Anii 2015-2021 au reprezentat cea mai călduroasă perioadă de șapte ani din istoria omenirii – Cronica de Mediu

1. ANM – În 2021 a continuat tendinţa de creştere a temperaturii. Temperatura medie anuală a fost 10.90°. În vara lui 2021 a fost emis cel mai timpuriu cod roşu de caniculă. S-au emis cele mai multe alerte meteo pentru fenomene periculoase din ultimii 3 ani. (news.ro)

2. Anii 2015-2021 au reprezentat cea mai călduroasă perioadă de șapte ani din istoria omenirii, potrivit monitorizărilor făcute cu sateliții Copernicus. Temperatura medie a fost cu 1,1 – 1,2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. (biziday.ro)

3. Anul trecut a fost cel mai fierbinte an înregistrat în Noua Zeelandă, conform Institutului Național de Cercetare a Apei și Aeronautică (NIWA) din țară, iar șapte din ultimii nouă ani sunt cei mai călduroși ani înregistrați vreodată în Noua Zeelandă. Creșterea constantă a temperaturii aduce un risc crescut de inundații majore, incendii și furtuni. (theguardian.com)

4. Australia şi-a egalat recordul pentru cea mai fierbinte zi din istoria măsurătorilor sale meteorologice. Temperatura înregistrată joi în Onslow, un oraş din statul Australia de Vest, 50,7 de grade Celsius, a egalat recordul de căldură din această ţară, stabilit în anul 1962 într-o localitate din statul Australia de Sud. (BBC)

5. Cineva născut în februarie 1986 sau după, nu a trăit niciodată o lună cu temperatură normală. Fiecare lună de după acea dată a fost una mai caldă decât media multianuală de până la atunci, la nivel global. (downtoearth.org)

6. Emisiile de gaze cu efect de seră generate de activităţile economice ale unităţilor rezidente din Uniunea Europeană s-au situat, în 2020, la 3,5 miliarde tone echivalent CO2, în scădere cu 9% faţă de 2019 şi cu 24% faţă de 2008, arată datele publicate luni de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat). (Digi24)

7. Turbinele eoliene din România au produs electricitate cât trei reactoare de dimensiunea celor de la Cernavodă, luni după-amiaza (10 ianuarie) ţara noastră fiind exportator de electricitate, arată datele privind starea sistemului energetic naţional, prezentate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de Agerpres. (g4media.ro)

8. Începând de astăzi, în Franța a intrat în vigoare legea care interzice “învelirea” fructelor și legumelor proaspete în plastic. Doar cantitățile mai mari de 1,5 kg sunt exceptate încă o perioadă de timp.  (TheGuardian)

9. Scoția a ratat cu puțin obiectivul de mediu ca echivalentul a 100% din electricitatea utilizată în 2020 să fie generată din surse regenerabile. Cifrele oficiale arată că consumul brut din surse regenerabile – minus exporturile nete – a fost de 98,6% (BBC)

10. Un fond pentru climă al miliardarului Bill Gates ar urma să investească până la 15 miliarde de dolari în proiecte de tehnologie curată.  (profit.ro)

Poza săptămânii (ANM) :

Ți-ar mai putea plăcea
Studiu: 14% din recifele de coralii au dispărut în mai puțin de un deceniu – Cronica de Mediu
NASA a surprins dezintegrarea, la Polul Sud, a celui mai mare iceberg – Cronica de Mediu

Comentează

Comentariul tău *

Numele tău *
Site-ul tău