuie retrasă. (AP)

SUA

4. Donald Trump a sugerat că îl va concedia pe doctorul Anthony Fauci după alegerile de marți, din cauza divergențelor tot mai mari cu expertul de top al SUA în boli infecțioase. (AP)

Orientul Mijlociu

5. Pentru prima dată din luna martie, străinilor li s-a permis participarea la umrah, pelerinajul islamic în orașul Mecca. Precauțiile cu privire la coronavirus au fost implementate. Anul trecut, pelerinajul a adus nouăsprezece milioane de vizitatori în Arabia Saudită. (AlJazeera)

6. Bărbați înarmați au atacat Kabul University, cea mai mare școală din Afganistan, luni, și au ucis douăzeci și doi de oameni și au rănit peste douăzeci. (AP) . Cei trei atacatori au fost uciși după câteva ore, de forțele de securitate afgane. Atacul a avut loc în timp ce oficiali afgani și iranieni deschideau o expoziție de carte la universitate. Președintele afgan Ashraf Ghani a condamnat ”atacul terorist”, a căruit responsabilitate Talibanii au negat-o. (Link)

Asia

7. Poliția din Hong Kong a arestat opt politicieni pro-democrație, care au fost implicați într-o sesiune parlamentară tensionată în luna mai. Guvernul din Hong Kong, la cererea Beijingului, a blocat revoltele în oraș, după protestele masive de anul trecut. (NYTimes)

Africa

8. Forțele speciale americane au salvat un cetățean american, care a fost răpit în sudul Niger și dus în nordul Nigeriei. (WashingtonPost)

America Latină

9. Sute de oameni au mărșăluit în Sao Paolo într-un protest împotriva sprijinului guvernatorului statului pentru vaccinarea obligatorie COVID-19 și testarea unui potențial vaccin creat de compania chineză Sinovac. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, a declarat că vaccinarea va fi voluntară și a respins cumpărarea vaccinului din China. (Link)

10. Sute de foști membri ai grupului rebel Forțele Armate Revoluționare ale Columbiei (FARC) au mărșăluit în Bogota și au cerut încetarea uciderii foștilor combatanți. Peste două sute de foști membri FARC au fost uciși de la semnarea acordului de pace din 2016. (Reuters)

Ți-ar mai putea plăcea
Critici europene cu privire la modul în care contul Twitter al președintelui SUA Donald Trump a fost suspendat – Cronica Externă
Uniunea Europeană a amenințat cu noi sancțiuni Belarusul – Cronica Externă
Un comentariu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău